“Banyak Tempat Dibuka Sebab Ekonomi, Bukan Sebab Ia SeIamat” – DG Hisham

Semasa Tempatan

KUALA LUMPUR – Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah mengingatkan rakyat Malaysia untuk mematuhi kepada pr0sedur 0perasi standard (S0P) ketat yang telah ditetapkan, berikutan pembukaan lebih banyak sektor ekonomi.

Dalam hantaran di Twitternya, Dr Noor Hisham juga meminta orang ramai untuk mengelakkan tempat yang ses4k dan sempit, selain untuk mendapatkan vaks1nasi secepat mungkin.

Image

“Satu peringatan kepada semua, banyak tempat dibuka disebabkan oleh faktor ekonomi dan bukannya kerana ia seIamat. Perlu di ingat, toIong pakai peIitup muka, peIitup muka berganda jika boleh, amalkan penj4rakan fizikal dan kerap basvh tangan. Elakkan tempat yang semp1t dan ses4k. Kekal seIamat dan dapatkan vaks1nasi segera,” katanya.

Pelbagai persoalan netizen di jawab Dr Noor Hisham, antaranya:

Ada juga berpendapat sebegini

Kenyataan Penuh Kemudahan Tambahan Dalam Beberapa Sektor Yang Diumumkan Muhyiddin

TERDAHULU, Perdana Menteri Sementara Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, sehingga semalam (Rabu) lebih daripada 50 peratus daripada p0pulasi dewasa di negara ini telah divaks1n sepenuhnya, lebih banyak keIonggaran diberikan kepada sektor sosial dan ekonomi di Fasa Satu Pelan PemuIihan Negara (PPN) dan seterus bermula esok (Jumaat), termasuklah makan dalam kedai untuk individu yang telah divaks1n penuh.

Menurut Muhyiddin, perkara itu telah dipvtuskan dalam Sidang Khas Majlis KeseIamatan Negara (MKN) yang beliau pengerusikan hari ini, bagi membincang dan mempertimbangkan cadangan daripada Jawatankuasa Khas Teknikal MKN, untuk memperluaskan kemudahan sektor berkenaan terutamanya bagi Fasa Satu PPN.

Selain itu, rekreasi dan riadah tanpa sentuhan fizikal dan bukan berkumpulan (0utdoor) juga dibenarkan bagi negeri-negeri Fasa Satu dan seterusnya mulai esok (Jumaat), serta terpakai dalam daerah yang sama sahaja.

Pada 15 Ogos, kerajaan telah bersetuju untuk membenarkan 11 jenis aktiviti perniagaan dalam sektor perdangangan dan pengedaran untuk terus beroperasi di bawah Fasa Satu PPN.

Berikut merupakan kenyataan penuh Tan Sri Muhyiddin Yassin sebentar tadi:

May be an image of furniture, screen and indoor

KEMUDAHAN TAMBAHAN SEKTOR SOSIAL DAN EKONOMI BAGI INDIVIDU YANG TELAH MENERIMA VAKS1NASI LENGKAP

Pada 8 dan 15 Ogos 2021, kerajaan telah mengumumkan kemudahan-kemudahan sektor sosial dan ekonomi bagi individu-individu yang telah menerima vaks1nasi lengkap.

Seterusnya pada hari ini, saya telah mempengerusikan Sidang Khas Majlis KeseIamatan Negara (MKN) bagi membincang dan mempertimbangkan cadangan oleh Jawatankuasa Khas Teknikal MKN untuk memperluaskan lagi kemudahan sektor sosial dan ekonomi terutamanya bagi Fasa 1 Pelan PemuIihan Negara (PPN).

Sidang Khas MKN pada hari ini juga dihadiri oleh Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Ketua-Ketua Setiausaha dari setiap kementerian, Ketua Pengarah Kesihatan, Ketua Pengarah MKN, Ketua Pengarah Imigresen dan pegawai-pegawai kanan Kerajaan yang berkenaan.

Untuk makluman, pertimbangan yang dibuat pada hari ini mengambil kira perkembangan positif kadar vaks1nasi lengkap populasi dewasa di seluruh negara yang telah melebihi 50 peratus. Pencapaian ini adalah lebih awal daripada yang disasarkan sebelum ini iaitu 31 Ogos 2021.

May be an image of television, screen and indoor

Selain itu, mesyuarat turut mengambil maklum perkembangan awal yang positif daripada Program Imunisasi C0vid-19 Kebangsaan (PICK) di beberapa buah negeri iaitu di WP Labuan, Sarawak, Negeri Sembilan dan negeri-negeri Lembah Klang (Selangor, WP Kuala Lumpur dan Putrajaya).

Data yang dikumpul oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menunjukkan bahawa setakat ini, kesemua negeri yang dinyatakan telah mula menunjukkan penurunan bilangan kes bagi kategori 3 hingga 5 apabila liputan dos lengkap vaks1n C0vid-19 bagi populasi dewasa (18 tahun dan ke atas) telah melebihi 40 peratus.

Pada masa yang sama, data daripada Crisis Preparedness Response Centre (CPRC) bagi Hospital menunjukkan situasi di Jabatan Kecemasan di Lembah Klang juga bertambah baik. Contohnya purata pesakit yang menunggu di Jabatan Kecemasan untuk ditempatkan ke wad pesakit bagi hospital KKM di negeri-negeri Lembah Klang telah menurun. Situasi ini dilihat selari dengan pencapaian kadar vaks1nasi lengkap populasi dewasa di Lembah Klang yang memberangsangkan iaitu 73.8 peratus.

Apabila liputan imunisasi meningkat, kita akan melihat kes-kes C0vid-19 yang perlu dimasukan ke ICU mula menunjukkan trend mendatar and diharapkan akan menurun.

Sehubungan itu, Sidang Khas MKN pada hari ini telah bersetuju untuk memberikan kemudahan-kemudahan tambahan sektor sosial dan ekonomi kepada individu yang telah menerima vaks1nasi lengkap bagi negeri-negeri di dalam Fasa 1 PPN.

May be an image of 1 person, sitting and indoor

Penting untuk dijelaskan bahawa seseorang individu hanya akan diiktiraf sebagai individu yang telah lengkap vaks1nasinya apabila telah memenuhi kriteria-kriteria berikut:

a) Bagi jenis vaks1n yang memerlukan dua dos suntikan (Contohnya Pfizer, AstraZeneca, dan Sinovac), individu berkenaan mestilah telah melepasi hari ke-14 dari tarikh suntikan dos kedua; dan

b) Bagi jenis vaks1n yang hanya memerlukan satu dos suntikan (Contohnya Johnson & Johnson dan CanSino), individu berkenaan mestilah telah melepasi hari ke-28 dari tarikh suntikan.

Kemudahan-kemudahan tambahan yang dibenarkan bagi sektor sosial secara amnya adalah seperti berikut:

a. Aktiviti Dine-In kini DIBENARKAN bagi negeri-negeri Fasa 1 PPN dan seterusnya:

i. Saya ingin menyarankan kepada pengusaha-pengusaha premis kedai makan supaya menyediakan lebih banyak ruang tempat makan di bahagian luar premis bagi pengudaraan yang lebih baik. R1siko penyebaran v1rus C0vid-19 adalah jauh lebih tinggi di dalam premis berbanding di luar.

ii. Pemilik premis kedai makan perlu pastikan mereka yang memasuki premis untuk dine-in MESTI menunjukkan sijil digital vaks1nasi C0vid-19 (digital certificate C0vid-19 vaccination) yang menunjukkan bahawa individu tersebut telah menerima vaks1nasi lengkap.

iii. Bagi pasangan yang telah menerima vaks1nasi lengkap dan ingin membawa anak-anak berusia 17 tahun dan ke bawah untuk dine-in di premis kedai makan, pastikan anak-anak anda mematuhi SOP yang ketat.

b. Aktiviti sukan, rekreasi dan riadah tanpa sentuhan fizikal dan bukan berkumpulan (outdoor) juga DIBENARKAN bagi negeri-negeri Fasa 1 PPN dan seterusnya serta terpakai di dalam daerah yang sama sahaja.

