Adik Ini Meng4du Dia Kena Ej3k Dekat Sek0lah, Sekali Dia B4las Balik Terus Terdiam

Apabila anak anda melangkah ke alam persekolahan, antara perkara yang kita takuti adalah masalah b.uli. Ibu bapa harus peka dengan perubahan yang berlaku terhadap anak kita.

M.angsa b.uli biasanya akan menunjukkan beberapa tanda antaranya tidak mahu ke sekolah, tiada kawan, suka menyendiri, tidak mahu bercakap dan banyak lagi perubahan yang dapat dilihat terhadap anak.

Meng.asari orang yang l.emah bertujuan untuk menunjukkan kek.uatan adalah b.uli. Tingkah laku sebegini bukan perkara asing dalam masyarakat kita hari ini.

Walaupun banyak k.es buli yang menggemparkan negara disiarkan media, masih banyak lagi k.es b.uli yang tidak dilap.orkan disebabkan m.angsa dibeleng.gu ketak.utan dengan s.ituasi yang dilaluinya.

Gambar Hiasan

Apa yang membi.mbangkan, k.esan psik.ologi terhadap m.angsa b.uli apabila ia boleh mendorong kepada perkara yang tidak diingini seperti terbabit dalam aktiv.iti k.urang s.ihat dan m.asalah sosial.

Peranan perlu dimainkan oleh seluruh masyarakat, tidak hanya ibu bapa malah tenaga pengajar juga berikutan ramai kanak-kanak meluangkan masa mereka di sekolah berbanding di rumah.

Seperti yang tular baru baru ini di media sosial seorang ibu meluahkan perasaan apabila anak beliau die.jek ketika di sekolah. Perkongsian dari beliau ini telah menarik perh.atian netizen dengan lebih 2 ribu kongsian telah dibuat rata rata memberikan kata kata semangat terhadap anak beliau.

Reaksi Orang Ramai

Jangan gelakkan sebab ada jaminan masa depan untuk g.olongan seperti mereka.. Peluang pekerjaan di s.ektor awam pon ada k.uota buat mereka lau tak s.ilap.. asalkan penuhi kr.iteria dan ada kelayakan sijil.. Yg gelakkan tu belum tentu lagi dapat peluang macam dia nanti.

Semoga anak ini menjadi insan berguna dan berjaya dunia akhirat. Aamiin ya Rabbal Alamiin.

Buat adik yg comel ne semoga dipermudahkan segala urusan dan menjadi ank yg soleh serta berjaya pada masa akan dtg… aamiin.

Cari mana budak2 yang suka e.jek tu…kalau boleh jumpa parents dia sekali suruh ajar nilai2 murni sikit..mungkin terlepas p.andang…ingat e.jek2 ni perkara biasa ke..saya pon dulu sampai tr.auma xnak pergi sekolah.

 

Sumber: OM, Facebook TataSNJ

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf