Remaja tuIar jadi ‘jnazah’ d4kwa curi tabvng masjid, Ini yang Mahk4mah pvtuskan

SELAYANG – Seorang remaja lelaki yang videonya tuIar apabila terpaksa menjadi ‘jnazah’ selepas dit4ngkap kerana mencvri tabvng di sebuah masjid, dipenj4ra 10 hari dan did3nda RM4,000 oleh Mahk4mah Maj1sret di sini hari ini.

Maj1stret Nik Mohd. Fadli Nik Azlan menjatvhkan hvkuman itu terhadap Daniel Iskandar, 19, selepas tertvduh meng4ku bersaIah atas pertvduhan yang disab1tkan ke atasnya.

Mahk4mah turut memer1ntahkan hvkuman penj4ra itu bermula dari tarikh tertvduh dit4ngkap pada 9 Januari lalu dan sekiranya tertvduh g4gal membayar jumlah d3nda tersebut dia boleh dipenj4ra selama lima bulan.

Terdahulu sebelum hvkuman dijatvhkan, maj1stret itu menegvr t1ndakan tertvduh yang cuba mencvri t4bung.

Daniel Iskandar dibawa anggota polis ketika tiba di Mahk4mah Maj1stret di sini hari ini.

“Tahu apa saIah awak? duit orang bagi (dalam tabvng) untuk masyarakat dan pembangunan masjid. Awak cvri letak dalam bilik jenazah pulak. Harap benda ini jadikan satu pengajaran dan kesedaran pada awak,” kata majistret itu.

Mengikut pertvduhan, tertvduh did4kwa telah cuba melakukan curi tabvng kepunyaan Masjid Al Islahiah dengan mengh3ret dan meny0rokkan tabvng di dalam bilik mandi jnazah.

KesaIahan itu dilakukan Masjid Al Islahiah Kilometer (km) 28 Kuang, Rawang di sini pukul 11.58 malam pada 8 Januari lalu (2022).

Berikutan itu pertvduhan dikemukakan mengikut S3ksyen 380 K4nun Kes3ksaan dan di baca bersama Seksyen 511 yang mana hvkuman bagi s3ksyen itu mempervntukkan penj4ra maks1mum 10 tahun dan boleh juga dikenakan d3nda.

 

Sumber: K! ONLINE

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf