Terkini: 1 m4ut, 4 hil4ng kapal Dayang Topaz dilapor k4ram di Kuala Baram, Miri

Semasa Tempatan

PUTRAJAYA: Seorang m4ut, empat lagi hil4ng apabila sebuah kapal penyelenggaraan, Dayang Topaz, k4ram di 7.7 batu nautika dari Kuala Baram, Miri, Sarawak, awal pagi tadi.

Bagaimanapun, seramai 121 kru kapal berkenaan berjaya disel4matkan apabila melompat ke dalam laut, manakala 62 lagi masih berada di atas kapal berkenaan.

Ketua Pengarah Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia, Datuk Mohd Zubil Mat Som, berkata Pusat Koordinasi Mencari dan Menyel4mat (MRCC) Putrajaya menerima maklumat daripada pengendali kapal Sapura Construction, jam 6.45 pagi tadi, melaporkan menerima isyarat kecem4san dari Dayang Topaz.

Beliau berkata, pihaknya dimaklumkan bahawa kapal Sapura Construction bergerak ke lokasi untuk mengesan lokasi sebenar kapal Dayang Topaz dan mendapati kapal berkenaan mulai k4ram dengan 62 kru masih berada di atas kapal, manakala 125 kru lagi terjvn ke laut.

Kapal platform alami kecem4san di Miri… 62 kru masih ada di atas kapal & 125 dah terjvn ke laut

Image
Seramai 121 kru kapal berkenaan yang melompat ke dalam laut berjaya disel4matkan manakala 62 lagi masih berada di atas kapal berkenaan.
Image
MIRI 27 OKTOBER 2020. 121 kru kapal Dayang Topaz yang berjaya diselamatkan sejurus kapal yang dinaiki mereka merempuh pelantar minyak di Kuala Baram, Miri, pagi tadi. STR/ERIKA GEORGE
MIRI 27 OKTOBER 2020. 121 kru kapal Dayang Topaz yang berjaya disel4matkan sejurus kapal yang dinaiki mereka merempuh pelantar minyak di Kuala Baram, Miri, pagi tadi. STR/ERIKA GEORGE
Image
Seramai 121 kru kapal berkenaan yang melompat ke dalam laut berjaya disel4matkan. – Foto Maritim

Seorang g4gal disel4matkan…4 lagi masih belum ditemui

Katanya, aset bantuan telah digerakkan ke lokasi berkenaan membab1tkan tiga kapal dan sebuah bot Maritim Malaysia berpangkalan di Miri bersama tujuh kapal dan bot milik syarikat PETRONAS dan Shell.

“Seramai 121 kru berjaya disel4matkan, seorang meninggal dunia dan empat lagi hil4ng dalam operasi menyel4mat pada jam 8.45 pagi ini,” katanya melalui kenyataan media hari ini.

Mohd Zubil berkata, kesemua kru yang disel4matkan dibantu oleh aset-aset bantuan dan kapal-kapal yang tiba di lokasi kejadian.

Katanya, pihak MRCC Putrajaya kini sedang giat melaksanakan koordinasi lanjut bagi mencari dan menyel4mat empat kru yang masih hil4ng dalam Operasi Carilamat.

Punca kejadian masih dalam siasatan, katanya.

Sementara itu, Pengarah Zon Maritim Miri, Kapten Maritim Md Fauzi Othman mengesahkan, kejadian dipercayai berlaku akibat angin serta ombak yang kuat.

Ada hikmahnya 2 kali bot tak jadi naik laut minggu ni…Doakan kami sel4mat

Menerusi akaun Twitter salah seorang petugas di sana yang dikenali sebagai Zammir, dia turut berdvka cita dengan ins1den terbab1t yang telah meragvt ny4wa salah seorang krew kapalnya. Dalam pada itu, dia turut merasakan ada hikmah beberapa kali g4gal bekerja di laut sepanjang minggu ini.

TERKINI! lapor Ketua Pengarah Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia, Datuk Mohd Zubil Mat Som di laman sosial twitter

 

Sumber: BHOnline, Twitter BERNAMA, Twitter

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.