Jabatan Veterinar Ded4h Pvnca Kem4tian Kerbau Kesayangan Kampung ‘Boy’, Mohon Penternak Sabar

Foto: Siakap Keli

Viral di media sosial mengenai ‘budak kerbau’, Syukor yang kehil4ngan lebih 30 ekor kerbau secara mengejvt hari ini. Kesemua kerbau itu telah m4ti di Kandang Pak Khamis di Kampung Banggol Katong, Serada, Terengganu.

Menurut Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) Terengganu , kesemua kerbau telah diser4ng peny4kit Heamoragic Septicaemia (HS) atau hawar berdarah.

Perlu menyvntik v4ksin

Peny4kit ini bermula sejak Ogos lalu tetapi sudah pulih sekejap namun bermula semula pada 12 September. Saya sudah mengingatkan penternak supaya sentiasa menyvntik v4ksin penceg4han HS ke atas ternakan mereka. Malangnya tidak semua penternak yang akur dengan arahan dan memberi kerjasama pada akhirnya mereka mengalami kervgian.

Kes pertama HS bermula pada 9 Ogos membabitkan kem4tian 22 kerbau dan 15 lembu dan kem4tian terakhir pada 28 Ogos lalu. JPV memulakan penv4ksinan HS pada 30 Ogos ke atas 675 lembu dan 58 kerbau milik 106 penternak di 12 kampung. Pada 12 September berlaku kes HS baru di Kampung Banggol Peradong membabitkan kem4tian tujuh kerbau milik seorang penternak.

Menurut Pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) Terengganu, Dr Mohd Termizi Ghazali, pengesahan tersebut dibuat berdasarkan keadaan kerbau dan kadar kem4tian kerbau di tempat lain. Tambah beliau, kes tersebut mula dikesan di Kampung Tumang Jerong, Marang.

Kerbau milik Kampung boy

Namun, Dr Mohd Tarmizi berkata bagi kes kem4tian 36 ekor kerbau milik keluarga ‘Kampong Boy’ atau nama sebenarnya Muhammad Syukur Khamis, 15, ia masih terlalu awal untuk dipvtuskan kerana pihaknya sedang menunggu keputusan ujian sampel haiwan berkenaan daripada pihak makmal.

“Daripada bed4h si4sat yang dibuat didapati terdapat radang paru-paru dan jantung bengkak pada kerbau milik Khamis Jusoh (bapa Muhammad Syukur). Ia mempunyai ciri-ciri hawar berdarah,” katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Peny4kit ini dikatakan berpvnca daripada bakt3ria ‘pasteurella multocida’ yang boleh menyebabkan kem4tian serta-merta pada haiwan dan mudah berj4ngkit manakala tanda-tanda awal peny4kit ialah demam, panas dan s4kit pada bahagian leher, tiada selera makan, sugul, pernafasan menjadi kencang, s4kit mata dan air liur keluar dengan banyak.

Dr Mohd Tarmizi berkata pemilik haiwan ternakan perlu mengasingkan haiwan yang dij4ngkiti dan memaklumkan kepada JPV untuk diberi svntikan v4ksin kepada haiwan yang berada di kawasan dij4ngkiti bagi menceg4h penularan.

Penternak perlu bersabar

Dalam keadaan sekarang hadkan pergerakan ternakan sama ada lembu atau kerbau ke kawasan lain. Kedatangan lori peraih ternakan daripada datang ke kandang ternak juga perlu dihadkan. Segala bentuk perjalanan dan pemindahan haiwan ternakan perlu mendapat permit perjalanan daripada JPV terlebih dahulu bagi mengelakkan penularan wabak ke tempat lain.

 

Termizi turut memberi nasihat buat semua penternak agar bersabar dan mematuhi arahan yang dikeluarkan oleh pihaknya.

“Insya-Allah Ada Hikmah Yang Tersembunyi,” Dr Zulkifli Titip Pesan Buat Syukor Sekeluarga

Dilaporkan pada awal pagi ini bahawa 25 ekor kerbau milik Syukor dan ayahnya dipercayai m4ti secara mengejvt.

