“Tertuk4r anak cuma drama..?- KesaI isu tertuk4r b4yi ditvduh rekaan, Suami jawab ntizen ‘muIut lanc4ng’

Tempatan

Kisah b4yi yang tertvkar temp0h hari sememangnya memberi pengajaran buat banyak pihak supaya lebih berhati-hati dalam setiap t1ndakan.

Walaupun urusan sudah selesai dan masing-masing juga telah mendapat semula b4yi mereka, namun ada pula cakap-cakap beIakang daripada sesetengah pihak yang mempers0alkan ‘dr4ma’ tersebut.

Suami jeIaskan keadaan sebenar

Dalam perk0ngsian di IG story suami kepada Diana Hanani, 23 iaitu Khairul Azman, dia sekali lagi menjeIaskan situasi yang berlaku tempoh hari.

Jadi, dia berharap orang ramai faham keadaan mereka semasa membawa pulang b4yi kerana Khairul Azman dan isteri meng4kui tidak mempunyai pengaIaman disebabkan baru pertama kali men1mang c4haya mata.

Khairul Azman suami Diana Hanani (kiri)

“Kami tak ada pengaIaman…”

Tertukar Anak Cuma Drama Rekaan? Suami Bersuara-"Macam Mana Tertukar Troli?" 4

Dalam muat naiknya, ayah kepada b4yi diberi nama Aysar itu sama sekali tidak men4fikan khidmat layanan yang diberi pihak hospital begitu baik, namun dia agak terkiIan kenapa masih berlaku kecvaian sehingga men1mbulkan masaIah yang besar.

Malah sejak dari awal proses check in sehinggalah seIamat meIahirkan, pasangan ini hanya mengikut ar4han yang diberikan pihak nurse dan doktor sahaja.

Tertukar Anak Cuma Drama Rekaan? Suami Bersuara-"Macam Mana Tertukar Troli?" 3

“Ada benda yang kami keIiru”

Menurutnya, jika bukan kerana suami Siti Suriani perasan akan t4g nama berkenaan, mungkin saja b4yi mereka boleh tertvkar dalam satu jangka masa yang lama.

Tertukar Anak Cuma Drama Rekaan? Suami Bersuara-"Macam Mana Tertukar Troli?" 5

Jangan tvduh seb4rangan

Apa yang membuatnya lebih terkiIan adalah wvjud sesetengah pihak yang sesuka hati menvduh hal tersebut berlaku hanya rek4an semata-mata.

Khairul Azman meneg4skan bahawa mereka sama sekali tidak mempunyai kepentingan untuk membuat ‘dr4ma’ kerana ibu mana yang sanggvp t1nggalkan anak yang baru diIahirkan.

Tertukar Anak Cuma Drama Rekaan? Suami Bersuara-"Macam Mana Tertukar Troli?" 6

Dia meminta agar pihak yang bermuIut ‘Iancang’ itu berfikir dahulu sebelum mengeluarkan pendapat b1mbang term4kan dengan kata-kata sendiri.

B4yi tertvkar: Suami isteri terg4nggu em0si, sanggvp sel0ngkar samp4h cari bvkti sebab dah mula rasa sayang – “Tengok anak kami, teringat b4yi satu lagi”


Foto kiri Khairul dan isteri berkahwin pada Julai 2020, foto kanan anak kandvng mereka yang dipertemukan semula. Foto mStar

TERDAHULU, sepasang suami isteri ini berdepan dvgaan apabila c4haya mata suIung mereka yang baru Iahir tertvkar dengan anak orang lain.

Muhammad Khairulazman Moh Pardon dan isterinya, yang hanya menyedari pertvkaran itu selepas hari kedua mereka membawa puIang b4yi ke rumah.Lelaki berusia 27 tahun itu berkata, isterinya meIahirkan anak lelaki menerusi pembed4han di sebuah hospital di Shah Alam, Selangor, pukul 3 petang 10 Jun lalu.

“Saya ada ambil gambar anak pada hari pertama keIahiran 10 Jun, mata dia bulat dan jeIas nampak. Ada juga ambil gambar esoknya 11 Jun, tapi kami tengok muka b4yi macam lain.

“Perbezaan ketara adalah pada mata. Kami tidak sy4k apa-apa kerana mungkin selepas sehari b4yi tu banyak tidur, jadi mata dia lebih mengecil,” katanya kepada mStar, sambil menambah isterinya dibenarkan keIuar dari hospital pada petang 11 Jun sebelum membawa puIang b4yi ke rumah.


Anak sulung Khairul dan isteri diIahirkan pada 10 Jun 2021.

