Isu Murt4d: ‘Maafkan aku dan suami’- Wanita

Kuala Lumpur: “Demi Tuhan kita takkan buat apa lagi, kepada Menteri-Menteri, kepada seluruh rakyat Malaysia bagilah kesempatan (kepada) aku dan suami minta maaf. Kalau aku sama suami ada s4lah, maafkan.”

Itu rayuan seorang wanita yang mengaku warga Indonesia dan men1nggalkan agama Islam untuk berkahwin dengan suaminya bukan Islam dalam satu klip video berdurasi 3 minit 30 saat yang tular di media sosial.

Wanita terbabit mend4kwa dia dimurt4dkan atau keluar daripada Islam di negara asalnya iaitu Indonesia.

“Tolong, maafkan suami saya. Kami punya anak kecil lagi…t0longlah. Bersujud di kaki kalian semua pun tak ada masalah.

“Anak saya masih kecil, masih memerlukan ayah. Mungkin kalau semua orang dah maafkan, kita janji kita takkan buat video tentang agama semua itu,” katanya dalam petikan video itu.

Biar polis si4sat – Jakim

Terdahulu, Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) Datuk Abdul Aziz Jusoh meminta orang ramai menyerahkan sias4tan isu video seorang lelaki bukan Islam yang dikatakan memurt4dkan seorang wanita Islam kepada pihak polis.

Beliau dilaporkan berkata, pihaknya difahamkan isu itu sudah pun dalam perhatian dan tindakan polis selepas menerima aduan dari pelbagai pihak.

TANGKAP layar video pengakuan suspek.

Polis serbu rumah

Dalam perkembangan berkaitan, Polis Johor mended4hkan pihaknya menyerbu sebuah rumah di Perjiranan Dato Onn, sekitar jam 9.50 malam.

Ketua Polis Johor Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay dilaporkan berkata, lelaki yang mend4kwa sudah memurt4dkan perempuan Islam itu sudah dikenal pasti namun ketika serbuan dia tiada di rumah berkenaan.

“Pihak polis berjaya meng4wal keadaan dan hasil pemer1ksaan mendapati kediaman itu hanya didiami oleh ayah dan kakak lelaki itu sahaja.

Image result for Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay

“Svspek yang berusia lingkungan 29 tahun itu sudah dikenal pasti namun tiada di premis berkenaan. Tiada sebarang tangk4pan dan r4mpasan dibuat,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

“Polis Johor menasihatkan orang ramai supaya menyalurkan sebarang maklumat terus kepada pihak polis serta tidak mengambil tindakan secara sendirian, yang dibimbangi boleh menimbulkan suasana tidak harm0ni dan mengg4nggu gugat ketenteraman awam,” katanya.

Katanya, kes video itu sedang Unit Sias4tan Jnayah Terkelas (USJT) Bukit Aman mengikut Seksyen 4(1) Akta H4sutan 1948, Sksyen 298 K4nun Kes3ksaan, Sksyen 505 (C) K4nun Kesksaan dan Sksyen 233 Akta Komunikasi Multimedia 1998.

‘Kerajaan komited pelihara agama Islam’ – Menteri

Sementara itu, Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) memandang ser1us video tular yang memaparkan pengakuan seorang lelaki bukan Muslim mengaku memurt4dkan seorang wanita Islam.

Menterinya, Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata, pihaknya difahamkan kes berkenaan dalam sias4tan dan tindakan pihak polis.

Justeru beliau meminta orang ramai memberikan sepenuh kepercayaan kepada pihak berkuasa untuk tindakan sewajarnya.

Katanya, kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan adalah terjamin dalam Perkara 3 Perlembagaan Persekutuan, manakala Perkara 11 Perlembagaan Persekutuan mengiktiraf hak dan kebebasan beragama untuk penganut agama Islam dan agama-agama lain di Malaysia, termasuklah hak untuk menganutinya dan mengamalkannya.

“Namun begitu, penyeb4ran agama selain Islam kepada umat Islam adalah tertakluk kepada Perkara 11(4) Perlembagaan Persekutuan. Fasal ini memberi kuasa kepada kerajaan negeri untuk menggubal undang-undang bagi mengawal penyebaran agama lain kepada orang Islam.

“Perkara ini termasuk mengek4ng sebarang cubaan untuk memujuk, membawa atau mengajak orang Islam keluar dari agamanya sama ada melalui d4kyah, perkahwinan atau apa jua cara sekalipun,” katanya melalui satu kenyataan media, hari ini.

 

 

Sebelum ini, satu klip video dikatakan dimuat naik melalui laman YouTube memaparkan seorang lelaki bukan Islam mengaku memurt4dkan seorang wanita Islam sebelum mengahwininya.

Lelaki itu turut memberitahu, cara untuk lelaki bukan Islam mengahwini wanita Islam adalah dengan menukarkan agama mereka di negara lain seperti Indonesia, Singapura atau India terlebih dahulu.

Zulkifli berkata, hampir semua negeri di Malaysia mempunyai Enakmen Kawalan dan Sek4tan Pengembangan Agama Bukan Islam Kepada Orang Islam, yang digubal berdasarkan punca kuasa pada Perkara 11(4) Perlembagaan Persekutuan.

Katanya, beliau difahamkan bahawa Akta K4walan dan Sekatan Pengembangan Agama Bukan Islam Kepada Orang Islam bagi Wilayah Persekutuan kini dalam proses akhir penggubalan.

“Ini antara keutamaan Kerajaan dalam memperkasa perundangan syariah di Malaysia.

“Selain daripada penguatkuasaan undang-undang kerajaan juga mengambil berat aspek d4kwah dan pendidikan dalam menangani isu-isu berkaitan pengukuhan ak1dah.

“Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan melalui Unit Konsultasi Akidah sentiasa berperanan sebagai hab khidmat nasihat bimbingan dan istitabah kepada mana-mana umat Islam yang berhadapan dengan masalah ini,” katanya.

Sumber: HMetro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

 

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf