(Video) Struktur Kren Tvmbang Hemp4p Kereta, Dua Dilaporkan M4ut

Dua individu dipercayai m4ut manakala dua lagi ced3ra p4rah selepas struktur besi ‘Kren Launcher’ di projek pembinaan sebuah lebuh raya berhampiran Pvncak Banyan, Persiaran Alam Damai, Alam Damai jatvh sebelum menghemp4p kawasan jalan raya itu.

Menurut Jurucakap Jabatan Bomba dan Penyel4mat Malaysia (JBPM) Kuala Lumpur, pihaknya menerima panggilan kec3masan pada 8.45 pagi sebelum menggerakkan seramai 25 anggota dari Balai Bomba dan Penyel4mat (BBP) Cheras, BBP Tun Razak dan BBP Hang Tuah ke lokasi kejadian.

“Setibanya di l0kasi, anggota mendapati berlakunya kejadian melibatkan struktur besi Kren Launcher pembinaan lebuhraya telah jatvh ke bawah dan menghemp4p sebuah kereta jenis Perodua Bezza.

“Kejadian melibatkan empat m4ngsa, pemandu kereta ced3ra p4rah kerana keretanya dihemp4p ‘kren launcher’,” katanya.

“Antara m4ngsa terlibat merupakan pemandu kereta Bezza tersebut susulan kenderaannya dihemp4p besi kren berkenaan dan mengalami keced3raan p4rah.

“Manakala tiga orang m4ngsa lagi merupakan pekerja projek pembinaan tersebut. Dipercayai dua m4ngsa telah jatvh setinggi 120 kaki dan telah dis4hkan mninggal dunia.

VIDEO] Struktur Besi Kren Jatuh, 2 Pekerja Dilaporkan Maut

“Seorang lagi m4ngsa masih tersangkvt di landasan pembinaan lebuh raya dan kerja-kerja menyel4mat m4ngsa sedang dijalankan,” katanya dalam satu kenyataan media, pada Isnin.

Dua maut struktur kren hempap kereta di lebuh raya SUKE

Kejadian ini merupakan kes kedua dalam tempoh sebulan.

Pada 3 Mac berlaku rvntuhan di projek pembinaan Lebuhraya Bertingkat Sungai Besi-Ulu Kelang (SUKE) melibatkan sebuah lori trailer yang membawa lebih muatan mel4nggar perancah besi pembinaan SUKE di Lebuhraya Lingkaran Tengah 2 (MRR2) petang Rabu.

Dalam kejadian itu dua m4ut dan tiga ced3ra.

Kenyataan media

Image

Tonton video ehsan awam

Prolintas sahkan kemal4ngan di tapak pembinaan SUKE

Sementara itu, pemaju projek pembinaan Lebuhraya Bertingkat Sungai Besi-Ulu Kelang (SUKE), Projek Lintasan Sungai Besi-Ulu Klang Sdn Bhd (Prolintas) mengesahkan kemal4ngan yang berlaku di tapak pembinaan SUKE pada awal pagi Isnin.

Prolintas dalam satu kenyataan berkata, pasukan Em3rgency Resp0nse Team (ERT) SUKE bersama anggota bomba telah menvtup laluan traf1k di kedua-dua hala dan kerja-kerja menyel4mat m4ngsa telah dijalankan.

“Melalui sias4tan awal, tiga pekerja pembinaan w4rga China mninggal dunia, manakala seorang pengguna jalan raya ced3ra dalam kejadian ini.

“Difahamkan, kejadian berlaku apabila salah satu dari komp0nen kren gantri terjatvh. Pvnca kejadian masih lagi dalam si4satan,” kata kenyataan tersebut pada Isnin.

 

Sumber: Buzzkini, Sinar Harian, Twitter

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf