GeIang terc1cir dari p0ket, lelaki n4fi p0tong geIang ‘pink’ sendiri, l4rikan diri..

Tempatan Viral

TuIar di sosial media semalam, 3 utas geIang ‘pink’ bagi individu yang perlu dikuar4ntin ditemui berhampiran sebuah masjid di Kampung Bun.0han, Kelantan.

Kekec0han berlaku selepas net1zen mula membuat spekvlasi pesak1t yang dijangk1ti C0vid-19 mem0tong geIang mereka sendiri dan meIarikan diri.

Milik 3 sekeluarga termasuk dua anak

GAMBAR gelang merah jambu yang dijumpai di tepi jalan berhampiran sebuah masjid di Kampung Bunohan yang tular. FOTO tular

Menurut Timbalan Ketua Polis Daerah Tumpat, Deputi Superintendan Mohd Razi Rosli berkata, pihaknya segera menjalankan sias4tan lanjvt dan sem4kan ke atas akaun Facebook, pemilik tiga geIang merah jambu itu berjaya dikenal pasti.

Beliau berkata, geIang merah jambu itu dimiliki seorang lelaki dewasa bersama dua anaknya yang tinggal di Pengkalan Kub.0r yang mana pada 15 Ogos lalu, mereka sekeluarga menjalani uj1an caIitan C0vid-19 di Klinik Kesihatan Bun.0han.

“Keesokan harinya, kira-kira 10 pagi, mereka dihvbungi pihak klinik dan diminta hadir semula kerana keputusan ujian adalah p0sitif.

“GeIang merah jambu terdahulu yang dipakai oleh mereka dip0tong dan digantikan dengan geIang baharu untuk tarikh mulai 15 hingga 25 Ogos bagi menjalankan kuar4ntin di rumah.

“Lelaki itu meng4kui ada mengambil semula geIang yang dip0tong tanpa pengetahuan petugas kesihatan dengan anggapan bahawa dia perlu menyimpannya.

Bagaimanapun geIang yang disimpan di dalam p0ket seluarnya terc1cir tanpa disedari,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Mohd Razi berkata, pihak Klinik Kesihatan Bun.0han mengesahkan perkara itu melalui semakan d0kumen yang dibuat.

Menurutnya, tiga beranak itu adalah k0ntak rapat kepada isteri lelaki terbabit yang didapati p0sitif dan kini sedang menjalankan di sebuah Pusat Kuar4ntin dan R4watan C0vid-19 Ber1siko Rendah (PKRC).

“Semoga dengan penjelasan ini, semua pihak dapat menghentikan apa juga k0men yang berunsvr neg4tif di media sosial.

“Saya juga men4fikan maklumat tuIar bahawa dua sekatan jalan raya yang dijalankan di Kampung Paya Ular dan Kampung Neting di sini adalah susulan daripada isu geIang merah jambu berkenaan sebaliknya pelaksanaannya adalah kerana Per1ntah K4walan Pergerakan Diperket4tkan (PKPD) secara pentadbiran di kawasan terbabit,” katanya.

 

Sumber: Siti Rohana Idris Harian Metro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.