“Biasa Warden..Ni komando..Ambik ko”- Sedang Nyenyak Tidur, Penuntut IKBN Naka Terkejut ‘Diserbu’ Pasukan Komando VAT69 .

Santai Semasa

Apa perasaan kita agaknya jika ketika sedang nyenyak tidur, tiba-tiba kampus kita menuntut diserbu oleh Pasukan Keselamatan dari Unit Komando VAT69 PDRM? Pasti perasaan takut dan terkejut bercampur baur bukan?

Itulah yang dirasai oleh para penuntut di IKBN Naka di Kuala Nerang, Kedah awal pagi tadi. Kampus tersebut telah ‘diserbu’ oleh pasukan keselamatan elit dari PDRM berkenaan bagi latihan membanteras pengganas.

Namun ia bukanlah latihan yang ‘biasa-biasa’ kerana pasukan VAT69 ini didakwa telah melepaskan beberapa tembakan dalam usaha mereka menangkap ‘pengganas’ yang dicari.

Pengalaman itu telah dikongsikan oleh pihak IKBN Naka melalui satu kiriman yang dimuatnaik di laman Facebook mereka sebentar tadi.

Image may contain: one or more people

IKBN NAKA DISYAKI MENJADI “TEMPAT PERSEMBUNYIAN PENGGANAS”

23 Mei 2019, jam 1.45 pagi, kawasan asrama lelaki IKBN Naka dikejutkan dengan satu “serbuan” oleh Pasukan Keselamatan dari Unit Komando VAT69 Polis Diraja Malaysia (PDRM) hasil intipan selama beberapa hari kerana disyaki menjadi tempat persembunyian “pengganas”.

Serbuan yang dilakukan pada awal pagi itu telah mengejutkan penghuni asrama lelaki yang ketika itu sedang tidur lena. Hasil serbuan “pengganas” yang disyaki selama ini bersembunyi di sekitar kawasan IKBN Naka akhirnya berjaya ditumpaskan.

Beberapa das tembakan telah dilepaskan dan “pengganas” telah berjaya ditangkap. Operasi ini ditamatkan jam 2.37pagi. Itulah senario latihan pasukan Anti Penganas yang telah dilaksanakan di IKBN Naka.

Menurut DSP Tuan Victor Cardona, Latihan Dalam Perkhidmatan (LDP) Kursus Counter Terrorist Team (CTT) yang dianjurkan pada tahun ini berlangsung dari 19 Hingga 23 Mei 2019.

Program ini merupakan kursus tahunan yang dianjurkan oleh Pasukan Komando VAT 69 Skuadron Delta Polis Diraja Malaysia Markas Komando 69 Ulu Kinta, Perak bertujuan memberi latihan bagi mempersiapkan anggota dalam menghadapi sebarang kemungkinan serangan pengganas dalam pelbagai situasi.

Pada tahun ini seramai 64 orang anggota Komando VAT69 telah menyertai kursus ini dan kawasan sekitar Naka termasuk IKBN Naka telah dijadikan sebagai tempat latihan.

Turut hadir menyaksikan latihan ini dijalankan Tuan Pengarah Mohd Ridzuan bin Wan Abdullah Zawawi dan beberapa kakitangan IKBN Naka yang lain. Tahniah dan syabas kepada semua yang terlibat dalam menjayakan program latihan ini.

Sudah pasti ini akan menjadi salah satu kenangan paling istimewa dalam hidup para penuntut di sana dan akan diingati sampai bila-bila.

Sumber: FB IKBN NAKA, Pasukan Komando VAT69 PDRM via siakap keli