Namun dia yang lebih dikenali sebagai Khairul berkata, mereka menerima panggilan mengejvtkan daripada pihak hospital pada Sabtu malam (12 Jun) memaklumkan tentang b4yi mereka yang tertvkar.

“Pihak hospital call tanya sama ada kami per1ksa t4g (tanda nama) di kaki b4yi atau tak. Kami kata tak check sebab tag pada str0ller b4yi di hospital adalah nama isteri saya.

“Kebetulan s4mpah belum lagi dibvang, jadi kami cari t4g tu. Mula-mula kami tak percaya (b4yi tertvkar) tapi bila tengok t4g tu bukan nama isteri saya, kami terus berem0si lebih-lebih isteri saya sebab dia baru lepas bersaIin,” ujarnya yang menetap di Shah Alam.

Khairul berkata, dia dan isteri yang berusia 23 tahun tidak mempunyai pengaIaman menimang c4haya mata selepas berkahwin pada Julai 2020.

“Kedua-dua belah keluarga kami pula di Johor, dan hanya kami tinggal berdua. Kami bawa baIik b4yi tu dah dua hari, sudah tentu kami dah s4yang b4yi tu.

“Isteri saya men4ngis, sampaikan kami tak percaya perkara ni boleh terjadi. Sepatutnya kami dapat servis yang terbaik sebab kami bayar,” ujarnya.


Foto kiri menunjukkan Siti Jamumall selepas meIahirkan b4yi, manakala foto kanan Siti Jamumall selepas dipertemukan semula anaknya.

Menurut Khairul, dia bagaimanapun kesaI apabila mend4kwa aIasan yang diberikan pihak hospital berhvbung ins1den pertvkaran b4yi itu adalah kerana ‘terIepas p4ndang’.

“Kalau sekali mereka terIepas pandang di pihak anak saya, macam mana pula anak saya boleh keluar dari hospital dan dibawa balik ke rumah orang lain.

“Bagi saya kecvaian ini tidak boleh diterima. Kami buat lap0ran p0lis berhvbung kejad1an dan masih belum memikirkan untuk melakukan t1ndakan selanjutnya,” katanya.

Kami dah sayang b4yi tu (anak orang lain). Tapi kami bersyukvr terima b4yi ini sebagai anak kandvng kami. Cuma em0si kami terg4nggu.

KHAIRUL

Dia bagaimanapun amat bersyukvr kerana pasangan suami isteri yang membawa puIang anak kandvng mereka yang sebenar tergerak hati untuk memer1ksa tanda nama pada kaki b4yi yang dibawa pulang sehingga tervngkainya kes pertvkaran b4yi.

“Kalau tanya perasaan, kami dah sayang b4yi tu (anak orang lain), hari pertama dah bawa dia balik ke rumah. Semalam tengok anak (kandvng) kami, teringat b4yi yang satu lagi.

“Tapi kami bersyukvr terima b4yi ini sebagai anak kandvng kami. Cuma em0si kami terg4nggu terutama isteri. Alhamdulillah anak kami sihat.

“Alhamdulillah juga kami mempunyai silaturrahim dengan keluarga di sebelah sana apabila kedua-dua b4yi telah disusukan oleh isteri saya dan puan tu. Mereka berdua dah jadi adik-beradik,” katanya.

Terdahulu, mStar melaporkan seorang wanita berusia 22 tahun berdepan detik cem4s apabila menyedari anaknya yang baru diIahirkan tertvkar dengan b4yi orang lain, selepas suaminya mendapati tanda nama pada b4yi tersebut bukan tertera namanya sebagai ibu.


Khairul (kiri) dan isteri (dua, kiri) bersama Siti Jamumall (dua, kanan) dan suami bersama b4yi masing-masing. foto FB Jamumall.com

Wanita berkenaan, Siti Suriani Wahiddin berkata, dia dan suami menghvbungi pihak hospital berhvbung perkara itu sebelum bergeg4s ke hospital pada Sabtu malam (12 Jun) dan kemudian mendapat pengesahan berlaku pertvkaran b4yi.

Siti Suriani yang lebih dikenali sebagai Siti Jamumall turut membuat lap0ran p0lis dan mendapatkan khidmat nasihat guaman untuk t1ndakan lanjut berhvbung kejad1an.

Dilaporkan, Ketua P0lis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Baharudin Mat Taib dipetik sebagai berkata, lap0ran berkenaan dibuat oleh suami kepada Siti Suriani iaitu satu daripada pasangan yang terl1bat di Ibu Pejabat P0lis Daerah (IPD) Shah Alam pada pukul 9 pagi Ahad.

 

Sumber: Instagram Khairul Azman, OMM, mStar

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.