Lompat pagar SPRM: Alvin Goh muat naik video cerita mengapa dia l4rikan diri

KUALA LUMPUR: Alvin Goh, suspek sind1ket Macau Scam dan judi dalam talian yang mel4rikan diri dari ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rsuah Malaysia (SPRM) Putrajaya, men4fikan sebarang pengl1batan dalam kegiatan jenyah seperti yang disy4ki terhadapnya.

Pen4fian itu dibuat Alvin, atau Goh Leong Yeong, menerusi satu video berdurasi 8 minit 39 saat yang dipercayai dimuat naik rakannya sebelum ia ditvlarkan di media sosial.

Image may contain: 1 person, eyeglasses, text that says 'Alvin Goh 1 hr Berani kerana benar, I will face it. Please hear me out.'

Video itu muncul selepas pen4hanan Alvin oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) di sebuah apartmen di Pahang, pada Selasa.

Terdapat beberapa perkara yang dijelaskan Alvin dalam video berkenaan, termasuk mengapa dia mel4rikan diri melalui pintu belakang bangunan SPRM.

“Saya tidak pernah diberi gelaran Datuk Seri, namun saya mempunyai syarikat telekomunikasi dan peralatan teknologi di sebuah pusat beli-belah Bukit Bintang.

“Namun, tidak pernah terl1bat dengan sind1ket Macau Sc4m atau perjvdian dalam talian,” katanya.

Tambahnya, dia telah memberi kerjasama yang baik kepada SPRM semasa sias4tan berlangsung.

“Namun, ketika dibebaskan pada 11 Oktober lepas, saya mendapat tahu polis juga akan men4han di bawah Akta Penceg4han Jen4yah 1959.

“Saya tahu apabila ditvduh di bawah akta itu, ia satu perkara yang serius.

“Selepas 10 hari direm4n di SPRM, saya letih dan tidak dapat berfikir dengan baik. Selepas saya dilepaskan, saya keluar melalui pintu belakang bangunan SPRM, dan beberapa hari selepas itu baru saya tahu melalui media yang saya dibvru,” jelas Alvin.

Katanya, apabila video itu ditonton, dia telah pun menyer4hkan diri kepada pihak berkuasa untuk membantu sias4tan.

Datuk Seri Lompat Pagar SPRM Dah Kena T4ngkap. Ini Lokasi Dia Bersembunyi

Terdahulu, media melaporkan selepas lebih dua minggu menyembunyikan diri, ketua sind1ket Macau Sc4m dan jvdi dalam talian, Goh Leong Yeong yang menjadi bvruan polis, akhirnya diberk4s awal pagi tadi.

Goh, 32 tahun, atau lebih dikenali sebagai Alvin, dit4han kira-kira pukul 1.30 pagi ini bersama seorang wanita, dipercayai warga China, di sebuah hotel di pusat peranginan di Pahang.

Polis buru Goh Leong Yeong

Menurut Pengarah Jabatan Sias4tan Jen4yah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed, svspek berjaya dit4han hasil ris1kan yang dijalankan pihaknya sejak 12 Oktober lalu.

“Setakat ini, status wanita yang dit4han bersama svspek masih dalam sias4tan. Alvin dit4han mengikut Akta Penceg4han Jen4yah 1959 (POCA).

“Dia kemudian dibawa ke Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur untuk si4satan lanjut di bawah Sksyen 117,” katanya ketika dihubungi sebentar tadi.

Alvin sebelum ini disi4sat Suruhanjaya Penceg4han Rsuah Malaysia (SPRM) kerana disy4ki terl1bat dalam kes ‘cuci duit’ atau pengubahan wang h4ram yang did4kwa turut membab1tkan selebriti dan pegawai kanan polis.

Svspek yang dipercayai koordinator kepada aktiviti Macau Sc4m di China, mel4rikan diri dengan cara mem4njat pagar 11 Oktober lalu, di Ibu Pejabat SPRM Putrajaya.

Macau Scam 'King' That Jumped MACC's Fence, Goh Leong Yeong is Officially Wanted by PDRM

Kejadian berlaku selepas svspek dibebaskan dengan jaminan SPRM, sebelum sempat dit4ngkap semula oleh polis kerana disy4ki terl1bat dalam penganjuran jvdi dalam talian di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor.

Alvin sebelum ini dipercayai menukar lokasi persembunyian antara ibu negara dan utara tanah air, selepas mel4rikan diri bagi mengel4k dikesan pihak berkuasa.

Alvin dikehendaki bagi membantu sias4tan tiga kes di bawah Sksyen 4 (1)(C) Akta Jvdi Terbuka 1953 kerana terl1bat penganjuran jvdi online di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor.

Menurutnya, alamat terakhir svspek adalah di Blok 25b2-5-8, Miharja Condo, Batu 2 1/2, Off Jalan Cheras di sini.

 

 

Sumber: Astro Awani, Facebook

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf