Baru Pulang Dari China, Penyanyi Ika Mustafa Di Syaki Terkena Cor0nav1rus.

 

 

“SAYA sudah bersedia.” Itu jawapan ringkas penyanyi, Ika Mustafa yang berdebar menanti keputusan sama ada dia positif dijangkiti wabak Koronavirus (2019-nCov) yang dijangka akan diketahui 9 malam ini.

Ika, 22, yang popular menerusi lagu Damaikanlah, dikuarantin di Hospital Sungai Buloh (HSB) sejak petang semalam selepas menunjukkan beberapa simptom jangkitan wabak itu.

“Saya memang dah bersiap sedia untuk terima sebarang keputusan daripada pihak hospital. Tapi, saya sangat yakin bahawa keputusannya adalah negatif,” katanya kepada Harian Metro.

Ika ketika dihubungi berkata, dalam hatinya dia yakin bahawa demam yang dialami adalah kebetulan sahaja.

“Walaupun saya menunjukkan beberapa simptom jangkitan wabak itu, saya rasa ia hanyalah kebetulan dan tidak serius. Saya tak rasa pun diri terkena wabak itu,” katanya.

Ika atau nama sebenarnya Nursyafiqah Mustafa juga mengakui sedikit tertekan apabila ada warganet yang menganggap bahawa perkongsiannya mengenai kuarantin adalah rekaan.

Ika menunggu laporan analisis daripada pakar perubatan, malam ini. Jika tiada jangkitan wabak coronavirus, Ika akan dibenarkan pulang. – Foto NSTP/IG Ika Mustafa

“Saya ada berkongsi mengenai kisah kuarantin ini di Twitter dan tak sangka pula, ramai yang nampak dan ulang kicau sehingga lebih 15,000 kali. Tapi, ada juga yang menganggap saya menipu.

“Sudahlah saya dalam keadaan kurang sihat sekarang, tak sangka ada juga yang anggap saya mereka-reka cerita. Harapan saya, semoga semua yang mengenali dapat doakan yang terbaik.

“Kalau boleh, elakkan dari bercuti ke mana-mana tempat kerana kita tak tahu kalau dalam pesawat yang dinaiki itu, ada orang yang terkena jangkitan dan sebagainya. Elakkan juga berada di kawasan ramai orang seperti lapangan terbang dan sebagainya,” katanya.

Sekiranya keputusan mengenai jangkitan koronavirus itu negatif, Ika berkata, dia masih lagi perlu dikuarantin di rumah selama dua minggu untuk pemantauan susulan.

Ika terbang ke Haikou, China atas urusan kerja pada 25 Januari lalu bersama 46 warga negara itu dan dalam pesawat sama, ada warga emas berusia 60-an yang dipercayai warga Wuhan, berada dalam keadaan tidak sihat.

Ika yang balik ke tanah air pada hari sama, bagaimanapun mula menunjukkan tanda-tanda seperti demam, batuk dan selesema sebelum dibawa oleh keluarganya ke klinik dan kemudiannya dirujuk ke HSB untuk dikuarantin.

Sumber : HMETRO ONLINE

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf