Dedah Farm Fresh bukan milik Bumiputera, Lelaki ini mahu ntizen semak fakta sebelum percaya

Semasa Tempatan Viral

Semalam, viral di media sosial kisah Azmi Zainal, atau lebih popular dengan gelaran Bos Susu yang telah mengambil alih sebuah kilang jem jenama IXL di Australia. Ramai juga netizen yang tumpang happy dengan berita tersebut.

Biarlah itu company kecik, nanti dia sendiri mati maa..' - Pernah dihina & ditertawakan, COO Farm Fresh cerita jatuh bangun perniagaan - The Reporter

Yelah kalau ikutkan, Bos Susu memang dah cukup popular dalam kalangan peminat dengan produk susu Farm Freshnya. Lebih-lebih lagi selepas dia menjadi penaja program Gegar Vaganza selama dua musim. Memang ramai yang suka cara dia buat marketing, cukup sempoi dan tidak menjengkelkan.

Tapi, tiba-tiba keluar pula cerita yang rupa-rupanya, susu Farm Fresh bukan produk orang Melayu. Alamak!

Perkara itu telah dided4hkan oleh seorang pengguna Facebook, Aliff Ahmad semalam dan mendapat perhatian dari netizen.

Menurut Aliff, berdasarkan cariannya di Interepo, syarikat Farm Fresh Milk Sdn Bhd sebenarnya dimiliki 100% oleh The Holstein Milk Sdn Bhd. Kalau korang nak tahu, ada dua orang pengarah yang bertanggungjawab menguruskan syarikat tersebut iaitu Loi Tuan Ee dan Loi Tuan Kin.

23.3% daripada The Holstein Milk ini pula dimiliki oleh Farmchoice Food. Dalam syarikat ini, Bos Susu hanya mempunyai 1.3% sahaja dari k3seluruhan syarikat. Kiranya, majoriti pemilikan syarikat tersebut bukannya dalam kalangan orang Melayu, tapi pasangan adik-beradik Loi dan Tan Chow Yin dari Singapura.

“Jika ditanya aku, adakah Farmfresh milik Melayu, Muslim dan Bumiputera. Mengikut definition aku, ia tidak. Kerana tidak mencapai majoriti pemilikan syarikat tersebut dan penguasaan (director control) tidak berada dalam tangan orang Melayu, Muslim dan Bumiputera,” katanya.

Kata Aliff, niatnya bukanlah untuk menjatuhkan mana-mana individu, tetapi dia cuma ingin mendidik netizen untuk percaya sesuatu maklumat berdasarkan bukti.

Bahkan dalam Islam juga ada mengajar kita konsep tabayyun yang bermaksud selidik dengan teliti.

Walaupun begitu, isu ini telah mendapat reaksi yang pelbagai dari netizen. Ada yang masih setia, dan ada juga yang terus boikot. Alahai, kalau bukan susu milik orang Melayu, tak boleh minum ke?

Tapi, kalau dah produk yang dikeluarkan berkualiti dan sedap, apa salahnya kalau masih nak beli, kan?

Terpulanglah pada pendapat masing-masing. Kalau tak nak beli, banyak lagi pilihan lain yang korang boleh tengok dekat kedai sana. Yang penting, makanan tersebut diyakini halal.

 

Sumber: Cempedak Cheese

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.