Susulan daripada itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al -Bakri menitipkan pesan buat Syukor sekeluarga.

Menerusi perkongsiannya di Instagram, Datuk Dr Zulkifli juga berharap agar Syukor dan keluarga diberikan kesabaran.

Saya ingin berpesan untuk diri saya jua semua yang membaca; hidup dan m4ti milik-Nya. Jasad kita juga adalah milik-Nya. Sedih itu hal yang biasa namun usah terlalu bersedih kerana ia adalah putaran biasa kehidupan makhluk Allah SWT. Maha Suci Allah yang mengikat pertalian kasih antara manusia dan haiwan dengan sebegitu erat.

 

 

View this post on Instagram

 

Pagi ini menerima berita kematian tiba-tiba 25 ekor kerbau Pak Khamis di Kampung Banggol Katong, Kuala Terengganu. Kepada anakanda Syukor sekeluarga, banyakkan bersabar. Saya dimaklumkan, Syukor dan Pak Khamis amat sedih sekarang. ⁣ ⁣ Saya ingin berpesan untuk diri saya jua semua yang membaca; hidup dan mati milik-Nya. Jasad kita juga adalah milik-Nya. Sedih itu hal yang biasa namun usah terlalu bersedih kerana ia adalah putaran biasa kehidupan makhluk Allah SWT. Maha Suci Allah yang mengikat pertalian kasih antara manusia dan haiwan dengan sebegitu erat. ⁣ ⁣ Insya-Allah ada hikmah yang tersembunyi di sisi-Nya.⁣ ⁣ اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحَزَنِ، وَأَعُوذُ بِكَ مِنَ الْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَأَعُوذُ بِكَ مِنَ الْجُبْنِ وَالْبُخْلِ، وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ غَلَبَةِ الدَّيْنِ، وَقَهْرِ الرِّجَالِ⁣ Ya Allah, aku berlindung padaMu dari rasa sedih dan gelisah, aku berlindung daripada sifat lemah dan malas, dan aku berlindung padamu dari sikap pengecut dan bakhil, dan aku berlindung padaMu dari cengkaman hutang dan penindasan orang. Kredit @dallahdeen

A post shared by Menteri di JPM (HEA) (@drzulkifli.albakri) on

“Cuma Linangan Air Mata,” Syukor Dan Bapa Sedih Lebih 25 Ekor Kerbau Dipercayai M4ti Secara Mengejvt

Dikenali sebagai ‘budak kerbau’, rakyat Malaysia pasti mengenali Syukor yang sangat akrab dengan haiwan peliharaannya.

Seperti yang diketahui, kebanyakan foto-foto Syukor telah dimuatnaik oleh jurugambar, Dallah Deen melalui Facebook miliknya.
Gambar Via Dallah Deen PhotographyMelalui perkongsian terbaru yang dimuatnaik oleh Dallah Deen sebentar tadi, lebih 25 ekor kerbau Syukor dan ayahnya, Pak Khamis dipercayai telah m4ti secara mengejvt.

Gambar Via Dallah Deen Photography

Gambar Via Dallah Deen PhotographyMenurutnya, kejadian yang berlaku di Kandang Pak Khamis di Kg Banggol Katong, Serada itu membuatkan Syukor dan ayahnya tidak terkata, hanya linangan air mata yang terlihat.

Gambar Via Dallah Deen Photography

Khabar duka dari Kandang Pak Khamis di Kg Banggol Katong, Serada. Setakat pagi ni dah lebih 25 ekor kerbaunya m4ti secara mengejvt. Tiada bahasa dapat Syukor dan ayahnya Pak Khamis luahkan, cuma linangan air mata dan harapan doa dari orang ramai sahaja yg diharapkan. Selebihnya berserah kepada Allah SWT, semoga ada sinar baik untuk keluarga ini dalam menghadapi dugaan ini.


 

Sumber: drzulkifli.albakri, Facebook, Harian Metro, Siakap Keli

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf