“Hvkuman terlalu tinggi…”- Ismail Sabri anggap k0mpaun RM50k terhadap peniaga burger tak patut

Semasa Tempatan Viral

KES peniaga burger di Kelantan yang dikenakan k0mpaun RM50,000 gara-gara menjalankan 0perasi melebihi masa yang ditetapkan ketika pelaksanaan Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP) turut mendapat perhatian Menteri Kanan (Kesel4matan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Ismail Sabri: Aidilfitri Covid-19 SOPs still not ready, news of announcement today fake | Malaysia | Malay MailIsmail Sabri menyifatkan k0mpaun RM50,000 yang dikenakan terhadap peniaga burger di Kelantan itu terlalu tinggi.

“Bagi saya, walaupun di luar bidang kuasa saya tetapi perkara seperti itu tidak sepatutnya berlaku. Hvkumannya adalah terlalu tinggi,” katanya dalam sidang media pada Selasa.

Menurutnya, peniaga berkenaan ataupun mereka yang dikenakan k0mpaun boleh mer4yu kepada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

“Kita tahu yang hvkuman ini adalah di bawah bidang kuasa KKM dari segi pengvrangan k0mpaun. Tadi saya lihat melalui media bahawa Menteri Und4ng-Und4ng (Datuk Seri Takiyuddin Hassan) sudah pun memberikan penjel4san.

“Dibentangkan dengan terper1nci dari segi jenis kes4lahan dan jumlah s4man yang k0mpaun patut dikenakan. Perkara ini sedang diambil t1ndakan oleh KKM. Jadi, kita tvnggulah pengumuman atau pun kenyataan rasmi daripada KKM,” katanya lagi.

Malaysiakini - Peniaga burger dikompaun RM50,000 kerana operasi lebih waktu

Kisah peniaga burger berkenaan yang dikenakan k0mpaun RM50,000 oleh anggota polis menjadi tvlar sejak Isnin.

Menurut isteri kepada peniaga burger tersebut, Nor Laili Shafii yang dihubungi mStar, menerusi apa yang dimaklumkan anggota polis, ada pihak lain yang membuat lap0ran menyatakan gerainya beroperasi melebih waktu ditetapkan.

Tambah wanita berkenaan, ketika itu mereka sedang menyiapkan tempahan untuk pekerja kilang dan tiada pelanggan di gerainya.

Difahamkan, k0mpaun tersebut merupakan kes berulang selepas kali pertama ketika Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP) sebelum ini dan dik0mpaun RM1,000.

Untuk rekod 0perasi premis kedai makan atau restoran di Kelantan dihadkan sehingga pukul 10 malam sahaja sepanjang tempoh PKP yang sedang dikvatkvasakan.

Peniaga ‘Colek’ ini juga kena k0mpaun RM50k. Dia cerita bagaimana boleh kena k0mpaun

Hari ini, Polis Kelantan memaklumkan pihaknya mengeluarkan k0mpaun RM50,000 terhadap tiga peniaga termasuk peniaga burger Wan Mohd Faisal Wan Kadir, kelmarin.

Ketua Polis Kelantan, DCP Shafien Mamat berkata, pihaknya akan mengambil pendekatan untuk meneliti semula perkara ini dengan memanggil semula pemilik premis yang dikenakan k0mpaun (OKK).

Malaysiakini Ketua Polis Kelantan, DCP Shafien Mamat

“Mervjuk kepada kes tvlar di media sosial, pemilik gerai burger dikenakan k0mpaun RM 50,000 di mana pada masa yang sama pihak polis telah mengeluarkan tiga k0mpaun kepada pemilik premis kedai makan termasuk pemilik gerai burger seperti yang ditvlarkan.

“Bagaimanapun, Pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) Kelantan mengambil pendekatan untuk meneliti semula perkara ini dengan membuka satu kertas si4satan dan akan memanggil semula orang yang dikenakan k0mpaun (OKK),” katanya dalam kenyataan media hari ini.

Malaysiakini - Peniaga burger dikompaun RM50,000 kerana operasi lebih waktu

Semalam, media melaporkan seorang peniaga burger yang menjalankan perniagaannya di hadapan rumah telah dik0mpaun RM50,000 oleh pihak polis gara-gara beroperasi melebihi had masa ditetapkan.

Sementara itu, Shafien berkata pihaknya akan meneliti perkara ini untuk menawarkan nilai k0mpaun mengikut garis panduan (Penetapan Nilai Tawaran K0mpaun dan Kadar Pengvrangan K0mpaun ) yang ditetapkan bagi kes4lahan di bawah Akta 342 dan peraturan-peraturan di bawahnya.

Dalam perkembangan sama, Shafien berkata sebanyak 127 k0mpaun telah dikeluarkan kepada pihak yang tidak mengikut Prosedur 0perasi Standard (S0P) bagi Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP).

“Bagi tempoh 16 April 2021 sehingga semalam 26 April 2021, sebanyak 127 k0mpaun yang telah dikeluarkan kepada pihak yang tidak mematuhi S0P,” katanya.

‘Sedang g0reng ker0pok untuk anak, dik0mpaun RM50,000’

Malaysiakini Foto: Malaysiakini

SEMENTARA ITU, si sebalik kisah seorang peniaga burger dikenakan k0mpaun RM50,000 kerana ber0perasi lebih masa malam kelmarin, seorang lagi peniaga colek di Kampung Chekok Tengah, Kota Bharu, turut dikenakan k0mpaun membabitkan jumlah dan kes4lahan yang sama.

Mohd Azizi Mohd Nor, 42, dan isterinya, Nik Norwati Nik Loh, 38, yang berniaga colek (rojak) pada sebelah malam sepanjang Ramadan di pekarangan rumahnya mengakui terkejvt apabila didatangi beberapa anggota polis jam 11.30 malam kelmarin.

Katanya, tanpa bertanyakan maklumat lanjut, anggota polis berkenaan terus menulis k0mpaun dengan jumlah RM50,000 bagi kes4lahan ber0perasi melebihi had masa.

“Saya terkejvt sampai hiIang kata-kata melihat jumlah yang perlu kami b4yar. Sedangkan untuk mendapatkan RM100 setiap malam dengan berniaga colek pun agak svkar kerana hanya berniaga kecil-kecilan di kawasan kampung.

“Sebenarnya ketika anggota polis tiba, saya sudah menvtup kedai jam 10 malam dan sebahagian lampu juga sudah ditvtup. Cuma bahagian dapur sahaja belum ditvtup kerana saya dan isteri sedang mengem4s ketika itu dan sudah tentu mengambil masa agak lama.

“Pada masa sama saya sedang mengg0reng ker0pok untuk anak-anak memandangkan mereka belum tidur,” katanya ketika ditemui di rumahnya, hari ini.

Foto: Malaysiakini

Semalam melaporkan Wan Mohd Faisal Wan Kadir dikenakan k0mpaun dengan nilai RM50,000 atas alasan meniaga melebihi masa dihadkan dalam tempoh PKP.

Sementara itu Mohd Azizi yang juga bapa kepada lima anak yang masih bersekolah itu berkata, dia juga men4nggung tiga anak saudara sudah tentu tidak mampu membayar jumlah k0mpaun berkenaan.

“Jangan kata RM50,000, jika dikvrangkan RM10,000 pun saya tidak mampu dan disebabkan tidak mampu serta tiada pilihan lain, saya lebih memilih untuk masuk penj4ra.”

Polis akan teliti semula k0mpaun

“Saya agak kec3wa kerana ini kali pertama saya dikenakan k0mpaun tetapi sudah dikenakan RM50,000.

“Saya bekerja sebagai mekanik selain membantu isteri berniaga mee celvp pada hari biasa.

Foto: Malaysiakini

“Cuma setiap kali Ramadan sejak empat tahun lalu, saya dan isteri berniaga colek pada waktu malam,” katanya.

Tambahnya, disebabkan bvntu dan tidak tahu apa yang perlu dilakukan, dia sudah ke Pejabat Kesihatan Daerah semalam untuk membuat r4yuan dan sehingga kini mereka masih bvntu dengan apa yang berlaku.

“Sejak malam kelmarin, saya dan isteri masih bvntu sehingga tidak mampu tidur malam memikirkan nasib yang menimpa kami.

“Saya juga berharap ada pihak yang tampil membantu,” katanya.

Terdahulu, Ketua Polis Kelantan Shafien Mamat memaklumkan, pihaknya mengambil pendekatan untuk meneliti k0mpaun RM50,000 yang dikenakan terhadap tiga peniaga termasuk Azizi dan Wan Mohd Faisal.

Jelasnya, pihak polis akan memanggil semula orang yang dikenakan k0mpaun (OKK) membabitkan tiga peniaga berkenaan.

 

Sumber: mStar, Mkini

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.