Terkejvt Dah 6 Bulan Duit KWSP Kena T0lak Walau Tak M0hon i-Lestari, Wanita Ini Ded4h Cerita Sebenar

Lawak & Seram Tauladan Tempatan Viral

Seorang wanita kongsi pengalaman dit1pu oleh sc4mmer yang berjaya mem0hon I-Lestari atas namanya sendiri.

Pada awalnya, wanita ini tidak perasan wang dit0lak setiap bulan sehinggalah dia memeriksa penyata KWSP untuk tahun 2020. Lebih licik, apabila taktik penipuan ini tidak berjaya dikesan oleh pihak Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sendiri.

Duit KWSP dit0lak Rm500 walau tak m0hon

11/1/2021: Around 10.30am dapat email daripada HR berkenaan dengan PRS + investment. Memang dah lama plan nak apply, so terus login EPF i-Akaun utk download yearly statement. Lepas downloaded, terkejvt sesangat tengok ada deduction for i-lestari since June 2020 sebanyak RM500 utk 6 bulan berturut-turut.

Wanita ini terkejvt dan tak sedap hati apabila mengetahui bahawa ada penolakkan wang dari akaun KWSP walaupun tidak dim0hon. Dia cuba hubungi pihak KWSP, namun panggilan tidak dijawab. Dia kemudian memeriksa kembali jika wang RM500 ada dimasukkan ke akaun bank miliknya, masih juga tiada.

Bila smpai kat EPF Branch A tengok panjangnya Q, macam ada warehouse sale… rupa-rupanya Q yang panjang tu untuk i-Sinar. So, terus jumpa officer yang bertugas & explained from A-Z. Paling tak bole blah, officer tu cakap, “Puan dah check dengan husband puan? Mana tau dia yang buat perm0honan?”

Eh boleh ke orang lain yang buatkan perm0honan on behalf? Satu lagi, husband atau saya tak pernah bukak wallet pasangan sesuka hati tanpa izin, inikan pulak nak buat pengeluaran EPF!

Sc4mmer guna nama dan IC

Selepas menunggu beberapa kali, pegawai tersebut memaklumkan ada perm0honan pengeluaran melalui laman sesawang mereka dan ianya telah diluluskan. Pem0hon tersebut telah menggunakan nama dan kad pengenalan wanita tersebut namun maklumat bank, no telefon serta alamat tidak diketahui.

Terus tanya balik officer tu,

1. Kenapa saya tak dapat sebarang sms/email/surat verification sewaktu perm0honan dibuat?
2. Kenapa saya tak dapat sebarang sms/email/surat berkenaan perm0honan yang telah diluluskan?
3. Kenapa system tak buat verification maklumat² lain yang telah diisi dlm application form (no tel & alamat)?

Menurut pegawai terbabit, pengeluar i-lestari dibuat dalam tempoh singkat untuk memudahkan rakyat mengeluarkan duit mereka. Segala proses adalah sangat mudah demi rakyat. Namun perkara ini mengejutkan wanita ini yang terkena t1pu daya ‘sc4mmer’ menggunakan nama beliau. Kemudian wanita ini terus membuat pembatalan perm0honan i-lestari.

Then, officer tu bagi tau yang pada mulanya EPF cuba creditkan RM500 tu melalui bank transfer, tapi transaction was failed & EPF terus hantar cheques ke alamat pem0hon.Lepas tu sempat lagi officer tu cakap knapa puan baru realised after 6 months? YaAllah. akaun kwsp ni bukan mcm CASA. Saya cuma download statement tengah tahun ngan awal tahun jer.

Tambah wanita ini, akaun KWSP bukanlah sering dibukanya memandangkan ianya bukan bank akaun yang ada pengeluaran bila-bila masa. Wanita ini meminta segala wang i-lestari yang dit0lak pihak KWSP dikembalikan semula memandangkan ini merupakan kesalahan dari pihak KWSP.

Tunggu 21 hari

Cadangan keluar akaun satu KWSP rasional - Utusan Digital

Officer tu bagi tau yang fraudster tu tak bole buat apa-apa pun dengan cheques tu. Amount akan dimasukkan semula ke akaun bila cheque dah tamat tempoh. Bila saya tanya smpi bila saya kene tggu, dia cuma cakap few months. Ya Allah… saya tak nak tunggu few months, tapi saya mahu immediately sebab duit tu duit saya & duit tu sepatutnya dok diam diam dalam akaun saya.

Wanita ini membuat laporan polis selepas tidak berpuas hati denganjJawapan pihak pegawai KWSP itu. Ketika di balai polis, berlaku sedikit masalah apabila pihak polis bertanyakan mengenai duit RM500 yang dimasukkan ke dalam akaun sc4mmer tersebut. Namun pihak bank masih tidak mahu mended4hkan maklumat terperinci mengenai perkara itu.

To cut a long story short, received another called from another police officer suh kami ke IPD Wangsa Maju bahagian jenayah komersial di Jalan Pudu dgn SEGERA. Time tu memang dah physically & mentally exhausted.

Jam dah pukul 5 & we haven’t had our lunch yet. Tapi, gagahkan diri jgk redah traffic ke sana. Alhamdulillah sarjan yg menguruskan investigation sgt profesional. Report selesai within an hour. Thank you, puan sarjan.

Pada 12.1.2021 dapat panggilan daripada balai polis mengenai aduan ini. Namun selepas berpenat dan mengisi pelbagai borang, jawapannya tetap hampa. Wang akan dikembalikan hanya selepas 21 hari. Wanita ini turut meminta orang ramai agar memeriksa bagi KWSP mereka kerana bimbang kejadian ini berlaku ke atas orang lain juga.

 

Sumber : Ijan Nazri, Ohbulan

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.