Ibu beng4ng guru dend4 anak kesayangan cuci l0ngkang

Prestasi akademi anak tidak member4ngsangkan, mend0rong si ibu menyer4ng seorang guru anaknya melalui aplikasi WhatsApp, lapor OhBulan!

Tiada adab dan tanpa soal sel1dik, guru dipers4lahkan di atas mas4lah tersebut sehingga terg4mak si ibu memberi guru itu am4ran kerana mend3nda anaknya mencuci l0ngkang.

Difahamkan, pelajar berusia 16 tahun itu, Hazril Faizul, juga kerap p0nteng kelas menyebabkan guru bernama Dhiya tiada pilihan lalu mend3ndanya mencuci l0ngkang.

Perbualan WhatsApp di antara si ibu dan guru berkenaan kini viral di media sosial. Ramai netizen yang mengkr1tik tind4kan si ibu yang menyer4ng Cikgu Dhiya dengan cara yang bi4dab.

“Tak hairanlah anak dia pun buat per4ngai di sekolah,” kata netizen.

Enggan beralah dan berterusan dipers4lahkan, Cikgu Dhiya membuat pilihan untuk menjawab dan menjelaskan kepada si ibu tentang perangai anaknya di sekolah.

Hasilnya? Mungkin si ibu sedang men4nam kepalanya di dalam tanah. Mungkin? – The Reporter

Senarai hvkuman ke atas murid yang dil4rang KPM

Susulan tersebarnya video seorang ibu yang ber4ng apabila anaknya menjadi m4ngsa hvkuman fizikal oleh seorang cikgu, orang ramai mula memberikan pelbagai reaksi terhadap perkara tersebut.

Dalam video berkenaan, wanita tersebut meluahkan perasaan tidak puas hatinya apabila anaknya dit4mpar dua kali oleh seorang guru hanya kerana bermain dengan bendera yang berada di sudut padang.

Tidak dapat dinafikan, pihak pentadbir sekolah dan para guru memainkan peranan penting dalam memupuk dis1plin murid di sekolah bagi melahirkan insan yang mempunyai sahsiah dan akhlak yang baik.

Bagaimanapun, bukan mudah untuk mereka membentuk dis1plin murid pada masa kini memandangkan isu ini agak sens1tif untuk ibu bapa terutama apabila ia menyebabkan anak mereka menerima hvkuman fizikal.

Isu dis1plin sekarang perlu ditangani dengan hati-hati oleh setiap guru bagi memastikan mereka tidak mel4nggar pekeliling yang telah dikeluarkan oleh pihak Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM).

Dengan kuasa terhad yang diperoleh guru sekarang menyebabkan mas4lah dis1plin kini sukar dib3ndung memandangkan mereka perlu mengikuti Prosedur Operasi Standard (SOP) yang telah dikeluarkan pihak kementerian bagi memastikan kejadian tidak diingini dapat dielakkan.

Namun, kesukaran membendung mas4lah ini bukanlah alasan untuk guru-guru bertind4k melvlu dengan men4mpar murid seperti yang diceritakan wanita berkenaan berlaku ke atas anaknya.

Isu ini membolehkan kita melihat semula senarai yang dikeluarkan Unit Dis1plin KPM berkenaan bentuk-bentuk hvkuman yang dil4rang untuk dilakukan oleh guru terhadap murid.

HVKUMAN TERHADAP FIZIKAL

 1. Berdiri lama di tengah panas
 2. Lari keliling padang
 3. Berdiri lama dalam/luar bilik darjah
 4. Memvkul diri sendiri/sesama sendiri
 5. Berdiri di atas kerusi atau meja
 6. Menarik rambut/tarik telinga
 7. Bel4sah dengan alat seperti tali pinggang atau pembaris
 8. Junjung kerusi/buku
 9. Cvbit
 10. Enjut / ketuk ketampi / mendada
 11. Ketvk / sekel kepala

HVKUMAN TERHADAP MENT4L DAN EM0SI

 1. Gunting Rambut
 2. Berdiri membuat latihan
 3. Berl3ter
 4. Gantvng tulisan di badan
 5. Memalvkan di khalayak ramai
 6. Kelas tah4nan pada waktu rehat
 7. Mem4ki hamvn
 8. C0nteng muka dengan kapur
 9. Koy4k buku latihan
 10. Mengvgut atau menggert4k murid
 11. Tidak menghir4ukan murid
 12. Tidak menanda buku latihan

Menerusi senarai tersebut, tind4kan guru berkenaan memvkul murid darjah empat itu sebenarnya mel4nggar peraturan yang telah dikeluarkan ini, kerana ia termasuk dalam hvkuman berbentuk fizikal yang dil4rang.

Tidak dapat dinafikan, beberapa perkara dalam senarai 23 larangan itu dianggap biasa pada zaman persekolahan dahulu terutama hvkuman yang terletak dalam senarai em0si seperti berl3ter dan menggunting rambut murid.

Sebenarnya, senarai ini dikeluarkan disebabkan tind4kan segelintir ibu bapa sekarang yang terlalu memanjakan anak mereka sehingga langsung tidak boleh ditegvr guru apabila melakukan kes4lahan.

Namun, tidak ibu bapa yang berperangai sebegitu, ada juga yang masih teg4s dalam mendidik dan mempercayai guru-guru dengan membenarkan anak mereka diambil tind4kan dis1plin sekiranya benar-benar bers4lah.

Apa yang penting di sini, kedua-dua pihak iaitu pihak pentadbir sekolah serta ibu bapa perlu sama-sama memastikan dis1plin anak-anak muda ini terjaga.

Guru tidak boleh dengan sewenang-wenangnya menghvkum anak murid tanpa sebab dan ibu bapa juga perlu lebih mempercayai dan bekerjasama dengan guru untuk membentuk dis1plin anak-anak.

 

Sumber: Wowberita.my

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf