1.5 juta pel4rian R0hingya tunggu masa ke Malaysia

APA yang didedahkan oleh Presiden Persatuan R0hingya Kedah/Perlis, Yussof Ali baru-baru ini agak menggusarkan. Menurutnya, terdapat lebih 1.5 juta pel4rian R0hingya di Kem Tah4nan C0x’s Bazar di Bangladesh sedang menunggu masa untuk l4ri ke Malaysia.

Pada waktu gent1ng ini, kes1hatan dan kesel4matan rakyat Malaysia adalah yang paling utama. Oleh itu, t1ndakan pihak berkuasa tidak membenarkan pel4rian R0hingya masuk ke dalam negara pada adalah sangat tepat.

Pada 17 April lalu, TUDM dan TLDM berjaya mengh4lang sebuah bot yang membawa 200 pel4rian R0hingya daripada memasuki negara.

Walaupun kita tidak membenarkan mereka masuk, atas dasar kemanusiaan, kita membekalkan mereka makanan dan ubat-ubatan.

Malaysia merupakan negara yang sangat pemvrah kepada w4rga as1ng, khususnya pel4rian.

Meskipun kita tidak merat1fikasi K0nvensyen Pel4rian 1951 atau Pr0tokol 1967, kita memberi perl1ndungan kepada Pati yang mendapat status pel4rian oleh Pesuruhjaya Bangsa-Bangsa Bersatu Bagi Pel4rian (UNHCR).

Sehingga penghujung 2019, direk0dkan seramai 153,391 PATI pemegang kad UNHCR dari Myanmar berada di Malaysia.

Kegvsaran dan aduan rakyat kita terhadap kesan l4mbakan mereka mesti diambil berat.

Apa sekalipun kerajaan mesti segera bert1ndak dalam hal ini terutamanya berhubung mengekang penvlaran w4bak C0vid-19.

Majikan yang mengupah mereka perlu bekerjasama memastikan kesemua berdaftar dan direkodkan sebagai pemegang kad UNHCR. Ini penting untuk memudahkan kita mengesan mereka.

Kerajaan perlu menyegerakan pr0ses semakan semula dan pembaikan Arahan Majlis Kesel4matan Negara (MKN) No 23 (Mekanisme Pengurusan Pendatang Asing Tanpa Izin Yang Memegang Kad UNHCR) sebagai garis panduan kepada kementerian dan agensi terlibat.

Kerajaan juga perlu mempunyai kvasa menentu sah taraf pel4rian di Malaysia, bukan hanya ditentukan oleh UNHCR semata-mata. Ini kerana, negara kita yang menanggung pel4rian, bukan PBB.

Seterusnya nanti, undang-undang khusus mengenai pel4rian juga perlu digubal. Akta ini kelak membolehkan kita menghantar kembali mereka ke negara asal.

Akhir sekali saya minta pihak kerajaan jangan alpa dengan kebanj1ran warganegara China di Malaysia yang mana sehingga ke hari ini tidak diketahui berapakan jumlah mereka warga China yang masuk, tetapi tidak kembali ke negara asal.

Isu s1ndiket penjualan kad pengenalan kepada warga China juga amat memb1mbangkan rakyat dan sudah pasti pengvatkvasan atas pekara ini perlu dipertingkatkan demi kesel4matan dan ked4ulatan negara.

 

Sumber: Wan Muhammad Azri Wan Deris, CC

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf