C0p P4lsu: ‘P4ncing’ dengan beri kereta mewah untuk ‘beli’ hati anggota Imigresen

Putrajaya: Hadiahkan ‘koleksi’ kereta mewah kepada segelintir kakitangan Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) yang terbab1t dengan sind1ket peny4lahgunaan penges4han c0p keluar dan masuk di pintu utama negara.

Ini dibvktikan apabila pihak Suruhanjaya Penceg4han R4suah Malaysia (SPRM) menerusi 0perasi Ops Selat bertindak mer4mpas 21 kenderaan mewah pelbagai model miliki kakitangan JIM yang diberk4s sejak Isnin lalu.

Antara model kereta dir4mpas membab1tkan Nissan Skyline R35, Subaru, Toyota Alphard, Hyundai Starex, Honda Accord, Mitsubishi Lancer dan pelbagai kenderaan import lain.

Sumber berkata, semua 21 kenderaan mewah bernilai jutaan ringgit itu kini dis1ta di Ibu Pejabat SPRM Putrajaya untuk sias4tan lanjut.

“Turut dis1ta 4 motosikal berkvasa tinggi milik kakitangan JIM dit4han rem4n terbab1t.

“Sias4tan susulan dilakukan SPRM turut menemui wang tunai berjumlah RM132,000 selain turut meny1ta wang di dalam akaun bank milik kakitangan JIM berjumlah RM616,499,” katanya.

S0g0k dengan kereta mewah

Menurutnya, SPRM amat ser1us dalam memb0ngkar keg1atan r4suah susulan pen4hanan 27 anggota JIM, 14 ejen pekerja asing dan lima orang awam.

“Sias4tan mendapati ejen atau orang tengah ini menggunakan wang dan kenderaan mewah untuk ‘membeli’ hati kakitangan terbab1t bagi memvdahkan urusan keluar masuk pekerja warga asing bermasalah dari negara ini sejak 2017,” katanya.

Sumber berkata, sias4tan SPRM menerusi 0perasi khas mendapati sind1ket ejen warga asing ini sudah membelanjakan RM14.5 juta untuk meny0gok pegawai SPRM sejak 4 tahun lalu.

“Ini dibvktikan apabila ada antara kakitangan JIM berpangkat rendah dit4han memiliki wang simpanan dalam jumlah tidak masuk ak4l serta kenderaan mewah. Bagi meng4buri pihak berkvasa, individu dikenal pasti sebagai orang tengah atau ejen keg1atan h4ram ini mendaftarkan kenderaan mewah menggunakan nama individu lain.

“Ini jelas mel4ngkaui pendapatan individu terbab1t yang hanya menduduki Gred KP19,” kata sumber itu kepada Harian Metro.

Mengikut laman web rasmi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA), gaji minima gred KP19 bagi klasifikasi perkhidmatan kesel4matan dan pert4hanan awam adalah RM1,360 dan maksimvm RM4,052 tidak termasuk bayaran elaun.

“Malah, sias4tan turut menjurus kepada kehidupan mewah dikecapi termasuk kerap melancong ke luar negara,” katanya.

Menurutnya, SPRM kini meneruskan usaha membvru dua lelaki yang dikehendaki bagi membantu sias4tan kes r4suah berkenaan dapat dikesan.

“Sehingga kini (semalam), lelaki terbab1t Yuen Hon Loong, 49, dan Teo Hun Siang, 36, masih g4gal ditemui,” katanya.

Teo Hun Siang (kiri) dan Yuen Hon Loong (kanan) dikesan SPRM berkaitan kes pemalsuan cap keluar masuk. FOTO ihsan SPRM

Menerusi Op Selat, SPRM berjaya memberk4s 46 individu pada Isnin lalu.

Anggota Imigresen ‘m4kan’ RM500 hingga RM6,000 seorang

Sebahagian daripada 13 individu termasuk sembilan anggota JIM dihadapkan ke Mahkamah Majistret Johor Bahru untuk proses reman. FOTO Zain Ahmed

Terdahulu, 0perasi khas yang dinamakan Op Selat itu merupakan ‘sting 0peration’ yang dijalankan dengan kerjasama Jabatan Imigresen Malaysia hasil ris1kan dan pem4ntauan selama enam bulan di pintu masuk dan keluar negara khususnya di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), klia2 dan Bangunan Sultan Ismail Johor Bahru.

Menurut sumber SPRM, kesemua mereka dit4han di sekitar Putrajaya, Selangor, Johor, Sabah dan Sarawak, dengan 13 orang termasuk sembilan pegawai Imigresen direm4n di Johor manakala 23 lagi direm4n di Putrajaya hari ini.

“Ahli sind1ket yang dit4han termasuk 27 pegawai Imigresen, 14 ejen pekerja asing dan lima orang awam yang bert1ndak sebagai orang tengah berusia antara 21 dan 46 tahun.

“Sind1ket ini telah menjalankan aktiviti mereka sejak setahun yang lalu dan berada di bawah radar pem4ntauan SPRM sejak bermulanya penguatkvasaan Per1ntah Kawalan Pergerakan pada 18 Mac lepas,” kata sumber itu.

Menurut sumber, aktiviti r4suah dalam kalangan anggota sind1ket itu menjadi lebih rancak sepanjang PKP dikuatkvasakan dan ia menumpukan pekerja asing dan pekerja tanpa izin yang terk4ndas di negara ini akibat PKP.

M0dus 0perandi

“Banyak permintaan daripada majikan untuk melanjutkan tempoh izin berada di negara ini dan permintaan pekerja asing atau m1gran untuk pulang ke negara asal mereka.

“M0dus operandi sind1ket ini ialah menerusi dua kaedah iaitu fly1ng pasport atau pasport terbang iaitu ejen akan mengumpul pasport pekerja asing atau migran yang menggunakan pas lawatan sosial untuk bekerja yang telah t4mat tempoh untuk dicap keluar dan masuk bagi membolehkan visa lawatan disambung,” katanya.

Sumber berkata, hanya pasport yang sampai di pejabat imigresen tanpa kehadiran pemilik pasport sebagai pengesahan keluar atau masuk sepertimana yang disy4ratkan.

“Modus operandi yang kedua ialah sett1ng counter khususnya di KLIA dan klia2, iaitu pendatang tanpa izin yang disenar4ih1tamkan, yang telah t4mat tempoh visa perjalanan dikenakan bay4ran antara RM500 hingga RM6,000 seorang untuk beb4s masuk dan pulang ke negara masing-masing.

Sementara itu, Pengarah Si4satan SPRM Datuk Norazlan Mohd Razali berkata kes itu disi4sat mengikut S3ksyen 16 Akta SPRM 2009.

 

Sumber: HMetro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf