Kenali saintis Muslim pengasas v4ksin C0vid-19 Pfizer yang jadi pilihan seluruh dunia

MUNICH – Di sebalik kisah vaks1n yang mendapat perhatian di seluruh dunia ketika ini, mungkin ramai yang tidak mengetahui ia dihasilkan syarikat milik suami isteri, Dr Ugur Sahin, 55, dan isterinya, Dr Ozlem Turci.

Ia menjadi kebanggaan umat Islam seluruh dunia kerana vaks1n keluaran syarikat pasangan itu kini mendapat permintaan global.

Mereka berasal daripada keluarga Turki yang berpindah ke Jerman untuk memulakan kehidupan baru.

Muslimmirror.com melaporkan ibu bapa Dr Sahin berpindah ke Cologne, Jerman ketika dia berusia empat tahun.

Sejak kecil, dia bercita-cita menjadi doktor dan mendapat ijazah kepakaran khidmat terapi imuniti kepada pesakit barah.

Minat mendalam dalam bidang penyelidikan mendorong Dr Sahin dan isterinya menubuhkan syarikat untuk membangunkankan alat imunoterapi knser.

Di dalam satu laporan menyebut, biarpun tersenarai antara 100 orang paling kaya di Jerman, pasangan itu kekal dengan sifat rendah diri.

Menurut The New York Times, tiga tahun lalu, Dr Sahin pada satu persidangan di Berlin meramalkan syarikatnya mempunyai teknologi messenger RNA untuk menghasilkan vaks1n jika berlaku p4ndemik global.

Ketika itu, syarikatnya, BioNTech, yang juga syarikat pemula bioteknologi tidak dikenali ramai.

Kini, ia melakar kejayaan apabila BioNTech dengan kerjasama Pfizer mengumumkan bahawa vaks1n dibangunkan oleh Dr Sahin dan pasukannya berkesan mengelak jangk1tan C0vid-19.

Syarikat itu kini mempunyai 1,800 pekerja dan menjalankan pelbagai jenis penemuan dalam rawatan imuniti manusia.

Pfizer membuat pelaburan besar ke dalam syarikat BioNTech termasuk kemudahan uji kaji dan pengkomersialan.

“Alfred Bourla sebagai Ketua Pfizer berasal dari Greece manakala saya berasal dari Turki. Ia suatu yang amat peribadi kepada saya.

“Namun, Bourla sentiasa melakukan yang terbaik untuk memastikan kerjasama ini berjaya termasuk sebelum p4ndemik ini melanda,” kata Dr Sahin.

COVID-19: Pengasas BioNTech puas hati keberkesanan vaksin sehingga 90 peratus | Astro Awani

Kini, vaks1n keluaran BioNTech- Pfizer digunakan secara meluas di seluruh dunia.

Vaksin ini yang dihasilkan menggunakan teknologi mRNA iaitu bebas daripada kh1nzir dan ia hasil daripada penyelidikan di syarikat BioNTech milik beliau dan syarikat Pfizer. Pada asalnya, makmal ini hanya menumpukan kajian imun0loterapi dalam p3sak1t knser.

Memetik daripada laporan CNN mengatakan bahawa 90 peratus daripada calon sukarelawan vaksin Pfizer berkesan menggunakan ubat ini sebelum dipasarkan ke dunia.

“Saya rasa mesej ini sangat penting untuk masyarakat dunia tentang kepentingan vaks1n ini sangat berkesan untuk menceg4h C0vid-19,” jelasnya pada wartawan CNN.

Dr Sahin dan Dr Tureci sama-sama menanam minat untuk penyelidikan tentang kanser dan imunisasi badan manusia.

Sehubungan dengan itu, BioNtech telah menugaskan 500 kakitangannya untuk berganding bahu bersama-sama dua pasangan ini untuk mengkaji vaks1n yang bersesuaian untuk mel4wan C0vid-19.

 

Sumber: Siakap Keli

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf