Jnazah nak dikebvmi kena bawa ke hospital semula, Adik cerita hal sebenar

Keluarga Tempatan Viral

Bachok: Selepas empat jam tertangguh, jnazah Che Azhar Che Lah akhirnya selamat disemadikan pada 3 petang hari ini.

Adik arw4h, Cik Siti Aishah, 42, berkata, keluarganya bersyukur pengebumian arw4h dipermudahkan dan selesai dalam tempoh beberapa jam selepas dihantar ke Hospital Tengku Anis, Pasir Puteh untuk bed4h si4sat.

“Kami sekeluarga juga berterima kasih kepada semua pihak termasuk anggota polis, pejabat Dewan Undangan Negeri (DUN) Jelawat serta penduduk sekitar kerana membantu mengurus jnazah abang.

“Meskipun keh1langan arw4h dalam sekelip mata, namun kami reda dan berd0a semoga rohnya ditempatkan dalam kalangan orang beriman,” katanya ketika ditemui di Tanah Perkvburan Islam Serdang Muda, Pak Badol di sini, hari ini.

Jnazah hampir kebvmi dibawa ke hospital semula

Jnazah Che Azhar dibawa semula ke Hospital Tengku Anis, Pasir Puteh dari rumahnya untuk menjalani proses dibed4h si4sat kali kedua.

Terdahulu, jnazah Che Azhar, 51, yang sepatutnya dikebvmikan pada jam 11 pagi terpaksa ditangguhkan dan perlu dihantar ke hospital selepas punca kem4tian mengelirukan.

Berikutan kekeliruan punca kem4tian, jnazah seorang lelaki yang sepatutnya dikebvmikan 11 pagi hari ini, terpaksa dibawa ke hospital semula untuk menjalani proses bed4h si4sat.

Kira-kira 9 pagi, jnazah Che Azhar Che Lah, 51, diusvng ke Madrasah Tahfiz An-Nabail Adzim, Pak Badol Muda, di sini untuk solat jnazah dan sedia untuk dikebvmikan di Tanah Perkvburan Islam Serdang Muda.

Bagaimanapun, urusan itu terpaksa dit4ngguhkan selepas seorang adik arw4h memberitahu mereka perlu menunggu penges4han polis.

Accident victim's burial halted, remains returned to hospital due to mix-up

Adik Che Azhar, Cik Siti Aishah, 42, berkata, abangnya mninggal dunia akibat kemal4ngan ketika keluar menunggang motosikal untuk membuang sampah dari rumah mereka di Simpang Tiga Pak Badol, di sini pada 9.45 malam semalam.

“Sejurus kemal4ngan itu, penduduk menghubungi ambulans di klinik berdekatan namun tiada kek0songan, menyebabkan kami menghubungi ambulans sebuah hospital di Pasir Puteh.

“Arw4h sempat menerima r4watan di sana sebelum disahkan mninggal dunia pada 12.12 tengah malam tadi. Pvnca kem4tian disahkan sak1t jantvng dan jnazah abang diuruskan pihak hospital sepenuhnya.

“Tadi apabila adik datang beritahu solat jnazah perlu dit4ngguhkan, saya sudah rasa pel1k, namun kami sekeluarga akvr dan jnazah dibawa pulang ke rumah kerana tidak mahu merum1tkan keadaan,” katanya ketika ditemui.

JENAZAH Che Azhar terpaksa dihantar semula ke hospital untuk bedah siasat kedua. FOTO Hazira Ahmad Zaidi.
JNAZAH Che Azhar terpaksa dihantar semula ke hospital untuk bed4h si4sat kedua. FOTO Hazira Ahmad Zaidi.

Menurutnya, polis hadir ke rumah mereka untuk si4satan lanjut sebelum menyuruh jnazah dihantar semula bagi membolehkan bed4h si4sat kedua diadakan untuk mervngkai kekel1ruan pvnca kem4tian.

Wanita itu berkata, mereka sekeluarga sed1h dengan apa yang berlaku dan berharap jnazah abangnya dapat segera dikebvmikan dan urusan itu dipermudahkan.

Sementara itu, Pemangku Ketua Polis Daerah Bachok, Mohd Yusrizal Mohd Ghazali ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan berhubung kemal4ngan maut terbabit.

Terdahulu, Ahli Dewan Negeri (ADUN) Jelawat Abdul Aziz Kadir turut hadir menz1arahi keluarga berkenaan.

 

Sumber: HMetro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.