Amin Idris minta Rita Rudaini tak meIenting, tapi bersedia untuk ditegvr jika suka mengkr1tik – “Kalau terasa baguslah… fikir balik tindakan dia”

Islamik Tempatan Viral

GARA-GARA mempers0alkan tindakan goIongan ant1 vaks1n memaIsukan sijil digital vaks1n C0vid-19, penceramah motivasi Amin Idris ditvduh mencetuskan prov4kasi.

Tindakan Amin itu menimbulkan rasa kurang senang pelakon Rita Rudaini yang menganggap pengacara program Tazk1rah Malam Jumaat ini seolah-olah sengaja membuka ruang untuk net1zen berbaIah.

Amin, bagaimanapun menjelaskan apa yang dilakukan itu adalah bagi memberi maklumat yang berasas kepada orang ramai.

“Saya baru tahu Rita Rudaini ada respons. Pendekatan saya daripada dulu bukan jenis mengata orang.

“Saya hanya respons kepada tindakan mereka dan beri input kepada orang ramai…. kalau orang itu terasa, baguslah.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Amin Idris (@amin_idris)

“Semoga dia fikir balik t1ndakan dia. Apa yang saya tulis disertakan dengan hujah dan daIil.

“Saya tidak sampai tahap tvduh orang ejen Yah.vdi. Kalau tak setuju dengan saya, silakan bawa hujah dan daIil. Saya okey saja,” katanya kepada mStar.

Terdahulu, aktres Rita Rudaini berk0ngsi semula p0sting Amin di Instagram dengan mempers0alkan tujuan pengacara itu bert1ndak demikian.

Menurut Rita, posting tersebut mengajak orang ramai untuk berteIagah antara satu sama lain dan bukan untuk berd4kwah.

Kalau kita nak kr1tik orang, maka bersedialah juga untuk dikr1tik. Termasuk saya

AMIN IDRIS

PENCERAMAH MOTIVASI

“Saudara ni nak mengvmpat ke dan berd4kwah?

“P0sting kapsyen awal ada unsvr mengajak orang ke arah mengvmpat dan disudahi dengan had1s.

“Kalau nak tulis kapsyen yang nak memanggil orang untuk mengvmpat dan berteIagah lebih baik fokus dekat situ saja,” tulis Rita.

Sementara itu, tambah Amin lagi, tegvran secara terbuka itu ditujukan kepada golongan yang menoIak vaks1n termasuk golongan selebriti.

Amin juga menegaskan orang ramai sepatutnya menerima tegvran dengan hati terbuka.

Ujarnya, golongan tersebut sepatutnya bersikap terbuka kerana mereka juga pernah menyebarkan berita-berita yang tidak baik kepada masyarakat tentang vaks1n.

AMINAmin minta Rita Rudaini sedia dikr1tik.

“Saya hanya respon kepada siri-siri sebaran terbuka termasuk oleh sebilangan kecil selebriti berkempen men0lak vaks1n malah saIah guna dalil agama.

“Apabila saya jawab, mereka meIenting. Tapi apabila mereka seb4r… malah siap tvduh macam-macam boleh pula?

“Kalau kita nak kr1tik orang, maka bersedialah juga untuk dikr1tik. Termasuk saya,” ujarnya.

Terdahulu pada malam Khamis, Amin memuat naik posting mempersoalkan sikap anti vaks1n yang turut mahukan sijil digital bagi penerima dua d0s vaks1n.

“Sibuk pula puak tu nak juga. Macam dekat sekolah masa orang join aktiviti kokurikulum kau mengata p0yo, bila akhir tahun sibuk nak sijil.

“Kita percaya pihak beraut0riti agar amanah, jangan sampai buat bisnes dan sanggup makan r4suah untuk tipu sijil digital,” ujarnya.

Individu yang mengambil kedua-dua sunt1kan vaks1n C0vid-19 akan diberikan sijil vaks1nasi dalam aplikasi MySejahtera, serta lencana imun1sasi.

Sijil dan lencana itu bukti individu berkenaan sudah menerima d0s vaks1n yang lengkap, sekiranya itu menjadi keperluan pada masa depan.

“Buat-Buat Suci Dalam Debu”- Rita Rudaini Sindir Amin Idris?

TERDAHULU, pelakon Rita Rudaini menyifatkan pengacara, Amin Idris sebagai seorang individu yang sering mend0rong orang ramai untuk mengvmpat. Rita yang menganggap Amin sebagai seorang ‘pengvmpat’ yang berseIindung di sebalik d4kwah dan daIil.

Rita Rudaini akui peminat JDT - The News Malaysia

Beri D4kwah Sambil Mengvmpat?

Pelakon Rita Rudaini mengatakan hantaran yang dibuat oleh Amin itu seolah-olah mengajak orang ramai untuk mengvmpat berbanding menyampaikan d4kwahnya. Akuinya, dia meminta Amin untuk tidak menggunakan sebarang had1s sekiranya mahu mengvmpat.

“Kalau nak tulis caption yang ‘nak memanggil orang untuk berteIagah dan mengvmpat’ lebih baik fokus dekat itu sahaja. Tak payah disudahi dengan daIil atau d4kwah. Nanti orang ceIaru macam saudara”, ded4h Rita.

Menerusi hantaran yang dibuat oleh Amin, dia mended4hkan bakal ada beberapa pihak yang cuba men1pu dan melakukan perniagaan bagi mengeluarkan sijil digital vaks1n. Amin juga berharap pihak auth0riti menjadi lebih ber4manah dalam menjalankan tanggungjawab mereka.

Biodata Amin Idris, Penceramah Motivasi Terkenal | Iluminasi

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Amin Idris (@amin_idris)

Selain itu, Rita juga mended4hkan dia tidak mahu memerIi atau berseIindung. Malah dia lebih menyukai untuk menyuarakan sesuatu perkara secara terbuka.

“Saya ni tak suka perIi-perIi macam awak. Kalau saya nak cakap, saya suka terus terang bukan macam awak nak ajak orang mengvmpat tapi buat-buat suci dalam debu”, tulis Rita.

 

Sumber: mStar, Murai.my

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.