Beribu warga Bangladesh dem0nstrasi di Kem. Luar di Dhaka nak pulang ke Malaysia

Lebih 25,000 pekerja Banglaesh yang dijadualkan ke Malaysia, terkandas di negara itu akibat pandemik C0vid-19.

PETALING JAYA: Beribu pekerja Bangladesh yang pulang bercuti dan terk4ndas akibat penvlaran C0vid-19, mengadakan dem0nstrasi di depan Kementerian Luar di Dhaka semalam untuk menvntut mereka segera dibenarkan kembali ke Malaysia.

Menurut New Age Bangladesh, pekerja itu memaklumkan visa kebanyakan pekerja asing terbabit sudah t4mat tempoh menyebabkan mereka tidak boleh kembali ke Malaysia bekerja dan berdepan masalah rumi1.

Mereka berkata, lebih 25,000 pekerja yang dijadualkan ke Malaysia, terk4ndas di Bangladesh akibat p4ndemik itu dan meminta bantuan kerajaan mereka.

UN Ambassador Masud Bin Momen interviewed on International Mother Language Day - Permanent Mission of the People's Republic of Bangladesh to the United Nations Setiausaha Luar Bangladesh, Masud Momen

Menurut laporan itu, Setiausaha Luar Bangladesh, Masud Momen memberi jaminan kepada pekerja itu yang kerajaan mereka akan membincangkan perkara itu dengan Putrajaya.

Ia memetik pekerja asing yang hanya dikenali sebagai Md Mohiuddin berkata, beliau pulang ke Bangladesh pada 28 Jan dan dijadualkan kembali ke Malaysia pada 6 Mei lalu, tetapi kini beliau terk4ndas akibat p4ndemik itu.

Katanya, visanya t4mat tempoh 6 Mei lalu dan kini beliau tidak tahu sama ada dirinya bersama 20 pekerja lain dari kampungnya di Taltali, Barguna akan dibenarkan kembali ke Malaysia untuk bekerja.

Seorang lagi pekerja asing, Nazrul Kabiraj memberitahu New Age, beliau datang ke Malaysia 3 tahun lalu menggunakan wang bapanya yang dikvmpul dengan menjual ta4ah mereka dan barang perhiasan ibunya.

“Saya belum dapat mengembalikan perbelanjaan saya. Saya akan rvgi jika tidak dapat pergi, ” katanya.

Lebih 25,000 pekerja Banglaesh yang dijadualkan ke Malaysia, terk4ndas di negara itu akibat p4ndemik C0vid-19. Foto: FMT

Kumpulan pekerja itu meminta bantuan kewangan daripada kerajaan Bangladesh kerana mereka sudah menganggur lebih 7 bulan.

 

Sumber: FMT, newsagebd.net

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf