“Amanda daddy rindu kamu!”- 8 bln terpis4h, bapa laung nama anak dari sempadan Singapura

Keluarga Semasa Tempatan

P4ndemik C0vid-19 yang melanda dunia bukan sahaja menyebabkan pergerakkan kita terbatas, malahan turut membuatkan ahli keluarga terp1sah dalam tempoh masa yang lama.

Paling terasa pedihnya sudah tentu mereka yang mencari nafkah buat keluarga di luar negera seperti di Singapura. Disebabkan sempadan negara ditutup, ramai ahli keluarga terp1sah dalam tempoh waktu yang agak lama.

“Amanda daddy rindu kamu!”

Jadi, menerusi muat naik dari Bernama, satu video memperlihatkan beberapa orang lelaki duduk di tepi jeti Woodlands Waterfront Park sambil  melambai keluarga mereka begitu mengharukan. Ahli keluarga mereka telah diberi peluang untuk menaiki kapal layar dan menyusuri sehampir mungkin perairan Singapura.

Lambai dari jeti Woodlands Waterfront Park

Dalam video tersebut, dapat didengar dengan jelas suara seorang bapa yang memanggil nama anaknya yang berada di dalam kapal layar tersebut.

Lambaiannya juga begitu hiba apabila seorang bapa yang dikenali sebagai Shafiq melaungkan nama anaknya dan menyatakan dia amat merindui puterinya itu.

Ada yang angkat sepandu kertas

Dalam pada itu, ada juga yang membawa sepanduk kertas dan menghalakan ke arah kapal layar yang membawa ahli keluarga mereka.

Inisiatif bantu mereka yang terp1sah

Menurut Bernama, seramai 20 orang telah terpilih oleh  R&F Prince Cove untuk menaiki kapal layar menyusuri sehampir mungkin perairan negara Malaysia-Singapura hari ini.

Inisiatif tersebut sebagai cara membantu mereka yang terp1sah dengan keluarga akibat p4ndemik dapat menatap secara langsung wajah kesayangan mereka walaupun berada dalam jarak yang jauh.

 

Ramai pekerja warganegara Malaysia terkandas di Singapura dan tidak dapat pulang je Johor Bahru khususnya apabila sempadan negara ditutup akibat p4ndemik.

Mereka hanya mampu berhubung menerusi panggilan telefon dan juga video bagi melepaskan rindu masing-masing berikutan kekangan wabak yang melanda dunia.

 

Sumber: Bernama, OMM

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.