‌‌TERKINI: Ini Senarai Penuh Kemudahan Bagi Individu Yang Telah Terima V4ksinasi Lengkap

Kerajaan bakal memberikan kemudahan kuar4ntin dan perjalanan bagi penerima vaks1n lengkap di seluruh negara dan terpakai ke atas semua fasa dan juga beberapa negeri yang berada di fasa dua dan seterusnya dalam Pelan PemuIihan Negara.

Menurut Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, kemudahan itu merangkumi aspek berikut:

1. Kuar4ntin dan perjalanan:

  1. Perjalanan bagi ibu bapa yang tinggal berjauhan dengan anak bawah 18 tahun
  2. Perjalanan rent4s negeri bagi pasangan suami isteri jarak jauh
  3. Kuar4ntin wajib di rumah bagi pengembara warganegara dan bukan warganegara yang baru pulang dari luar negara

2. Aktiviti sosial (untuk negeri-negeri fasa 2 PPN dan ke atas sahaja)

  1. Sukan
  2. Dine-in
  3. Rent4s daerah
  4. Pelancongan

3. Keagamaan (semua fasa PPN)

Bagaimanapun, kerajaan tidak akan teragak-agak menarik balik kemudahan yang diberikan jika terdapat pelanggaran S0P, katanya.

Berikut adalah peraturan dan garis panduan bagi setiap kemudahan yang diberi:

Kuar4ntin dan perjalanan

Sosial

Keagamaaan

Butiran lanjut adalah seperti berikut:

Kerajaan bersetuju untuk memberi kemudahan kuar4ntin dan perjalanan kepada pasangan suami isteri jarak jauh yang lengkap dua d0s vaks1n. Semua kemudahan ini akan berkuatkuasa pada 10 Ogos 2021 ini.

Perkara ini disampaikan oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam satu pengumuman khas yang bersiaran langsung di saluran Youtube Bernama sebentar tadi.

Kemudahan-kemudahan yang dimaksud secara amnya adalah seperti berikut:

Pengembara warganegara dan bukan warganegara yang mempunyai kediaman di Malaysia (termasuk PR dan Malaysia MY Second Home) yang pulang atau tiba dari luar negara dan telah mendapat vaks1n d0s lengkap, dibenarkan menjalani kuar4ntin wajib di rumah dan.diberikan Perintah Pengawasan Dan Pemerhatian Di Rumah (HSO) digital.

Selain itu, pasangan suami isteri jarak jauh yang telah mendapat vaks1n d0s lengkap dibenarkan rent4s daerah atau negeri untuk bertemu pasangan masing-masing.

Justeru itu, ibu bapa yang telah mendapat vaks1n d0s lengkap dibenarkan merent4s daerah dan negeri untuk berjumpa anak di bawah umur 18 tahun.

Mereka ini akan menerima keiktirafan daripada jenis vaks1n yang menerima. Penerima vaks1n lengkap dapat memperkukuhkan imunisasi badan serta dapat mengurangkan kes jangkitan C0vid-19 di dalam negara kita.

Aktiviti ‘Dine-In’ Dibenarkan Untuk Individu Lengkap Vaks1n 2 D0s Di Negeri Fasa 2 Dan Seterusnya Sahaja

Kerajaan juga bersetuju untuk memberi keIonggaran kepada individu yang lengkap dua d0s vaks1n dibenarkan untuk aktiviti makan dalam premis di negeri dalam dalam Pelan PemuIihan Negara Fasa 2 dan seterusnya pada 10 Ogos 2021 ini.

Tambah Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, bagi ibu bapa yang lengkap dua d0s vaks1n yang ingin membawa anak-anak ke tempat makan perlu memastikan mengikut S0P yang ditetapkan.

Aktiviti Solat Dibenarkan Kepada Jemaah Yang Sudah Lengkap 2 D0s Vaks1n Di Masjid Atau Surau

Jawi benarkan pertambahan jemaah solat fardu di masjid

Melalui satu sidang media khas yang disampaikan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sebentar tadi, kemudahan kepada individu yang lengkap dua d0s vaks1nasi C0vid-19 telah diumumkan.

Bagi individu yang mengambil sunt1kan vaks1n dua d0s iaitu jenis Pfizer, Astra Zeneca dan Sinovac, individu perlu melepasi hari ke 14 setelah sunt1kan d0s kedua untuk mendapatkan kemudahan ini.

Manakala untuk vaks1n satu d0s seperti Jongson&Johnson, kemudahan ini terpakai selepas hari ke 28 dari tarikh sunt1kan .

Dengan ini, aktiviti solat sahaja dibenarkan ke atas semua fasa PPN. Jemaah perlu menunjukkan sijil digital lengkap dua d0s vaks1n kepada petugas masjid atau surau sebelum masuk ke pusat ibadah. Jemaah perlu terus pulang lepas solat jemaah selesai.

Kemudahan untuk aktiviti ibadah ini turut terpakai untuk semua agama.

Semua kemudahan untuk individu lengkap vaks1nasi berkuatkuasa pada hari Selasa, 10 Ogos 2021.

Aktiviti Sukan Tanpa Sentuhan, Bukan Berkumpulan Dibenarkan Untuk Individu Vaks1n Lengkap Di Negeri Fasa 2 Dan Seterusnya

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin membuat pengumuman di sidang media khas ekoran kemudahan yang diberikan kepada individu lengkap divaks1nasi.

Dengan ini, aktiviti sukan dan riadah luar tanpa sentuhan fizikal dan bukan berkumpulan (outdoor) dibenarkan untuk individu lengkap vaks1nasi.

Aktiviti ini sangat penting untuk mengekalkan tahap kesihatan minda dan kecergasan fizikal yang baik.

Pun begitu, penjarakan sosial perlu dipatuhi dan dilakukan di kawasan terbuka (outdoor) atau separa terbuka, bermula jam 6 pagi hingga 10 malam.

Operasi bilik persalinan dan tempat mandi di clubhouse tidak dibenarkan untuk mengelak perkumpulan selepas bersukan dan mengurangkan risiko jangkitan.

Aktiviti sukan dan rekreasi yang dibenarkan adalah seperti jogging, senaman, tai chi, berbasikal, skateboarding, memancing, ekuestrian, memanah, mendaki, single tenis dan badminton, golf, permotoran dan seumpamanya.

Kerajaan tak teragak-agak menarik semula kemudahan-kemudahan untuk golongan lengkap dua d0s vaks1n sekiranya berlaku ketidakpatuhan.

Bukan Sekadar Cukup 2 D0s, Ini Maksud Sebenar ‘Vaks1n Lengkap’ Yang Layak Terima Kemudahan Diumum PM

Sebentar tadi, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin membuat pengumuman di sidang media khas ekoran kemudahan yang diberikan kepada individu lengkap divaks1nasi.

Lengkap vaks1nasi dalam konteks ini bukan sekadar cukup dua d0s sunt1kan .

Bagi individu yang mengambil sunt1kan vaks1n dua d0s iaitu jenis Pfizer, Astra Zeneca dan Sinovac, individu perlu melepasi hari ke 14 setelah d0s kedua vaks1nasi untuk mendapatkan kemudahan ini.

Manakala untuk vaks1n satu d0s seperti Johnson&Johnson, kemudahan ini terpakai hanya selepas hari ke 28 dari tarikh sunt1kan .

 

Sumber: Majlis KeseIamatan Negara, Youtube Bernama, JKJAV, RTM, Siakap Keli

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf