Ibu k0ngsi luahan hati anak, tanggvng s4kit akibat doktor s4lah sun4t

Keluarga Semasa Tempatan

Baru-baru ini, tular sebuah posting di laman Facebook mengenai seorang kanak-kanak lelaki Muhammad Adly Hadi Adzrul Effendie yang mengalami keced3raan ketika bersun4t di sebuah klinik swasta di Manjung, Perak.

Difahamkan pada hari kejadian, doktor berkenaan telah menc4dangkan untuk menggunakan teknik ‘clamp’. Namun begitu sebaik pulang dari klinik, ibu bapa Adly menyed4ri z4kar anaknya itu sangat pendek.

Pada mulanya mereka menganggap itu sebagai satu keadaan biasa apabila menjalani teknik tersebut, namun alat sulit anaknya masih bengk4k dan mereka pergi semula ke klinik itu.

Bengk4k tak svrut

“Doktor hanya beritahu itu perkara biasa dan suruh ambil ubat bengk4k sahaja tanpa sedikit pun melihat keadaan z4kar Adly terlebih dahulu,” tulis ibu Adly dalam postingnya di Facebook.

Selepas itu bermulalah epis0d h1tam buat Adly sehingga sekarang. Dia masih dalam keadaan tr4uma kerana menanggvng sak1t berkali-kali ganda selepas bersun4t berikutan kel4laian doktor tersebut.

Sehinggakan alat sul1t Adly mengeluarkan gvmpalan d4rah beku yang banyak dan terp4ksa dikej4rkan ke hospital bagi menjalani pembed4han pl4stik.

Hari ini ibu Adly, Rosnah Musa memuat naik perkembangan anaknya menerusi sebuah posting bergambar di laman Facebook miliknya dengan menulis lu4han hati Adly di ruangan kapsyen.

Dit4han dalam wad

“Tak nak lah ibu hari-hari makan ubat. Tak lalu la… Ibu, adly nk tanya ni, semua org wajib sun4t ke?” soal Adly.

“Ye Adly, semua orang Islam wajib bersun4t… Sun4t ni s4lah satu untuk kes1hatan juga… Dan….” ibunya menjawab.

Belum sempat ibunya menghabiskan ayat, Adly terus mem1ntas jawapan ibunya.

“Apa, untuk kesihatan… S1hat apa macam ni… Adly lagi sak1t tervk adalah… Lepas ni Adly tak nak dah bersun4t… S3ksa la Adly macam ni” balas Adly.

Menurut ibunya, dia berasa sed1h dan tidak tahu bagaimana ingin menjel4skan tentang kejad1an itu kepada Adly.

Seb4knya bila mengetahui bahawa anak sekecil Adly yang baru berumur lapan tahun, terpaksa men4nggung kesak1tan sehingga perlu menjalani pembed4han akibat kecu4ian seorang doktor.

Rata-rata netizen yang mengikuti kisah Adly di media sosial berasa simp4ti akan nasib yang men1mpa kanak-kanak itu.

Kuat semangat Adly, sabar ya

Allah sayang kamu

Semoga Adly cepat sihat

Kes1annya.. Semoga adik Adly cepat sembvh dan kuat menghadapi segala uji1n dan dvgaan ni. Inshaallah dipermudahkan segalanya!

 

Sumber: Facebook Dhia Wafiy Hadi, OMM

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.