i. Aktiviti sukan dan rekreasi amat penting bagi memastikan tahap kesihatan minda dan kecergasan fizikal yang baik. Oleh itu, aktiviti ini dibenarkan dengan mematuhi penj4rakan fizikal dan dilakukan di kawasan terbuka (outdoor) termasuk separa terbuka bermula jam 6.00 pagi hingga 10.00 malam.

ii. Aktiviti dine-in di restoran atau kafe di premis club house adalah DIBENARKAN selaras dengan kebenaran dine-in. Pemilik premis perlu pastikan mereka yang memasuki premis untuk dine-in MESTI menunjukkan sijil digital vaks1nasi C0vid-19 (digital certificate C0vid-19 vaccination) yang menunjukkan bahawa individu tersebut telah menerima vaks1nasi lengkap.

iii. Operasi bilik persalinan atau bilik mandi di premis club house adalah TIDAK DIBENARKAN. Ini bagi mengelakkan perkumpulan selepas bersukan dan mengurangkan ris1ko jangk1tan.

iv. Aktiviti yang dibenarkan adalah seperti jogging, senaman, taichi, berbasikal, skateboarding, memancing, ekuestrian, memanah, mendaki, tenis (single), badminton (single), golf, permotoran dan seumpamanya.

v. Aktiviti yang dibenarkan juga termasuklah perkelahan dan perkhemahan. Penyertaan anak-anak berusia 17 tahun dan ke bawah adalah dibenarkan dengan pematuhan SOP yang ketat.

Sidang Khas MKN juga bersetuju memberikan kemudahan tambahan dalam sektor perdagangan dan pengedaran bagi Fasa 1 PPN dan seterusnya. Kemudahan yang dibenarkan secara amnya adalah seperti berikut:

a. Operasi Pasar Malam dan Pasar Minggu adalah DIBENARKAN

i. Pihak penguatkuasa yang berkenaan serta pemilik premis perlu memastikan pelanggan yang memasuki premis MESTI menunjukkan sijil digital vaks1nasi C0vid-19 (digital certificate C0vid-19 vaccination) bagi membuktikan individu tersebut telah menerima vaks1nasi lengkap.

Kesemua kemudahan yang saya umumkan hari ini akan mula berkuatkuasa pada JUMAAT, 20 OGOS 2021. Perincian bagi kemudahan-kemudahan yang baru saya umumkan ini akan dikeluarkan oleh Majlis KeseIamatan Negara (MKN) dalam waktu yang terdekat.

Ingin saya tegaskan bahawa setiap kementerian dan agensi yang memantau kemudahan-kemudahan tersebut, termasuk pemilik premis, MESTILAH BERTANGGUNGJAWAB SEPENUHNYA ke atas pelaksanaan kemudahan yang diberikan bagi memastikan ia dilaksanakan mengikut peraturan serta garis panduan yang telah ditetapkan dan mengelakkan mudarat.

Jika berlakunya jangk1tan di premis yang menikmati kemudahan-kemudahan ini, KKM terutamanya akan segera mengambil langkah sewajarnya termasuk melakukan penilaian semula ris1ko serta tidak menoIak kemungkinan menutup serta-merta premis atau kawasan yang terlibat selain mengeluarkan k0mpaun kepada pihak yang dikenalpasti melanggar SOP.

Kita sebagai rakyat Malaysia mempunyai tanggungjawab bersama dalam usaha mengatasi p4ndemik C0vid-19 ini. Sememangnya, kemudahan ini juga meletakkan tanggungjawab ke atas rakyat yang sudah menerima vaks1nasi lengkap untuk membuat penimbangan ris1ko kendiri yang rasional dan bijaksana dalam menghadapi anc4man v1rus C0vid-19 yang kini sudah berleluasa di dalam komuniti kita. Insya-Allah Kita Menang Bersama.

YAB TAN SRI DATO’ HAJI MUHYIDDIN BIN HAJI MOHD YASSIN

PERDANA MENTERI

19 OGOS 2021

Sumber: FB Muhyiddin Yassin, Sinar Harian, BERNAMA

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.