Ismail Sabri tidak guna kr0ni masuk ke UM, MP PKR ‘jawab’ Andrew Peris

SHAH ALAM- Ahli Parlimen Pasir Gudang, Hassan Abdul Karim mempert4hankan kelayakan pendidikan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dengan mengatakan bahawa beliau tidak menggunakan sebarang kr0ni untuk masuk ke Fakulti Undang-Undang di Universiti Malaya.

Warna-warni Ismail: Dari pemimpin mahasiswa menjadi perdana menteri pandemik | MalaysiaNow Foto: Malaysianow

Beliau berkata demikian selepas mesej tular yang ditulis oleh pengguna media sosial dengan nama Andrew Peris yang mend4kwa Ismail Sabri belajar di UM melalui hubungan bapanya sebagai orang kuat UMNO di Pahang.

May be an image of 1 person and text that says 'Andrew Peris and 33 others Like 30 comments Comment Send Andrew Peris Ismail Sabri Yaacob & were schoolmates in Kuantan same year. His LCE results were poor so he went to a vocational school in Form 4. He flunked his SPVM & went to a private school to resit his exams. He got a scholarship to study law through his father who was an Umno strongman in Pahang....'

“Andrew Peris memf1tnah Ismail Sabri apabila dia menyatakan dalam tulisannya bahawa dia mendapat biasiswa untuk belajar di Fakulti Undang-Undang melalui bapanya, orang kuat UMNO di Pahang. Ini adalah paIsu dan berniat j4hat.

“Ismail Sabri dapat mendaftar di Fakulti Undang-undang di UM berdasarkan mer1tnya kerana keputusan STPM (Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia) yang baik, bukan kerana mempunyai ‘kabeI’ atau kr0ni,” kata Hassan dalam catatan Facebook pada Ahad.

Dalam mesej tular itu, pengguna Facebook Andrew Peris telah mend4kwa bahawa keputusan Sijil Rendah Pelajaran (SRP) Ismail Sabri adalah Iemah menyebabkan beliau memasuki sekolah v0kasional di tingkatan empat.

Seterusnya, Andrew Peris mend4kwa bahawa Ismail Sabri gagal Sijil Pelajaran Vokasional Malaysia (SPVM) dan pergi ke sekolah swasta untuk mengambil semula peperiksaan.

22 years old Ismail Sabri, the law student and president of Persatuan Mahasiswa UM. : r/malaysia Foto: Reddit

Hassan berkata, dia secara peribadi mengenali bapa Ismail Sabri yang disifatkannya sebagai orang biasa yang bekerja sebagai pen0reh getah.

Tambah beliau, jika tidak mengend4hkan d4kwaan mengenai Ismail Sabri, maka beliau akan g4gal kerana membenarkan fakta paIsu yang boleh mencem4rkan latar belakang akademik Perdana Menteri.

Beliau berkata walaupun menjadi ahli Parlimen pemb4ngkang, dan duduk di pihak Iawan dari segi politik, namun mereka bukan mvsuh tetapi hanya seteru politik.

SAYA menerima satu kiriman WhatsApp yang mengandungi satu tangkap layar Facebook berkenaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, Perdana Menteri Malaysia kita.

Dalam screen shot itu ada satu tulisan ringkas berkenaan latar belakang Ismail Sabri semasa zaman beliau seorang pelajar. Penulis itu bernama Andrew Peris yang mengaku beliau adalah rakan sekolah Ismail Sabri di Kuantan.

Saya dapati beberapa fakta penting dalam tulisan Andrew Peris itu tidak betul. Saya tahu fakta-fakta itu salah kerana saya kenal Ismail Sabri dan tahu sedikit sebanyak latar belakangnya.

Mula-mula saya tak ambil peduli. Tetapi apabila saya teliti betul-betul tulisan Andrew Peris itu, saya yang dilatih sebagai seorang peguam nampak ada niat tidak baik si penulis.

Dalam bahasa Inggeris dan istilah undang-undang ada niat jahat atau “maIice” dalam tulisan Andrew Peris itu.

Si penulis yang saya tidak kenal itu, sama ada nama sebenarnya Andrew Peris atau itu nama palsu, saya lihat ada niat untuk menghina, mencemuh, mempelekehkan Ismail Sabri yang menjadi Perdana Menteri kita sekarang.

Kalau saya ambil sikap tidak peduli tentang perbuatan buruk itu terhadap Ismail Sabri, maka saya rasa saya telah melakukan satu “om1ssion” atau satu kegagalan kerana membiarkan fakta paIsu yang membvruk-bvrukkan latar belakang pencapaian akademik Perdana Menteri kita sekarang.

Saya perlu menjelaskan siapa saya dalam hal ini dan kenapa campur tangan soal seperti ini. Saya seorang ahli politik pembangkang di Parlimen dan Ismail Sabri adalah Perdana Menteri Malaysia. Dari segi politik kami adalah bertentangan pihak. Kami bukan bermvsuhan, tetapi kami bersaing hebat.

Kalau Andrew Peris hendak mengkr1tik Ismail Sabri kerana kegagaIan pentadbirannya atau keIemahan beliau sebagai seorang Perdana Menteri. Itu adalah wajar dan hak Andrew Peris berbuat demikian di bawah undang-undang dan Perlembagaan Persekutuan di bawah Perkara 10 hak rakyat bersuara.

Malah, krit1kan saya sebagai seorang Ahli Parlimen pemb4ngkang terhadap Ismail Sabri sebagai Perdana Menteri lebih t4jam dan Iantang, kadang-kadang tanpa beIas kas1han.

Tetapi itu tidak ada kena mengena dengan peribadi. Bukan ser4ngan peribadi terhadap Perdana Menteri. Yang saya krit1k adalah dasar-dasar kerajaan pimpinan Ismail Sabri yang saya anggap siIap, tidak sesuai dan ternyata g4gal, misalnya.

Tetapi apabila ada orang seperti Andrew Peris yang menulis dengan fakta siIap dan paIsu dengan niat j4hat untuk memaIukan Perdana Menteri Malaysia dan Perdana Menteri lebih 32 juta rakyat Malaysia sekarang, maka saya perlu betulkan fakta-fakta itu.

Fakta betul latar belakang persekolahan Ismail Sabri - Malaysiapost

Saya tidak mahu rakyat Malaysia percaya dengan fakta paIsu dan j4hat yang diuar-uarkan Andrew Peris seolah-olah Perdana menteri kita sekarang ini seorang yang b0.doh, pencapaian akademik yang rendah, dapat belajar di universiti kerana dasar kr0.ni atau pilih kasih.

Saya kenal Ismail Sabri Yaakob dan keluarganya. Abang Ismail Sabri iaitu Kamarazaman Yaakob adalah kawan baik saya sejak kami di Universiti Malaya. Saya pernah jadi guru dan kemudian Pengetua sebuah kolej bernama Jaya Akademi di Kuala Lumpur yang dimiliki oleh Kamarazaman Yaakob.

Ketika itu Ismail Sabri adalah pelajar Tingkatan Enam kami di Jaya Akademi yang dimiliki oleh abangnya sendiri.

Selain itu, Ismail Sabri pernah tinggal serumah dengan saya di Kampung Chubadak, Sentul dan di Kuala Lumpur ketika beliau menjadi mahasiswa Fakulti Undang-Undang di Universiti Malaya.

Di dalam tulisan Andrew Peris beliau menyatakan: “ …His (Ismail Sabri Yaakob) LCE results were p0or so he went to a v0cational school in Form 4. He flunked his SPVM and went to a private school to resit his exams.”

Fakta dinyatakan Andrew Peris itu tidak betul. Ada moIeknya saya ceritakan dari awal sejarah persekolahan Ismail Sabri.

Beliau asalnya bersekolah rendah Melayu di Sekolah Kampung Bangau, Temerloh, Pahang. Selepas darjah enam, Ismail Sabri masuk ke sekolah berasrama iaitu Sekolah Menengah Air Putih, Kuantan. Murid yang dipilih bersekolah di sekolah berasrama biasanya murid yang pandai.

Ismail Sabri yang berasal dari sekolah rendah aliran Melayu terpaksa melalui kelas peralihan atau rem0ve class apabila di sekolah menengah.

Dari kelas peralihan, Ismail Sabri terus meIompat ke Tingkatan 2. Beliau tidak ke Tingkatan 1. Murid yang dibenarkan meIompat dari Kelas Peralihan terus ke Tingkatan Dua tentunya bukan murid yang Iembam dan b0doh.

Ismail Sabri luIus peperiksaan LCE (Lower Certificate Examination atau Sijil Rendah Pelajaran) aliran sekolah Inggeris. Beliau naik ke Tingkatan 4 di Sekolah Menengah Teknik, Kuantan. Bukannya ke “v0cational school” seperti yang ditulis oleh Andrew Peris. Ada perbezaan antara sekolah v0kasional dengan Sekolah Menengah Teknik.

Selepas Tingkatan 5, Ismail Sabri terus menyambung pelajarannya ke Tingkatan 6 di Jaya Akademi, Kuala Lumpur, iaitu sebuah kolej swasta yang dipunyai oleh abangnya sendiri.

Kemudian Ismail Sabri menduduki peperiksaan STPM di Jaya Akademi dan lulus peperiksaan tersebut dengan cemerlang. Perkara ini berlaku di hadapan mata saya kerana saya Pengetua Jaya Akademi ketika itu.

254371626_447290750078920_6712109865800517567_n-e1636373863671
Menjadi kebanggaan Hassan apabila Ismail berjaya membuka firma guamannya sendiri.

Andrew Peris memf1tnah Ismail Sabri apabila menyatakan dalam tulisannya bahawa Ismail Sabri dapat biasiswa untuk belajar undang-undang melalui ayahnya seorang kuat Umno di Pahang. Ini adalah f1tnah dan paIsu dan berniat jahat.

Saya kenal ayah dan ibu Ismail Sabri. Saya pernah bertemu Yaakob yang saya panggil Pakcik Yaakob. Saya pernah makan minum di rumahnya. Pakcik Yaakob ayah Ismail Sabri bukan orang kuat Umno. Dia rakyat biasa, mungkin bekas seorang penoreh getah.

Keluarga Ismail Sabri bukan orang senang. Mereka tidak miskin. Mereka ada kedai kecil di pekan Temerloh. Ibu Ismail Sabri berjualan keperluan harian dan buah-buah di kedai itu.

Saya pernah ke kedai itu. Apabila Pakchik Yaakob mninggal dunia di Temerloh, saya pinjam kereta seorang kawan untuk membawa Ismail Sabri pulang ke Temerloh di hari ayahnya mninggal dunia. Saya sempat ke tanah perkvburan di mana Pakcik Yaakob ayah Ismail Sabri dikebvmikan. Saya boleh menjadi s4ksi ayah Ismail Sabri bukanlah seorang orang kuat Umno Pahang.

Ismail Sabri dapat masuk ke Fakulti Undang-Undang Universiti Malaya adalah atas mer1tnya kerana keputusan STPM yang baik, bukannya kerana dasar kr0.ni atau ada “cabIe”. Adalah satu tvduhan j4hat Andrew Peris yang menvduh kemasukan ke Universiti Malaya berdasarkan kr0.ni atau “pintu beIakang” kerana si ayah orang kuat Umno.

Saya bekas pelajar Universiti Malaya boleh menyatakan sepanjang yang saya tahu pengambilan pelajar undang-undang di Universiti Malaya adalah terhad. Bermula dengan 50 orang pelajar pada tahun 1972 kemudian ketika zaman Ismail Sabri Yaakob jumlah pelajar Fakulti Undang-Undang adalah sekitar 100 orang.

Andrew Peris perlu sedar bahawa Universiti Malaya adalah universiti uIung di Malaysia. Universiti Malaya ada nama di Malaysia dan di dunia. Kita tidak boleh masuk belajar di Universiti Malaya jika kita tidak layak, apatah lagi ke Fakulti Undang-Undang.

Memang benar Ismail Sabri pernah menerima biasiswa. Semasa beliau di sekolah menengah, Ismail Sabri mendapat biasiswa RM25 sebulan atas dua sebab. Pertama, dia pelajar yang pandai dan sebab kedua, kerana dia dari keluarga susah, keluarga pen0reh getah. Ayah dia bukan orang kuat Umno Pahang.

Ketika belajar di Universiti Malaya, Ismail Sabri mendapat pinjaman MARA. Beliau luIus dengan cemerlang sebagai pelajar Undang-Undang di Universiti Malaya dan kemudian ditauliahkan menjadi seorang peguambela dan peguamcara.

Saya pernah pergi ke pejabat guaman Ismail Sabri di Kuala Lumpur dan berasa bangga seorang kawan saya, sahabat se rumah dengan saya dan bekas murid saya telah berjaya menjadi seorang peguam.

Dengan tulisan ini saya harap saya telah dapat membetulkan fakta saIah yang ditulis oleh Andrew Peris. Sekian.

 

Sumber: Sinar Harian, MalaysiaGazette, Facebook Hassan Karim

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf