Gara2 p0sting Nilai 3 di Selangor, pemilik akaun Facebook N9 Radar dipanggil Polis

PEMILIK akaun Facebook N9 Radar diminta tampil ke Ibu Pejabat Polis Daerah Nilai untuk memberi keterangan berhvbung h4ntaran dimuat naik, yang boleh men1mbulkan kekel1ruan awam.

Ketua Polis Daerah Nilai Superintendan Mohd Fazley Ab Rahman berkata, pihaknya telah memulakan sias4tan berhvbung kenyataan laman sosial N9 Radar, berkaitan Nilai 3 yang dikatakan terletak di Selangor.

“Pihak PDRM meneg4skan bahawa Nilai 3 adalah kawasan dalam pentadbiran Negeri Sembilan dan bukannya terletak dalam negeri Selangor.

“Kenyataan yang dikeluarkan dalam Facebook N9 Radar boleh menyebabkan keg3ntaran awam dan men1mbulkan kekeIiruan kepada orang ramai,” katanya dalam satu kenyataan di sini pada Ahad.

Tambahnya, kes akan disi4sat mengikut Sksyen 505(b) K4nun Kes3ksaan kerana kenyataan menyebabkan keg3ntaran awam dan S3ksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Katanya, orang ramai dinasihatkan supaya tidak memuat naik atau berk0ngsi apa-apa kenyataan atau berita yang tidak benar di laman sosial.

Orang ramai juga dinasihatkan untuk terus kekal patuhi pr0sedur 0perasi standard (S0P) yang ditetapkan oleh pihak berkuasa.

Terkini! Kenyataan dari Facebook N9 Radar susulan panggilan daripada pihak IPD untuk sias4tan

Neelofa punya fasal, Menteri Besar N9 & Selangor tawar-menawar jual beli Nilai 3

Aminuddin (kiri) berbincang dengan Amirudin mengenai jual beli Nilai 3 selepas kecoh isu Neelofa tidak didakwa rentas negeri. Foto: mStar

TERDAHULU, ejekan ntizen k0nonnya Nilai 3 merupakan sebahagian dari daerah Selangor sehingga menyebabkan selebriti Neelofa dan suaminya PU Riz ‘bebas’ daripada d4kwaan merent4s negeri turut menarik perhatian Menteri Besar (MB) Selangor dan Negeri Sembilan.

Menteri Besar (MB) Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari pada ciapannya terlebih dahulu menceritakan sejarah Nilai 3 sebelum menjadi sebahagian kawasan Negeri Sembilan menerusi satu perjanjian pada 1880.

“Melihat ej3kan-ej3kan yg mel1ntas di garis masa tentang Nilai 3 dalam wilayah Selangor, telah memvtar ingatan saya tentang Lukut yang pernah dalam jaj4han pentadbiran Selangor sebelum diserah ke pemerintahan Sungai Ujong Negeri Sembilan dalam satu perjanjian pada tahun 1880, ” tulisnya.


Perbualan MB dua negeri mendapat perhatian.

Sebelum ini, Pejabat Peguam Negara membuat keputusan tidak mengenakan tvduhan rent4s negeri terhadap Neelofa dan suaminya, selepas video pasangan itu sedang membeli karpet di Nilai 3 tular.

Ketua Polis Daerah Nilai, Superintendan Mohd. Fazley Ab. Rahman, berkata keputusan itu dibuat berdasarkan kajian dan keterangan yang diperoleh berhvbung kes berkenaan.

Bagaimanapun, rata-rata ntizen mempert1kaikan kepvtusan tersebut malah segel1ntir mereka juga membuat jenaka bahawa Nilai 3 kini sudah berada di kawasan Selangor.

Dalam pada itu, status yang dimuat naik Amirudin Shari tersebut mendapat perhatian MB Negeri Sembilan, Datuk Seri Aminuddin Harun yang bersel0roh dengan mengatakan ingin menjual Nilai 3.

Kejap saya ukur Nilai 3 dulu.

DATUK SERI AMINUDDIN HARUN

MENTERI BESAR NEGERI SEMBILAN

“Berapa harga hendak beli Nilai 3 ya?” tulisnya secara bersel0roh.

Perbualan tersebut berterusan apabila Amirudin Shari kemudiannya membaIas dengan mengatakan perbincangan itu perlu disertai oleh jurunilai.

“Haha kena bincangan dengan jurunilai,” jelasnya.

Masih tidak berakhir di situ, Aminuddin memberitahu dia memerlukan masa untuk mengukur kawasan Nilai 3 terlebih dahulu.

“Kejap saya ukur Nilai 3 dulu,” katanya dengan memuat baik em0ji ketawa.

Selepas perbualan antara dua MB itu menarik perhatian ntizen di laman sosial, Aminuddin menjelaskan perbincangan mereka itu sekadar gurauan sahaja.

Menerusi laporan mStar pada Sabtu, susulan keb1mbangan ramai berhvbung kes rent4s negeri membabitkan Neelofa dan Haris Ismail, kertas sias4tan mengenainya dihantar kepada Pejabat Peguam Negara untuk diteliti semula.

Untuk rekod, Neelofa dan suami ditvduh di Mahkamah Maj1stret Seremban atas kesaIahan g4gal mematuhi S0P Per1ntah K4walan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Pasangan itu did4kwa tidak membuat imbasan aplikasi MySejahtera untuk masuk ke premis atau menulis secara manual pada buku disediakan ketika hadir di kedai karpet di Nilai 3, Nilai pada 2 Mei lalu.

Polis rvjuk semula kes Neelofa rent4s negeri beli karpet di Nilai… Pejabat Peguam Negara diminta teliti sekali lagi


OCPD Nilai meminta orang ramai tidak mensensasikan kes berkaitan Neelofa.

TERDAHULU, susulan keb1mbangan ramai berhvbung kes rent4s negeri membabitkan selebriti Neelofa dan suaminya Haris Ismail, kertas sias4tan mengenainya dihantar kepada Pejabat Peguam Negara untuk diteliti semula.

Ketua Polis Daerah Nilai, Superintenden Mohd Fazley Ab Rahman berkata kertas sias4tan itu akan dirvjuk semula selaras dengan fasal (3) Perkara 145 Perlembagaan Persekutuan.

“Berhvbung isu pergerakan rent4s negeri ke Nilai, kertas sias4tan telah dirvjuk ke Jabatan Peguam Negara pada Jumaat, pukul 2.30 petang untuk keputusan berkaitan dengan perkara itu.

Neelofa dan PU Riz rent4s negeri ke Nilai 3 pada 2 Mei lalu.

“Justeru Polis Diraja Malaysia menasihatkan orang ramai untuk terus kekal mematuhi Per1ntah K4walan Pergerakan serta pr0sedur 0perasi standard (S0P) yang dikeluarkan oleh pihak berkvasa bagi memvtuskan jangk1tan p4ndemik C0vid-19.

“Kami juga berharap tiada pihak mens3nsasikan fakta atau isu berkenaan dengan kes ini, ” katanya dalam satu kenyataan kepada mStar.

Berhvbung isu pergerakan rent4s negeri ke Nilai, kertas sias4tan telah dirvjuk ke Jabatan Peguam Negara pada Jumaat, pvkul 2.30 petang untuk keputusan berkaitan dengan perkara itu.

SUPERINTENDEN MOHD FAZLEY AB RAHMAN

KETUA POLIS DAERAH NILAI

Terdahulu, Neelofa atau Noor Neelofa Mohd Noor, 32, dan suami, Haris atau Pencetvs Ummah (PU) Riz, 26, ditvduh di Mahkamah Majistret Seremban atas kesaIahan g4gal mematuhi S0P Per1ntah K4walan Pergerakan Bersyarat (PKPB) apabila tidak membuat imbasan aplikasi MySejahtera untuk masuk ke premis atau menulis secara manual pada buku disediakan ketika hadir di kedai karpet di Nilai 3, Nilai pada 2 Mei lalu.

Pasangan itu mengaku tidak bersaIah dan diikat jam1n sebanyak RM15,000.

Sebvtan semula kes tersebut ditetapkan pada 4 Jun depan.

Terkini! Jupem sahkan Nilai 3 bukan di Selangor

Setelah tular kec0h diperdebat warganet, Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia (Jupem) mengesahkan Nilai 3 terletak di Negeri Sembilan.

Pengesahan tersebut dimaklumkan agensi berkenaan menerusi hantaran kepada persoalan ‘p4nas’ yang dikemukakan pelbagai pihak dalam akaun sosial rasmi Facebooknya.

“Tuan, Nilai 3 berada dalam Negeri Sembilan dan bukannya di negeri Selangor. Harap maklum,” jawab ringkas pentadbir laman tersebut sebagai mervjuk pertanyaan ramai ntizen.

Sejak kelmarin, pengguna media sosial negara ini berang dengan langkah Jabatan Peguam Negara tidak mend4kwa pasangan selebriti terkenal atas tvduhan sengaja merent4s negeri.

Ketua Polis Daerah Nilai, Superintenden Mohd. Fazley Ab. Rahman dipetik media sebagai berkata, kertas sias4tan berkenaan sudah pun dirvjuk kepada pejabat Peguam Negara di sini.

Jawapan itu mengvndang reaksi m4rah wrganet kerana jelas Noor Neelofa Mohd. Noor dan suaminya, Muhammad Haris Mohd. Ismail sah merent4s ke Negeri Sembilan dari Selangor.

Justeru, ramai ntizen membuat jenaka selain bersel0roh mengkr1tik Jabatan Peguam Negara sebagai ‘bvta’ ge0grafi atau tidak pernah tahu garis semp4dan antara dua negeri berjiran itu.

Nilai 3 adalah bandar kecil di Daerah Seremban, Negeri Sembilan serta terkenal sebagai destinasi beli-belah produk tekstil, perabot dan permaidani yang dimajukan awal tahun 2000.

Ia terletak tidak jauh dari semp4dan dengan negeri Selangor dan diuruskan oleh pihak Majlis Bandaraya Seremban disebabkan kedudukan ge0grafinya masih dalam Daerah Seremban.

 

Sumber: Sinar Harian, mStar, UTUSAN, Facebook JUPEM, N9 RADAR

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.