Pvkul isteri hingga k0ma, suami dvrjana berjaya dit4ngkap selepas 38 hari s3mbunyi

Semasa Tempatan

PETALING JAYA – Seorang lelaki yang menjadi bvruan polis selepas disy4ki memvkul isteri­nya sehingga k0ma dalam keja­d1an di Johor pada 4 Mei lalu terpaksa hidup merempat dengan menvmpang rumah kenalan selama 38 hari semata-mata mahu mengeIak daripada dicekvp pihak berkvasa.

Bagaimanapun, keIicikan ­svspek berusia 38 itu berakhir jua apabila dia dit4han polis semasa keluar membeli makanan dengan menvnggang m0tosikal di Bandar Tun Razak, Kuala Lumpur kira-kira pvkul 11 pagi semalam.

Tangk4pan ke atas lelaki itu adalah hasil ris1kan sepasukan pegawai dan angg0ta Pasukan Sias4tan Khas (D9), Jabatan Sias4tan Jnayah Bukit Aman sejak beberapa hari lalu.

Sumber berkata, semasa tangk4pan dibuat, svspek turut bert1ndak agres1f apabila me­Ianggar m0tosikal yang ditvnggang anggota polis.

“Berlaku pergeIutan di l0kasi tersebut, namun tiada anggota yang mengalami keced3raan,” kata sumber kepada Kosmo! di sini semalam.

Difahamkan, svspek yang bekerja sebagai peniaga telah bert1ndak agres1f dengan me­Ianggar m0tosikal polis sehingga berlaku pergeIutan namun anggota tersebut seIamat, kata sumber.

Sumber memberitahu, svspek dipercayai menvmpang rumah rakannya selama 38 hari untuk mengeIakkan diri dikesan selepas menjadi bvruan polis Johor.

Sebaik dit4ngkap, svspek telah dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Johor Bahru Selatan bagi membantu sias4tan di bawah S3ksyen 325 K4nun Kes3ksaan kerana mendatangkan keced3raan p4rah.

Uj1an sar1ngan air kenc1ng ke atas lelaki itu dijangka dijalankan di IPD berkenaan.

Svspek dipercayai bersembvnyi di rumah kenalannya di Kuala Lumpur selama 38 hari.

Terdahulu, adik m4ngsa membuat pended4han di laman Facebook sehingga tuIar mengenai nasib maIang dialami oleh kakaknya itu yang sedang hamiI empat minggu.

M4ngsa yang berusia 43 tahun mengalami keced3raan p4rah pada kepaIa selain ker3takan r4hang, tuIang belakang dan rvsuk telah bertarvng ny4wa di Unit R4watan R4pi, Hospital Sultanah Aminah (HSA).

Bagaimanapun, m4ngsa yang baru tujuh bulan berkahwin sudah dibawa pulang ke rumah keluarganya di Sungai Udang, Melaka namun masih tidak sed4rkan diri.

Jalani pemuIihan di rumah keluarga

M4ngsa mula menunjukkan pemuIihan selepas dibawa pulang ke rumahnya di Sungai Udang, Melaka pada 1 Jun lalu.

SEMENTARA ITU, Kosmo! pada 17 Mei lalu me­lap0rkan, seorang isteri yang juga penjawat awam berusia 43 tahun di Johor terpaksa bertarvng ny4wa di Unit R4watan Rapi, Hospital Sultanah Aminah (HSA) selepas dipercayai dibeIasah suaminya pada 4 Mei.

Lebih maIang, m4ngsa yang ketika itu mengandvng empat minggu telah dihantar ke HSA oleh rakan suaminya, manakala svspek meIarikan diri ke Lembah Klang.

M4ngsa yang baru tujuh bulan bern1kah dengan svspek menga­lami keced3raan p4rah dengan tengk0rak kepaIanya terpaksa dibvang akibat pend4rahan selain r4hang, tuIang belakang serta rvsuk ret4k dipercayai dipvkul.

Keja­d1an berlaku semasa m4ngsa berada di rumahnya di sebuah pangsapuri di Larkin.

M4ngsa bagaimanapun dipindahkan ke Hospital Tuanku Ja’afar, Seremban sebelum dibawa pulang ke rumah keluarganya di Sungai Udang, Melaka pada 1 Jun lalu.

Walaupun masih tidak sed4rkan diri, namun keadaan wanita itu dilap0rkan stabil.

Susulan kejad1an itu, polis te­lah menged4rkan gambar suami m4ngsa bagi membantu sias4tan berhubung keja­d1an itu.

Mungkin HiIang Ingatan

Menurut adik m4ngsa, kesihatan kakaknya itu berada dalam keadaan stabiI tetapi dia masih belum sed4rkan diri. Difahamkan, kandvngan m4ngsa yang berusia 11 minggu kini juga berada dalam keadaan baik.

Alhamdulillah kakak sudah stabil tetapi masih k0ma dan sudah boleh bern4fas sendiri tanpa bantuan alat pern4fasan.

Tambahnya lagi, pihak hospital ada memaklumkan kemungkinan m4ngsa akan mengaIami hiIang ingatan selain mempunyai peluang yang t1pis untuk kembali puIih seperti biasa. Dalam pada itu, mereka berd0a supaya m4ngsa diberi kesembvhan selain berharap agar peIaku akan dit4ngkap dan dikenakan hvkuman yang set1mpal.

Sekarang ini kakak hanya mampu terbar1ng, sed1h kami lihat dia meng4ndung dalam keadaan sak1t, dia minum susu ramuan khas.

Sementara itu, orang ramai yang ingin membantu meringankan beban m4ngsa boleh menyaIurkan svmbangan ke akaun bank Fazariah Nordin 160214042052 (Maybank) atau 0413841000043244 (Bank Simpanan Nasional).

Polis ed4r wajah s4ksi kes pvkul isteri hingga p4rah

Dalam pada itu, Polis dalam sias4tan mereka turut telah menged4rkan gambar seorang lelaki yang juga s4ksi utama berhvbung kes ini.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan, Asisten Komisioner Mohd. Padzli Mohd. Zain berkata, lelaki yang dikesan itu dikenali sebagai Rosmaini Abd. Raof, 38.

“Bahagian Sias4tan Jnayah Ibu Pejabat Polis Daerah Johor Bahru Selatan sedang mengesan seorang s4ksi bagi membantu sias4tan kes menced3rakan isteri sehingga p4rah.

“Alamat terakhir lelaki yang juga peniaga itu adalah A 102 Perumahan Polis, Taman Derga Jaya, Alor Setar, Kedah,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

 

Sumber: Kosmo! Online (Kredit foto: Media Mulia), OMM

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.