Selepas Gelang Emas, Kini Terb0ngkar Kemana Duit Yang Diambil Svspek

KUALA TERENGGANU – Remaja perempuan berusia 19 tahun yang merupakan svspek kess pemb nuhan Siti Nur Surya Ismail dipercayai menggunakan wang milik mngsa yang diambilnya untuk membayar hvtang.

Ayah Siti Nur Surya, Ismail Muda, 58, berkata, beliau dimaklumkan perkara itu ketika dipanggil polis untuk melakukan pengcaman pada semalam.

Kes Bunuh Surya: Suspek Dakwa Diejek Miskin & Masih Tak Punyai Teman Lelaki | Artikel | Gempak

“Saya dimaklumkan individu yang menerima duit tersebut telah memulangkannya kepada polis setelah berita kematlan anak saya (Siti Nur Surya) dan penhanan svspek terseb4r” katanya dalam keadaan sebakk ketika di rumah keluarganya di Kampung Beladau Kepong di sini hari ini.

Dalam pada itu, Ismail menaflkan dkwaan yang tersebar luas di media sosial k0nonnya gelang emas milik Siti Nur Surya juga dicvri svspek dalam kejadlan pada Ahad lalu itu.

Menurut beliau, arw4h anak kelima dari tujuhnya tidak memakai barangan kemas sewaktu kejadlan.

“Arw4h anak saya (Siti Nur Surya) tidak gemar pakai barangan kemas. Saya minta warganet tidak menyebarr perkara tidak sahlh di media sosial.

“Saya terkllan macam-macam perkara tidak sahlh disebarkan sehingga mengganggu em0si ahli keluarga saya terutama anak bongsu (Nur Liyana Syuhada, 15) yang masih kemvrungan sehingga hari ini,” katanya.

Kes Bunuh: Ustaz Ebit Lew Turun Melawat Keluarga Allahyarham Siti Nur Surya · MYKMU.NET

Walaupun pemerglan Allahyarham sudah lima hari berlalu, namun keluarga mngsa masih tidak mampu menceritakan hal sebenar kepada ibunya, Zaini Muda, 54.

Ismail Muda, 58, berkata, beliau memang tidak sanggup lagi hendak menceritakan kejadlan sebenar menlmpa anaknya kepada isteri setiap kali ditanya ke mana Allahyrham.

“Memang isteri melihat jenzah arw4h buat kali terakhir sebelum dikebvmikan tetapi disebabkan faktor keslhatannya, dia cepat lvpa dan selalu bertanya di mana kakak (arw4h).

“Jadi, setiap kali ditanya, saya akan beritahu kakak sudah menlnggal di h0dspital sebab demm pans.

“Saya tidak sanggup cerita hal sebenar kerana keadaan keslhatannya yang tidak menglzinkan,” katanya ketika ditemui di kediaman keluarganya di Kampung Beladau Kepong di Hulu Terengganu, Khamis.

Beliau berkata, sehingga hari ini, isterinya sering kelihatan tercari-cari Allahrham yang sentiasa berada di sampingnya sebelum ini.

Keluarga arw4h Surya masih travma, belum ada kekuatan bal1k ke rumah asal

SEMENTARA itu, keluarga Siti Nur Surya masih lagi travma dan tidak mampu menjejakkan kaki ke kediaman mereka di Kampung Lubuk Batu, Telemong yang menjadi l0kasi pembn0han trag1s gadis itu, Ahad lepas.

Bapa arw4h Ismail Muda, 58, berkata selepas kejadian ng3ri yang men1mpa anak kelima daripada tujuh beradik itu, mereka sekeluarga masih belum mendapat kekuatan untuk pulang ke kediaman mereka dan kini tinggal buat sementara waktu di rumah datuk arw4h di Kampung Beladau Selat, Kepong di sini.

“Masih terbayang di ingatan saya keadaan kakak (Siti Nur Surya) yang berlvmuran d4rah ketika ditemvi di ruang tamu rumah. Itulah yang menyebabkan saya sendiri belum mampu balik ke rumah di Telemong selepas kejadian itu…”

Ambil alih tugas Surya

Menurutnya, hanya anak-anak lelaki sahaja yang berulang-alik melihat rumah dan mengambil barang keperluan seperti pakaian, namun tiada siapa yang sanggup bermalam di sana buat masa ini.

“Di samping itu, keadaan isteri saya (Zaini Musa, 55) yang terl4ntar sak1t akibat knser 0tak menyebabkan saya tidak boleh t1nggalkan dia dalam tempoh yang lama…”

“Sebelum ini, kalau saya pergi ke mana-mana arw4h kakak yang akan jaga, tapi bila dia tiada saya terpaksa menguruskan sendiri isteri dengan bantuan anak-anak yang lain…”

 

Terdahulu, Ismail menerima kunjungan Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Perpaduan Nasional negeri Hanafiah Mat dan Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur, Kemudahan Awam, Utiliti dan Teknologi Hijau negeri Dr Mamad Puteh.

Ibu masih tercari2 Surya

Sementara itu, abang arw4h Muhammad Faris Akram, 23, berkata meskipun telah lima hari kejadian h1tam itu berlaku, ibu mereka masih lagi tercari-cari Siti Nur Surya walaupun telah beberapa kali dimaklumkan arw4h telah t1ada.

“Sebelum ini, arw4h yang biasa menguruskan emak dan antara anak yang paling rapat dengan emak. Apabila orang lain yang mengambil alih tugas, emak akan bertanya kakak pergi ke mana? Tetapi ketika emak ingat kakak telah mninggal dunia dia akan sed1h dan termenvng…”

Sementara itu, Hanafiah berkata pihaknya melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat akan menyediakan khidmat kaunseling kepada keluarga m2ngsa dan svspek yang masih travma dengan kejadian itu.

 

Sumber: Bernama, K! ONLINE, OMM
Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf