“Men4ngis bucu katil..”- Tular Foto Polis Terpaksa T4ngguh Nik4h, Ini Cerita Sebenar Empunya Diri

Semasa Tempatan Viral

Setiap daripada kita memikul tanggungjawab yang berat untuk menjaga satu sama lain sepanjang musim pandem1k C0VID-19 ini.

Bagi petugas barisan hadapan, mereka terp4ksa meng0rbankan sebahagian kehidupan mereka demi orang lain di seluruh negara.

Itulah yang dihadapi seorang anggota polis bernama Zaim Nasreen yang terp4ksa men4ngguhkan pern1kahannya gara-gara pandem1k C0VID-19.

Sebelum ini, tular gambar beliau berseragam polis sedang menjaga sek4tan jalan raya di sebuah jalan di Kuala Lumpur. Gambar itu telah mendapat perhatian orang ramai di laman Facebook mahupun Twitter.

Susulan itu, Siakap Keli telah menghubungi pemuda ini bagi mengetahui kisah di sebalik gambar yang tular tersebut.

Menangis di bucu katil

K0ngsi Zaim, keputusan untuk men4ngguhkan pern1kahan itu diambil sebaik pengumuman pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada Isnin lalu.

Katanya, t1ndakan men4ngguhkan pern1kahan bukanlah kerana tidak mendapat cuti, namun kerana peningkatan kes C0VID-19 di dalam negara selain faktor PKP dan PKPB di kampung mereka berdua.

“(T4ngguh n1kah) lepas umum PKP Isnin, 11 Jan tu, tetapi untuk pern1kahan atau perkahwinan, pembekuan cuti dikecualikan.

“Men4ngis bucu katil masing-masing min. Tapi alhamdulillah diorang faham,” katanya apabila ditanya reaksi pasangan dan keluarga atas pen4ngguhan itu.

Gambar: Mohd Ridzuan Baharudin

“Tapi bukan lah tak dapat cuti, cuma saya buat keputusan t4ngguh sebab kes men1ngkat. Pasangan dari tempat kerja PKP dan saya pun PKP. Tapi kampung di kawasan PKPB dan kawasan rumah kampung pasangan pun dalam situ4si kuar4ntin.

Kongsi Zaim, gambar itu sebenarnya telah diambil atas kebenaran pegawai atasan bagi ‘memvjuk’ si dia gara-gara terpaksa men4ngguhkan pern1kahan mereka.

“Niat untuk dik0ngsikan bersama keluarga sahaja dan kongsi di status Whatsapp, macam biasa-biasa dibuat orang untuk beli jiwa pasangan sebab dia tengah sed1h. Tapi tak sangka pulak viral macam ni,” ujarnya.

Tambah beliau, kini dia dan pasangan sedang memikirkan tarikh ganti bagi meneruskan rencana tersebut.

Sebelum mengakhiri perbualan, beliau sempat berpesan agar orang ramai duduk di dalam rumah jika tiada urusan penting di luar.

“Jangan keluar rumah kalau tak ada yang penting atau kecem4san. Sebabkan kepentingan diri sendiri, orang lain yang men4nggung mus1bah.”

Semoga dipermudahkan urusan saudara Zaim dan pasangan serta semua yang terkesan akibat pandem1k ini.

 

Sumber: Mohd Ridzuan BaharudinZaim Nasreen

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.