“Bila Anak Sudah berkahwin Jangan Campur Tangan RumahTangga Mereka”-Kenalan Mawar Beri Hint Punca Penceraian.

erat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Semalam, terlerai sudah ikatan perkahwinan yang dibina selama 6 tahun apabila Fizo dan Mawar bercerai talak satu di Mahkamah Rendah Syariah Hulu Langat.

Penceraian yang berlaku secara tiba-tiba ini membuatkan ramai di kalangan peminat dan netizen tertanya-tanya, apakah punca yang membuatkan mereka berpisah. Padahal anak perempuan mereka, Wan Maryam baru je berusia 2 tahun. Sian Maryam! 

Menerusi perkongsian Facebook rakan pasangan itu, Nur Liyana Farahin yang terkesan dengan perpisahan tu ada memberikan sedikit hint tentang masalah rumah tangga yang dihadapi dua individu ini..

Hari ini, Fara sedih sangat dan terkesan dengan berita perpisahan Fizo Omar dan Mawar Karim.

Dari awal tahu berita ini lagi, ramai mendoakan agar terus strong tapi apakan daya, setiap orang ada limit kesabaran masing-masing. Siapalah yang impikan penceraian. Tengok video semua mata berkaca tetapi terpaksa juga senyum.

Penceraian akan memberikan kesan besar buat anak-anak. Bukan soal harta, ego atau orang ketiga tetapi…

Dua-dua mereka ini personally bagi Fara adalah orang yang sangat baik. Beradab, sopan dan humble walaupun masing-masing ada harta.

Kalau waktu jumpa abang Fizo ni, mesti sebelum buat kerja apa-apa, dia akan dahulukan solat. Gigih siang malam usaha cari duit. Walaupun sebusy mana, dan tak pernah berkira kalau nak tolong orang walaupun kita ni nobody saja.

Fara nak share nasihat Syeikh yang sering menjadi panduan dan pegangan Fara.

1. Bila anak-anak sudah besar dan dewasa, berikan mereka ruang dan kebebasan. Kita sebagai parents hanya boleh bagi nasihat tapi bukan memaksa tak tentu pasal.

2. Jika anak-anak melakukan kesalahan atau kesilapan dalam hidup, support mereka dan biarkan mereka ambil tanggungjawab dan bangun balik, belajar dari kejatuhan diri sendiri. Dengan cara ini mereka jadi independent. Seperti ketika kecil kita biarkan anak jatuh ketika ingin berdiri dan bangun sendiri, hanya dengan cara ini mereka mampu berjalan sendiri.

3. Hidup dan pilihan anak-anak yang sudah dewasa, kita sebagai parents tak seharusnya nak tentukan apa-apa, biarlah mereka dengan haluan masing-masing. Asalkan tidak bertentangan dengan agama.

4. Bila anak sudah berkahwin dan ada kehidupan sendiri, jangan sesekali campur tangan dalam rumahtangga mereka kerana itu boleh berakhir dengan penceraian.

5. Apa yang elok bagi kita, tak semestinya elok bagi anak-anak. Apa yang berlaku pada kita, jangan dipaksakan pada zaman anak-anak. Hidup mereka biarlah mereka yang pilih. Zaman sudah berubah, cara pun sudah berubah.

6. Jangan dihimpit, jangan dipaksa, jangan main mainan emosi kerana tiada yang menderita melainkan anak-anak jua.

Moga Allah memberikan hikmah dan kebaikan kepada pasangan ini dan kesabaran untuk sembuh. Allah jualah yang menentukan segalanya untuk kita.

 

Image may contain: 1 person, smiling, indoor

sumber : FB Nur Liyana Farahin

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf