Khabar Duka.. Anggota bomba Iemas ketika misi menyeIamat mninggal dunia

Pada Rabu, Mohd Diya dilaporkan nyaris lemas ketika cuba menyelamatkan mangsa banjir di Kampung Sungai Putat. - Foto JBPM Melaka

KUALA LUMPUR: Anggota bomba yang terlibat dalam kejad1an Iemas di Sungai Putat, Melaka semalam, mninggal dunia pada pukul 3.11 pagi ini.

Pengarah Jabatan Bomba dan PenyeIamat Malaysia (JBPM) Melaka Abu Bakar Katain berkata, Mohd Diya Che Jusoh, 46 tahun, mninggal dunia di Jabatan Kecem4san dan Tr4uma, Hospital Melaka.

May be an image of 1 person and text Foto: ASTRO AWANI

“Warga JBPM Melaka mer4kamkan ucapan takz1ah dan amat berdvkacita di atas ins1den tersebut,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

May be an image of text that says 'KENYATAAN MEDIA PENGARAH JABATAN BOMBA DAN PENYELAMAT MALAYSIA NEGERI MELAKA HEBAHAN ANGGOTA BOMBA MENINGGAL DUNIA Dukacita dimaklumkan bahawa, PBK (KUP) Mohd Diya bin Che Jusoh, anggota bomba yang terlibat dalam kejadian lemas di Sungai Putat, Melaka telah meninggal dunia pada jam 3.11 pagi di Jabatan Kecemasan dan Trauma, Hospital Melaka. Warga Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, Negeri Melaka merakamkan ucapan takziah dan amat berdukacita di atas insiden tersebut. Sekian, 03:45:00, 21 Oktober 2021 (PPjB ABU BAKAR BIN KATAIN) PENGARAH JABATAN BOMBA DAN PENYELAMAT MALAYSIA NEGERI MELAKA'

Semalam, seorang anggota bomba dilaporkan nyaris Iemas ketika cuba menyeIamatkan mangsa banjir di Kampung Sungai Putat.

Dalam kejadian kira-kira pukul 4 petang itu, anggota dari Balai Bomba dan PenyeIamat (BBP) Melaka Tengah itu dikej4rkan ke Hospital Melaka bagi mendapatkan r4watan lanjut.

Difahamkan, anggota berkenaan ters4ngkut dalam aIiran der4s air banjir sebelum kira-kira lapan orang anggota bomba bersama 10 penduduk kampung yang lain cuba menyeIamatkannya.

May be an image of 1 person, body of water and text that says '10012 Mohd Diya Che Jusoh'

Semoga arw4h ditempatkan bersama orang2 beriman..

Jasamu tetap dikenang..

K0rban ketika bertugas, indah pemergianmu..

(Video) Detik2 Cem4s Anggota Bomba DiIapor Lem4s Ketika SeIamatkan M4ngsa Banjir

SEMALAM, Seorang anggota Jabatan Bomba dan PenyeIamat Malaysia (JBPM) terpaksa dikej4rkan ke hospital selepas dih4nyut 4rus der4s banj1r dalam satu kejadian di Melaka hari ini, lapor AWANI.

Menurut AWANI, anggota tersebut h4nyut ketika sedang menyeIamatkan m4ngsa fenomena banjir yang dilapor meIanda di Kampung Sungai Putat di sini hari ini.

Difahamkan, dalam kejadian kira-kira 5.30 petang itu, m4ngsa (anggota berkenaan) diIapor sedang memasang tali di kawasan banjir berkenaan untuk membantu penduduk kampung keluar dari kediaman masing-masing.

Bagaimanapun, pasukan bomba terpaksa mengambil masa hampir 10 minit lamanya untuk membantu m4ngsa yang dipercayai pengs4n kerana air yang terlalu der4s.

Sejurus itu m4ngsa kemudiannya diberi bantuan pern4fasan (CPR) sebelum dibawa ke hospital dengan bantuan Unit Bantuan Perkhidmatan Kecem4san (EMRS) bomba.

SaIah seorang s4ksi, Md. Yusof Hitam, 68, berkata, keadaan mula kec0h selepas penghuni rumah yang cuba diseIamatkan oleh m4ngsa menjer1t meminta tolong.

May be an image of one or more people, people standing and body of water

“Orang dalam rumah tu menjer1t, mungkin selepas dia terkejvt melihat anggota bomba berkenaan Iemas dalam 4rus der4s banj1r.

“Kira-kira 20 orang turun cuba seIamatkan m4ngsa termasuklah anggota bomba lain seramai tujuh hingga lapan orang,” katanya ketika ditemui di Kampung Sungai Putat, di sini hari ini.

Tambahnya, situasi cem4s itu berlaku dalam tempoh kira-kira 15 minit sebelum anggota berkenaan berjaya dibawa naik ke atas dengan seIamat.

Jurucakap bomba bagaimanapun memberitahu, anggota tersebut masih belum sedarkan diri.

Melaka Tengah, Jasin diIanda banj1r kiIat

Dua m4ngsa cuba menyeIamatkan diri dengan berdiri di atas kereta dalam banj1r kiIat di Kampung Asam Kumbang, Jasin, Melaka tadi

DALAM pada itu, media melaporkan beberapa kawasan di sekitar Ayer Keroh dan Jasin dilanda banj1r kiIat selepas hujan lebat berterusan sejak pukul 2 petang tadi.

Tinjauan Kosmo! di Jalan Tun Abdul Razak turut mendapati laluan di pers1mpangan lampu isyarat Jalan Lingkungan Usaha menghala ke pusat bandar turut ditenggeIami banj1r dan ditvtup kepada pengguna jalan raya.

Sebuah jentera Jabatan Bomba dan PenyeIamat Malaysia (JBPM) dan Angkatan Pert4hanan Awam (APM) turut berada di lokasi selepas sebuah kereta turut terb4bas secara meIintang di laluan bertentangan.

Antara lokasi lain yang dilanda banj1r ialah Taman Bukit Melaka, Kampung Telok, Taman Melawis, Taman Bukit Beruang Utama dan Kampung Bukit Tambun.

Keadaan pasar Merlimau, Jasin yang dilanda banj1r kiIat.

Jurucakap JBPM negeri berkata, pihaknya turut menerima panggilan kecem4san pada pukul 3.48 petang bagi penyeIamatan khidmat khas banj1r membabitkan sebuah kereta tenggeIam di Kampung Asam Kumbang Bemban, Jasin.

“Sepasukan tujuh anggota Balai Bomba dan PenyeIamat (BBP) Bukit Katil telah dikej4rkan ke lokasi bagi operasi penyeIamatan.

“Setiba di lokasi kita dapati terdapat dua m4ngsa berdiri di atas bumbung kereta dipercayai cuba menyeIamatkan diri selepas kenderaan dinaiki mereka itu ditenggeIami banjir,” katanya.

 

Sumber: AWANI, K! ONLINE

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Sumber: AWANI

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.