Belanjawan 2021: Anwar mula buka mulut, ada kata pasal KWSP dan angka yang memb1mbangkan

KUALA LUMPUR : Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, mend4kwa Belanjawan 2021 yang dibentangkan di Dewan Rakyat pada Jumaat, tidak mempunyai imp4k l0njakan yang berkesan bagi memulihkan ek0nomi negara.

Beliau berkata, selain itu unjuran angka yang dibentangkan Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, juga disifatkan memb1mbangkan.

Anwar Ibrahim, langkah Meridien dan rasionalnya – Malaysia Dateline

“Kelvhan paling ketara adalah tidak ada satu l0njakan bagaimana kita boleh pvlihkan ek0nomi dan itu bagi saya adalah kelem4han besar.

“Belanjawan ini tidak beri gambaran yang boleh r4ngsang ekon0mi agar boleh hidup dan segar. Kedua, tiada penyel3saian mas4lah peng4ngguran dan membantu golongan pekerja yang dibuang kerja kerana itu adalah perkara paling besar.

“(Selain itu) Perkara pokok yang akan kita bahaskan Isnin ini termasuk unjuran angka yang dibentangkan yang saya lihat membimbangkan,” jelasnya.

Beliau berkata demikian sebagai reaksi awal kepada pembetangan Belanjawan 2021 oleh Menteri Kewangan pada Jumaat.

Sementara itu, Anwar berkata peruntukan untuk Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA) juga terlalu tinggi.

“Perkara kedua adalah (peruntukan) propaganda JASA yang menjangkau lebih RM80 juta berbanding peruntukan untuk orang kurang upaya (OKU) dan rakyat miskin.

“Angka-angka ini kita akan bahaskan dan apabila sudah dibahaskan baru kita dapat lihat secara keseluruhannya… dan bukan sekadar rakyat dapat RM300 atau RM500,” katanya.

Pada masa sama, beliau turut berterima kasih kepada kerajaan yang mengambil kira usul yang dikemukakan oleh Pakatan Harapan.

Anwar juga minta kerajaan perluas kriteria pengeluaran Akaun 1 KWSP

Kerajaan sedia kaji saranan pengeluaran Akaun 1 KWSP

Dasar pengeluaran Akaun 1 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) perlu diteliti semula dan diperluaskan supaya mencakupi golongan yang ketika ini berdepan tek4nan kewangan, svsulan p4ndemik C0VID-19.

Ketua Pemb4ngkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang mengalu-alukan pert1mbangan kerajaan untuk melvluskan pengeluaran sedemikian berkata segelintir segmen rakyat di negara ini mengalami kesuk4ran untuk menyara kehidupan keluarga.

Beliau mengakui hujah kerajaan bahawa simpanan Akuan 1 KWSP adalah untuk jaminan masa depan sangat berasas, namun pengecvalian khas ke arah pengeluaran dana ‘hari tva’ itu dilihat relevan dengan perkembangan p4ndemik kesihatan semasa.

“Tetapi apabila ses4k masa sekarang ini, jumlah p1njaman harus diperlu4skan, bukan hanya terhad kepada satu kategori kecil,” katanya dalam rakaman reaksi ringkas, selepas pembentangan Belanjawan 2021, di Dewan Rakyat, di sini, hari ini.

Terdahulu ketika membentangkan Belanjawan 2021 di Dewan Rakyat, Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, berkata kerajaan membenarkan pengeluaran simpanan KWSP daripada Akaun 1 secara bers4sar sebanyak RM500 sebulan dengan jumlah hingga RM6,000 untuk tempoh selama 12 bulan.

Pengeluaran itu adalah bagi membantu ahli-ahli yang keh1langan pekerjaan dan dijangka meringankan beb4n kewangan kepada 600,000 ahli yang terjej4s.

Anwar yang juga bekas Menteri Kewangan turut men1mbulkan keres4han berhubung unjuran kerajaan bagi 2020, justeru aspek berkenaan akan dijadikan antara inti pati perb4hasan belanjawan minggu depan.

Meneliti perbezaan kutipan cukai korporat, katanya, kerajaan meny4sarkan hasil yang agak optimis iaitu RM59.385 bilion pada tahun ini, berbanding RM63.751 bilion untuk 2019.

“Ia hanya berkvrangan sekitar RM4 bilion. Itu suk4r diterima kerana banyak perniagaan yang hampir mvflis dan gvlung tikar, hanya mampu menjana keuntungan kecil, berbanding satu dua seperti Top Glove,” katanya.

Belanjawan 2021 berkonsep Prihatin Rakyat – Perdana Menteri

Ini tekad kerajaan' - Muhyiddin | Harian Metro

DALAM pada itu, Belanjawan 2021 yang dib3ntangkan di Parlimen hari ini merupakan terjemahan konsep Prihatin Rakyat yang did0kong penuh kerajaan Perikatan Nasional (PN), kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Menurut Perdana Menteri, kerajaan tek4d memastikan kebajikan rakyat tidak di4baikan sama sekali selain meneruskan momentum yang dicapai selepas pelaksanaan pakej ransangan sebelum ini.

“Belanjawan ini juga mencerminkan hasrat dan keperluan rakyat serta perniagaan, hasil maklum b4las daripada 6,000 respons yang diterima melalui pelbagai platform dan sesi l1bat urus.

“Kerajaan telah menggubal sebuah Belanjawan yang berpr1nsip mel1ndungi (pr0tect) rakyat dan perniagaan dan membantu mereka untuk mel0njak kembali (reb0und), serta menjamin (secvre) masa depan mereka yang lebih berd4ya t4han dan lestari.

“Kerajaan sedar bahawa yang paling memb1mbangkan rakyat adalah kes1hatan mereka dan pvnca rezeki bagi meny0kong kelangsvngan hidup masing-masing,” kata Perdana Menteri dalam kenyataan yang diedarkan pada Jumaat.

Personaliti Tengku Zafrul terserlah | Harian Metro

Belanjawan 2021 bernilai RM322.5 bilion dib3ntangkan oleh Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz merupakan belanjawan pertama kerajaan Perikatan Nasional di Dewan Rakyat selepas gabvngan berkenaan mengambil alih kerajaan pada Mac lalu.

Tambah Muhyiddin, kesejahteraan rakyat yang turut disentuh dengan peruntukan sebanyak RM28 bilion menerusi bantuan, subs1di dan ins3ntif kepada rakyat dijangka dapat menangani beb4n kos sara hidup golongan rentan.

Dalam masa sama, beliau berkata, kerajaan juga kom1ted bagi memberi peluang dan mengekalkan pekerjaan, memastikan keterangkuman dan menjam1n kesejahteraan hidup rakyat.

“Bantuan langsung iaitu Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) dijangka memanfaatkan sejumlah 8.1 juta rakyat dengan peruntukan RM6.5 bilion.

“Kerajaan terus mengambil maklum keb1mbangan rakyat tentang kelangsvngan hidup mereka, terutamanya dari segi pekerjaan dan pvnca rezeki. Justeru, kerajaan bertek4d untuk mencapai sas4ran 500,000 peluang pekerjaan baharu melalui pelbagai program termasuk pen1ngkatan kemahiran dan latihan semula,” jelas Perdana Menteri lagi.

Mengenai Majlis Pekerjaan Negara yang dipengerusikan beliau, Muhyiddin berkata, semua inisiatif kementerian-kementerian dan agensi-agensi akan diselaraskan dalam pembentukan itu.

Belanjawan 2021 juga, kata Perdana Menteri, mengambil pendekatan bers4sar untuk memastikan setiap rakyat mendapat s0kongan dan bantuan daripada kerajaan.

“Pendekatan bers4sar ini diambil kira dalam mengizinkan pengeluaran simpanan Akaun 1 KWSP bagi mereka yang telah h1lang pekerjaan dan benar-benar terjej4s.

“Begitu juga dengan penambahbaikan Bantuan Pembayaran Bers4sar oleh sekt0r perbankan dari segi kel0nggaran pembayaran kepada peminjam yang dikenal pasti,” katanya lagi.

Tambah Muhyiddin, kerajaan juga akan memastikan sektor perniagaan dan ek0nomi terus did0rong melalui pelbagai langkah khusus.

Dalam masa sama, usaha memastikan ket4hanan ek0nomi negara juga antara fokus kerajaan dalam Belanjawan 2021.

“Prinsip melindungi (pr0tect), mel0njak kembali (reb0und), serta menjam1n (secvre) juga adalah bertujuan untuk terus menyokong Wawasan Kemakmuran Bersama 2030.

“Wawasan ini akan menjadi penvnjuk arah dasar-dasar kerajaan dalam merapatkan jvrang ek0nomi , dengan segala hasil kemakmuran Negara dik0ngsi oleh setiap lapisan masyarakat tanpa mengira kumpulan etn1k dan wil4yah,” ujar Muhyiddin.

Sumber: Astro Awani

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf