20 Tahun Lalu Malaysia Pernah Di Landa V1rus Nipah, Doktor Ini Membongkar Kenapa Orang Musl1m Tidak Terkena.

Disebalik kekecohan penularan Wuhan Cor0nav1rus ini, ia mengimbas kembali betapa Malaysia sebenarnya pernah dilanda wabak penyakit yang berbahaya ketika itu iaitu v1rus Nipah. Pada tahun 1998 v1rus Nipah yang berasal dari negara kita menyebabkan 105 orang mati, sehinggalah punca ditemui iaitu dari ladang babi itu, kerajaan mengambil keputusan melupuskan sejuta ekor babi bagi mengatasi w4bak ini.

Yang menariknya kisah ini ialah keengganan kerajaan ketika itu menerima pendapat daripada dua pelajar PhD yang menyatakan ianya bukan v1rus JE (bawaan nyamuk) sebaliknya v1rus lain. Dua doktor tersebut iaitu Dr.Chua Kaw Beng dan Dr Chong Tin Tan menyedari v1rus tersebut tidak menyerang orang Musl1m, jadi sudah pasti ianya bukan penyakit bawaan nyamuk. Perkara itu dimaklumkan kepada penyelia PhD iaitu seorang professor namun tidak diendahkan.

Menurut sumber NPR dan Neurologi Asia, pihak berkuasa tidak mempercayainya dan menegaskan ianya peny4kit bawaan nyamuk iaitu JE. Dalam masa yang sama kes kematian terus meningkat.

Akhirnya, Dr Chua meyakinkan professor beliau untuk dihantar ke Pusat Kawalan Penyakit di Amerika Syarikat bagi menyelidik penyak1t bawaan nyamuk tersebut. Namun sebenarnya Dr Chua menyeludup v1rus Nipah yang disimpan di dalam bagasinya untuk dikaji di sana. Beliau terpaksa melanggar semua prosedur yang ada demi keselamatan negara terc1nta. Sejurus tiba, kajian terus dilakukan dengan segera untuk mengenal pasti v1rus sebenar yang menyerang penduduk di Malaysia.

Keputusan yang diterima seperti dijangka oleh Dr Chua dan Dr Tan yg mana virus tersebut bukanlah v1rus bawaan nyamuk iaitu JE. Tetapi v1rus tersebut bawaan KHINZIR. Dr Chua terus berhubung dengan pihak berkuasa Malaysia dan memaklumkan perkara tersebut.

V1rus Nipah pembunuh terus hilang, w4bak ini telah mengubah landskap ladang ladang khinzir menjadi lebih terurus dan bersih. Dr Chua dan Dr Tan menerima Anugerah Merdeka dan Anugerah Sains Mahathir.


Rata-rata warganet menyatakan ianya seperti perjalanan kisah filem dengan hero sanggup berkorban apa sahaja demi menyelamatkan negara tercinta. Malahan wabak n1pah ini sebenarnya telah dijadikan inspirasi untuk filem Contagion (2011)

Jadi, kita cari punca dan sekat ianya dari terus menular. Yang penting jangan abaikan suara-suara kecil jika ianya sebenar mampu menyelamatkan dunia.

Sumber Cari

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf