“Akhirnya Dapat Terbang Dengan Abah”- Anak Gembira Bapa Sanggup Tukar Syarikat Untuk Terbang Bersama Anak.

Menjadi seorang pilot dan mengemudi sebuah kapal terbang merupakan sebuah cita-cita dan kerjaya yang mencabar untuk merealisasikannya.

Namun kisah dua adik beradik ini, Safia Anisa (23 tahun) dan kakaknya Safia Amira (28 tahun) yang sejak dari kecil menyimpan cita-cita untuk ‘terbang’ ke awan biru. Mereka sememangnya ingin mengikut jejak si ayah menjelajah ke setiap pelosok dunia.

Image

 

Menurut Anisa ketika dihubungi Siakap Keli, beliau menyatakan bahawa telah bergraduat setelah menyempurnakan pengajiannya selama 2 tahun di Malaysian Flying School, Melaka. Beliau diterima masuk ke sana selepas SPM. Malah lebih membanggakan, setelah tamat sahaja pengajiannya, beliau lantas ditawarkan peluang untuk bekerja di salah sebuah syarikat penerbangan terkenal di Malaysia dan Antarabangsa.

Safia Anisa bersama ayahnya (Gambar: Safia Anisa)

Namun malam tadi, Anisa telah memuatnaik ciapan di laman twitternya dengan menceritakan pengorbanan sweet ayahnya itu. Anisa menyatakan:

“Lelaki ini sanggup meninggalkan syarikat tempatnya bekerja selama 40 tahun. Beliau sanggup bermula sebagai seorang junior (di syarikat baru ini) pada usia 58 tahun hanya semata-mata untuk terbang bersama dua orang anak gadisnya ini.”

“Saya tidak dapat meluahkan betapa bersyukurnya saya. Alhamdulillah, akhirnya saya dapat terbang dengan abah!”

Gambar: Safia Anisa

Anisa menjelaskan bahawa ayahnya dahulu bekerja di sebuah syarikat penerbangan lain dan sanggup berhenti kerana mahu masuk syarikat tempat Anisa dan kakaknya bekerja.

Tambah Anisa, Ayahnya (di dalam gambar) berjawatan sebagai Captain, manakala Anisa dan kakaknya berpangkat sebagai Senior First Officer (juruterbang kedua).

Sumber: Safia Anisa

Sumber Dari Siakap Keli