Buat Video Zi4rah Kvbur Siti Sarah, Aisar Khaled Dikec4m Lagi- “Tak Penat Ke B0dohkan Diri Sendiri..”

Tempatan Viral

Personaliti media sosial Aisar Khaled menerima kecaman wargamaya apabila menyiarkan video menziarahi pusara penyanyi Siti Sarah yang dipercayai tidak sensitif dan bertujuan mengaut tontonan.

Aisar yang sebelum ini pernah menerima kecaman kerana pelbagai kandungan yang tidak sensitif telah memuat naik sebuah video di laman YouTube miliknya dan mengundang rasa marah wargamaya.

Menerusi perkongsian video berdurasi 10 minit itu, Aisar yang menziarahi hanya di luar pintu pagar tanah perkuburan dan melakukan ulasan mengenai pemergian Siti Sarah di dalam kereta.

Mana pergi sensitiviti?

Aiser, 21, telah mendapat kec4man apabila did4kwa menjadikan video z1arah di luar pagar tanah perkvburan itu untuk meng4ut t0ntonan di laman Youtube miliknya.

Menerusi satu ciapan dari pengguna yang menggunakan nama @ashraf_suhaimi di Twitter, dia meIuahkan rasa kec3wa dengan t1ndakan Aiser yang tidak sens1tif.

Di pertengahan video, dia turut dikatakan melakukan peraduan dengan memberikan hadiah wang tunai berjumlah RM100 kepada pemenang.

Menerusi pemerhatian Gempak, sedutan video tersebut turut dikongsi di laman Instagram miliknya namun ia telah dipadam setelah beberapa jam dimuat naik.

Di Twitter, video Aisar tersebut menerima pelbagai kecaman pengguna yang berpendapat pelakon drama bersiri Chandelier itu tidak memikirkan perasaan mereka yang baru merasa kehilangan.

Malah, dia yang dilihat memakai kurta dan dipadankan dengan seluar hitam ket4t turut dihent4m kerana dikatakan tidak mengh0rmati kawasan tanah perkvburan.

Tidak hanya itu, warg4maya juga menyeru orang ramai untuk meIaporkan video tersebut kepada pihak YouTube untuk diambil t1ndakan.

“Saya minta maaf kepada keluarga arw4h Siti Sarah…”

Bagaimanapun, lelaki berwajah kacukan Melayu-Jordan itu tidak menunggu lama untuk menyesali dengan kesiIapan yang dilakukan.

Pelakon drama Chandelie tampil membuat permohonan terbuka dengan mengakui kekhiIafan dirinya dan berjanji tidak akan mengulangi lagi.

Assalamualaikum semua. Saya telah pun p4dam video tersebut. Saya mintak maaf sangat-sangat atas keluarga arw4h dan juga tidak berfikiran jauh sebelum muat naik video tersebut.

Tak akan menguIangi lagi. Minta maaf ya semua. Minta maaf lagi sekali.. saya sedar kesiIapan saya.

Reaksi net1zen

“Hal macam ni pun boleh jadi content ye? I cannot brain.. for the seek of views? Mana pergi sensit1vity? Hmm,” kata seorang wargamaya.

“Oh come on. The rules is very simple. Who are you to actually do this kind of content? She passed away this morning, you create this content, and offer people to edit the video by giving them RM100? Over someone’s death? So this is the “infIvencer” material??? Come on @aisar_khaled,” luah seorang warg4maya.

“@aisar_khaled like seri0usly? Make it as c0ntent? Give some respect bro. Jenis asal boleh buat duit semua Ianggar. Takda c0mmon sense ke?” tanya seorang wargamaya.

“Report je youtube dia. Apa h4nat benda camni nak buat c0ntent. Lagi satu, b0doh la melayu-melayu yang agung kan sangat orang macam ni. Tak boleh nak fikir ke,” komen seorang wargamaya.

“Orang lain buat content jugak, tapi mamat ni level “kena m4ki takpa asaIkan duit masuk”, ujar seorang wargamaya.

“Tak kena dekat family sendiri tu lagi, tu yang kaIut buat content tu,” pesan seorang wargamaya.

“Dia tak penat ke b0dohkan diri sendiri,” tulis seorang w4rgamaya lagi.

Sehingga kini, video tersebut telah menerima hampir 2,500 tanda ‘dislike’ daripada penonton.

Terdahulu, nama Aisar pernah menjadi bahan kec4man umum kerana isu memakai baju ketat ketika menerima sunt1kan vaks1n, tidak mengimbas k0d MySejahtera ketika makan di sebuah restoran serta pembaz1ran gel penyejuk badan.

Semalam, Siti Sarah telah menghembvskan nafas terakhir di Unit R4watan Rapi (ICU), Hospital Canselor Tuanku Muhriz, Universiti Kebangsaan Malaysia, UKM (HCTM) akibat pandemik C0vid-19, jam 5.13 pagi.

Siti Sarah terpaksa dit1durkan dan meIahirkan b4yi lelaki, Ayash Affan melalui pembed4han tanpa sedar, jam 5 petang pada Jumaat.

Pada hari sama, paras oks1gen jatvh sehingga 40 peratus, kemudiannya meningkat 77 peratus pada jam 2 pagi, dan terus menunjukkan perkembangan positif meningkat sehingga 85 peratus kelmarin namun pada Ahad malam Shuib memberitahu keadaan Sarah kembali kr1tikal selepas menurun 40 peratus.

Siti Sarah sekeluarga disahkan p0sitif C0vid-19 sejak 25 Julai lalu selepas mereka menjalani uj1an sar1ngan apabila pembantu rumah dis4hkan p0sitif w4bak itu.

Siti Sarah dan Shuib berkahwin pada 2011 dan mendapat tiga cahaya mata lain iaitu Uwais Alqarni, 10, Dzahira Talita Zahra, 8, dan Ariq Matin, 6.

 

Twitter: @ashraf_suhaimi@aisar_khaled, Ohbulan

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.