Tahu mahu berseIindung mengaku seorang ‘tr4nsgnd3r’, bukan nak m4lukan keluarga!

Hiburan Keluarga Viral

KUALA LUMPUR: Nama Isma Yusoof, 39, tidak lekang mencetvskan pelbagai kontr0versi, sejak dahulu. Namun, di sebalik cerita p4nas, bakat lakonan dan karya arahannya tidak boleh dipert1kaikan.

Sejak kes memvkul pelakon, Ika Nabila ketika menjalani penggambaran drama Dawai Asmara pada 2015, ada sahaja cerita p4nas yang timbul mengenai Isma.

Aktor yang pernah diangkat Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik, Anugerah Skrin 2010 itu pernah membuat pended4han mengh1dap penyak1t ment4l yang dikenali bip0lar dis0rder sejak 2009. Penyak1tnya boleh menyebabkan perubahan em0si yang terl4mpau dalam dirinya.

Masih Ingin Berlakon, Isma Yusoof Idam Mahu Bawa Watak Transgender

Mula dikenali menerusi drama Sutun 2, Isma sekali lagi mencetvskan kontr0versi apabila membuat pengakuan ber4ni seorang trnsg3nd3r. Pengakuan dalam video yang dimuat naik menerusi laman Instagram menyebabkan Isma menjadi serngan net1zen.

Bagaimanapun, Isma kurang selesa berbicara terlalu mendalam mengenai kontr0versi berkenaan. Sebaliknya, pengarah drama Kerana Terpaksa Aku Relakan dan Teman Lelaki Upahan itu mahu mengupas secara meluas isu kes1hatan ment4l supaya netizen mempunyai kesed4ran terhadap penyak1t berkenaan.

Cerita tentang Bip0lar

Mengulas kes1hatan ment4lnya, Isma berkata, untuk pengetahuan, penyak1t bip0lar dis0rder tidak boleh sembuh dan tiada ubat yang boleh mengubati penyak1t ini. Apa yang ada hanyalah ubat untuk menstabilkan mood.

“Sekiranya ubah cara hidup, tidak terjeb4k aktiviti yang boleh mendatangkan tek4nan dan mengambil pemakanan sihat, insya-Allah penyak1t bip0lar dis0rder boleh dik4wal, jadi produktif dan menjalani hidup seperti manusia normal.

“Disebabkan itu, saya memilih tinggal di Langkawi selama dua tahun kerana kehidupan di sini tidak memen4tkan. Di Kuala Lumpur, saya melihat orang terlalu mengej4r duit hingga h1lang nilai kemanusiaan dalam kehidupan.

“Selain itu, saya semakin boleh menerima penyak1t dihadapi dan dapat meng4wal diri. Namun, mood saya tetap ada pasang svrut, cuma saya lebih tahu bagaimana meng4wal dan tidak keliru,” katanya kepada BH Online.

Menyentuh peng4kuan ber4ni m4ti seorang trnsg3nd3r, Isma berkata, tujuannya memang ditujukan kepada ahli keluarga yang jauh mahupun dekat.

“Bukanlah mahu mem4lukan keluarga, tetapi mereka perlu menerima saya terlebih dahulu. Soal masyarakat terima atau sebaliknya, itu soal kedua kerana keluarga adalah sistem sokongan saya.

“Saya tak mampu bersel1ndung lagi, saya perlu memberitahu keluarga supaya menerima saya seadanya. Alhamdulillah, mereka perlahan-lahan menerima dan memahami saya. Sekarang, saya memilih jujur dan berterus-terang. Ini kerana antara sebab saya ‘stre$’ kerana terlalu banyak menyimpan perasaan. Saya juga tidak mahu menjadi mvnafik.

“Biarpun masih ada mengec4m, tetapi saya nampak, apabila bersikap jujur, maklum b4las diterima lebih bersifat p0sitif. Apabila saya tidak jujur dan memilih menyimpan seorang diri, itulah yang menyebabkan penyak1t ,” katanya.

Isma Yusoof bukan berniat memalukan keluarga, tetapi mahu mereka mengetahui keadaan dirinya seorang ‘transgender’. - Foto IG Isma Yusoof
Isma Yusoof bukan berniat mem4lukan keluarga, tetapi mahu mereka mengetahui keadaan dirinya seorang ‘trnsg3nd3r’. – Foto IG Isma Yusoof

Bersedia dengan kecaman

Isma berkata, dia sudah bersedia dengan kec4man ntizen.

“Dahulu, saya mungkin belum faham. Apabila kena kec4m pernah juga terlintas mahu membn0h diri. Saya faham kenapa ramai artis K-Pop memilih untuk membn0h diri kerana tidak t4han menjadi m4ngsa ser4ngan netizen.

“Bagi saya, ntizen yang suka mengec4m mungkin tidak gembira dalam hidup. Oleh itu, mereka menyalurkan kem4rahan dan keb3ncian menerusi media sosial. Saya melihat ntizen yang mengec4m di kalangan mereka yang kurang kasih sayang, jadi saya memilih membalas kec4man dengan kasih sayang.

“Daripada memb3nci, saya menjadi sayang kepada ntizen. Saya perhatikan apabila melayan kec4man dengan p0sitif, maklum balas diterima juga bertukar p0sitif.

“Lagipun, apa yang saya belajar, mereka mengec4m melalui perkataan, bukannya p1sau yang men1kam. Saya nampak, ramai artis hidup dalam ‘penj4ra perkataan’. Apabila faham ia sekadar kata-kata, bukannya anak panah, secara autom4tik kita boleh bebas daripada penjara perkataan yang menjadi punca tek4nan,” katanya.

Isma Yusoof Akui Suka Lelaki Maskulin

Kurang kasih sayang

Isma atau nama sebenarnya, Muhamad Ismaizal Yusoof berkata, bip0lar dis0rder berpunca daripada kurang kasih sayang dan perhatian keluarga.

“Saya sering berasa tidak disayangi sehingga membuat keputusan lari ke Langkawi selama dua tahun.

“Apabila berada di Langkawi, saya mendapat kasih sayang yang dimahukan, jadi penyak1t semakin baik. Apabila saya semakin sihat, sudah tiba masanya saya membayar balik dengan cara memberikan sokongan terhadap abang yang menghadapi masalah ment4l, schiz0phr3nia.

“Selepas sebulan menjaga abang, saya dapat melihat wajahnya berseri-seri. Bagi saya, untuk memulihkan kes1hatan ment4l bukanlah dengan cara mengvrung abang di hospital sak1t j1wa, sebaliknya berikan kasih sayang.

“Saya menawarkan diri menjaga abang kerana adik beradik lain sudah berumah tangga. Saya mempunyai 13 adik beradik, tetapi mereka sudah berkeluarga, hanya saya masih solo. Apabila semua ini terjadi, saya nampak Allah susun perjalanan yang cukup cantik,” katanya.

Akuinya, sebelum ini, dia sering pers0alkan kenapa Allah jadikannya seperti ini, tetapi sekarang, barulah nampak fungsinya.

“Allah jadikan saya begini supaya dapat menjaga ibu yang sudah berusia dan abang,” katanya.

Isma berkata, dia juga tidak berhasrat men1nggalkan dunia seni, cuma berehat seketika.

“Awalnya, saya agak risau. Saya fikir siapa nak bayarkan sewa rumah dan kereta ibu, siapa nak bagi saya dan abang makan.

“Namun, saya percaya Allah pemberi rezeki. Selama dua tahun hidup merempat di Langkawi tanpa kerja, tetapi saya boleh hidup. Saya percaya pasti ada jalan yang Allah akan l0rongkan.

“Adik beradik membuat keputusan mengumpul duit untuk perbelanjaan saya dan abang. Keluarga saya berpec4h belah, namun dengan apa yang berlaku, kami kembali bersatu. Insya-Allah, saya akan menjaga abang hingga mampu berdikari,” katanya.

Katanya, dia tidak mahu fikir lambat atau cepat kembali ke dunia.

“Jika Allah berikan rezeki dan abang cepat pulih dan boleh berdikari, jadi saya boleh keluar mencari rezeki semula. Saya yakin rezeki di tangan Allah, bukan manusia. Saya tidak ralat mahupun takut jatuh miskin,” katanya.

Sumber: BH Online

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.