“Bertvahnya abang..”- Perginya pelakon l4genda Abu Bakar Omar di pagi Jumaat bulan Ramadhan

Pelakon veteran popular, Abu Bakar Omar menghembvskan nafas ter4khir pada usia 73 tahun selepas didapati mempunyai mas4lah jantvng di Hospital Alor Setar, Kedah jam 9.04 pagi ini.

Berita dvka itu dik0ngsi anak Allahy4rham sendiri, Mohd Zainuddin Abu Bakar menerusi sebuah p0sting di Facebook sebentar tadi.

“Di kemvliaan pagi Jumaat 4 Ramdhan 1442H bersamaan 16 April 2021 jam 9.04 pagi..

“Dengan sed1h keluarga memaklumkan bahawa ayah4nda kami Tuan Haji Abu Bakar Omar telah dijempvt kembali ke rahm4tullah,” tulisnya.

Zainuddin turut mem0hon orang ramai mend0akan agar r0h bapanya diampvni dan ditempatkan dalam kalangan orang beriman.

“M0hon d0kan ayahanda kami diampvni segala kh1lafnya, ditempatkan bersama orang sol1hin. Bagi pihak keluarga kami mem0hon maaf atas segala s4lah s1lap arw4h ayahanda kami sepanjang h4yat beliau bersama masyarakat warga nusa ini.

“Sekiranya ada hvtang p1utang ayahanda, m0hon sudi berhvbung dengan saya. Diberkati rahmat Allah selalu duhai ayahanda. Kami akan sentiasa merinduimu,” katanya.

Menurut Mohd Zainuddin, jnazah akan dis0latkan di Masjid Al Ghufran sebelum dikebvmikan di Tanah Perkvburan Islam Akar Pelvru selepas waktu Asar.

Dilah1rkan di Titi Gajah, Alor Setar pada 25 April 1948, lakonan Allahy4rham sering menghiasi kaca televisyen menerusi pelbagai watak dalam drama tempatan.

Allahy4rham Abu Bakar yang memulakan kerjaya lakonan sekitar 1981 adalah seorang pelakon berk4rakter dan cukup terkenal dalam drama serta filem tempatan.

Allahy4rham juga pernah membintangi beberapa filem pec4h panggvng antaranya Fen0mena, Cinta K0lestrol, Hingga Hvjung Ny4wa dan Duyung.

Abu Bakar juga pernah memenangi Pelakon Lelaki Terbaik (Drama) menerusi lakonan dalam dalam Senja Belum Ber4khir pada Anugerah Sri Angkasa 1983 dan Pelakon Lelaki Terbaik (Drama Radio) pada Anugerah Sri Angkasa 1990 menerusi drama radio Bukan Kerana Kasih.

Selain itu, Abu Bakar juga memenangi dua kali Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik pada Anugerah Skrin 1999 menerusi telefilem Mata H4ti dan 2012 dalam telefilem G1ncu Ayah.

Pada Festival Filem Malaysia pula, Abu Bakar pernah tercalon tiga kali menerusi kategori Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik menerusi filem Bila Hati Ret4k (FFM 1983), Rentak Desa (FFM 1991) dan Hingga Hvjung Ny4wa (FFM 2005).

Banyak Kenangan Bersama, Rakan Artis Z4hir Ucapan Belasvngk4wa Buat Arw4h Abu Bakar Omar

Di Instagram, rakan artis turut menzah1rkan ucapan takz1ah dan ada juga yang berk0ngsi pengalaman serta kenangan ketika pernah bekerjasama dengan Allahy4rham Haji Abu Bakar Omar.

Perginya seorang yang dikagvmi

Pelakon Azhan Rani berkongsi pengalaman ketika pernah menjalani penggambaran drama bersama arw4h ketika di Kedah dan Perlis.

Azhan Rani turut memvji sifat dan keperibadian arw4h yang sangat berded1kasi dalam mengg4las tanggungjawab sebagai seorang pelakon.

Allahuakbar. Baru sahaja menerima berita dvka perginya seorang pelakon yang sangat-sangat aku kagvmi dari kecil lagi baik di pentas teater, drama radio tv dan filem.

Antara pelakon yang paling aku teruja kalau dia yang jadi ayah aku dalam cerita tu.

Selamat berangkat ke negeri abadi uncle Abu Bakar Omar. Mac 2020 aku terlalu tervja bila dapat tau beliau sudi untuk bersama-sama kami dalam telemovie #khilafterakhir yang diterbitkan untuk @rtm_malaysia yang menjalani pengambaran di Kedah dan Perlis.

Lama beliau berehat dari mvncul di depan kamera. Bakat, disiplin dan dedikasinya terhadap dunia seni lakon terlalu tinggi. Pastinya akan dirindui ramai lagi-lagi yang pernah bekerjasama dengannya.

Kem4.tian yang dicembvrui

Sementara itu, pengarah drama terkenal iaitu Shahrulezad Mohameddin turut menzah1rkan ucapan salam takz1ah buat keluarga arw4h Abu Bakar Omar. Dia turut mend0akan agar ahli keluarga arw4h diberi kekuatan dalam menghadapi ujian ini.

Innalillahiwainailaihir0jiun. Bertvah sungguh uncle bila dijempvt Allah pada hari Jumaat dan di bulan Ramadan. Satu kemat1an yang dicembvrui. Salam takz1ah buat keluarga. Semoga diberi ket4bahan dan kes4baran dalam berdepan dengan perp1sahan sementara ini. InsyaAllah pasti kita semua dipertemukan di syvrga Allah kelak nanti. Amin Ya Rabbal Alamin.

Banyak kenangan indah bersama

Selain itu, turut kelihatan rakan seperjuangan dalam industri iaitu Fauziah Ahmad Daud juga mended1kasikan d0a buat arw4h. Tidak din4fikan arw4h dan Fauziah Ahmad Daud merupakan kenalan lama sejak mereka mencebvri bidang seni lagi. Sudah tentu banyak kenangan terukir bersama.

Abang Bakar Omar dah t1ada. Bervntungnya Abang dipanggil pulang pada hari Jumaat di bulan Ramadhan. Banyak sungguh kenangan indah bersama Abang ketika berlakon bersama. Aktor yang saya amat-amat mengh0rmati hasil kerja Abang akan sentiasa terpahat dihati peminat-peminat Abang. Ya Allah Kau Ampunkanlah d0sa-d0sanya dan tempatkanlah r0hnya di dalam goIongan orang-orang yang beriman.. Aamiin..

Al-Fatihah

 

Sumber: Facebook Mohd Zainuddin Abu Bakar, OMM, Instagram

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf