2 ‘b0dygvard’ dir0tan, di4cu pist0I oleh majikan kerana berpua$a

Dua lelaki mengalami leb4m dan lvka tervk di bahagian belakang badan ak1bat dipvkul serta divgut dengan senj4ta ap1 dalam kejad1.an yang berlaku pada Selasa, 13 April 2021 di sebuah kond0.minium di Jalan Pinang, Kuala Lumpur.

Menurut m4ngsa yang berusia 26 tahun 11 bulan itu berkata, dia dan rakannya bekerja sebagai ‘b0dygvard’. Pada hari kejad1an kira-kira jam 10 malam, mereka berada di One KL Cond0.minium Complex Kuala Lumpur 6, Jalan Pinang, Kuala Lumpur City Centre.

No photo description available.

S4lah seorang rakan kepada maj1kan mereka bertanya kepada rakan m4ngsa , “You orang pvasa ke?” dan secara tiba-tiba men4mpar kep4la mereka berdua di hadapan pekerja yang lain.

Rakan maj1kannya turut melemp4rkan kata-kata berikut:

“Saya sudah cakap jangan pvasa. Siapa yang bayar g4ji you? Saya ke atau you punya Allah? You tahu ke siapa saya? Itu Allah tak boleh jaga saya. Saya berh3nti (pec4t) you orang nanti. You orang minta Allah bayar you punya g4ji.”

Kedua-dua m4ngsa kemudian berhasrat keluar dari tempat itu tetapi dih4lang oleh svspek di mana m4ngsa pertama dilemp4ng di bahagian mvka, manakala m4ngsa kedua pula ditar1k rambutnya.

No photo description available.

“You orang mau compla1.nt saya ke? Itu IGP (Ketua Polis Negara) saya peg4ng,” kata svspek.

M4ngsa pertama mengatakan, ketika dia menunggu rakannya mengambil kereta, dia dipvkul di kep4la dan pervtnya ditvmbuk beberapa kali.

“Apabila sampai di rumah maj1kan di Bukit Tinggi, maj1kan menyvruh salah seorang staff pergi mengambil r0tan kayu dan menyvruhnya memvkul bahagian belakang saya dan rakan dalam keadaan berdiri. Maj1kan pula memegang sepvcuk p1stol sambil dicek4h dan diacvhkan ke arah rakan saya,” kata m4ngsa .

Akibat dari kejad1an itu, kedua-dua m4ngsa mengalami keced3raan di bahagian bel4kang badan, kep3la dan leng4n. M4ngsa yang b1mbang dengan kesel4.matan diri dan tidak pvas hati dengan t1ndakan maj1kannya tamp1l membuat lap0ran polis di Balai Polis Klang pada jam 3.04 pagi Rabu, 14 April 2021.

No photo description available.

Turut terseb4r, salinan lap0ran polis m4ngsa kedua yang menjelaskan situasi yang hampir sama di mana maj1.kan bernama Chung Chee Yang melemp4rkan kata-kata bi4.dab dan bervnsur pengh1.naan terhadap agama Islam dengan kata-kata berikut:

“…you mahu ikut Allah atau you mahu ikut saya. Teng0k dia boleh k4si you g4ji ke”.

M4ngsa juga divgut oleh maj1.kannya dengan senj4.ta api dan meng4.ncam akan menghantar orang-orangnya untuk memv.kul keluarga m4ngsa. B1.mbang dengan kesel4.matan keluarga, m4ngsa mem0.hon maaf.

“Saya kata, ‘S0rry boss, sak1.t’. Dia datang dan r4.mpas pist0l yang diletakkan di bahagian p1nggang saya dan di4cu ke arah saya sambil berkata, 

“Saya boleh temb4k sama you. Tengok Allah boleh t0long ke tak,” 

Sementara itu, Ketua POlis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Mohamad Zainal Abdullah menges4hkan kejad1an itu yang membab1tkan m4ngsa berusia 26 dan 43 tahun.

Sias4tan awal mendapati, dua m4ngsa terbabit berkerja dengan svspek sejak tiga dan tujuh tahun lalu. Svspek dikatakan akan mem4rahi m4ngsa sekiranya mendapat tahu pekerjanya berpvasa dan mem4ksa mereka untuk tidak meneruskan berpvasa.

Svspek kini sedang dibvru dan kes disi4sat mengikut S3ksyen 323 dan 506 K4nun Kes3ksaan.

Sumber: Info Roadblock JPJ/POLIS, Harian Metro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf