” Jangan Sebut & Ikut Perkembangan Kartun Si Nopal ” – PU Azman Kongsi 2 Maksud ‘Bahenol’ .

Hiburan

PENDAKWAH terkenal, Pencetus Ummah (PU) Azman menerusi Instagram meminta netizen berhenti menyanyikan lagu Si Nopal yang tular di media sosial.

Menurut PU Azman atau nama sebenarnya Azman Syah Alias, beliau dimaklumkan bahawa perkataan ‘bahenol’ yang disebut dalam lagu animasi dari Indonesia itu membawa maksud tidak baik.

“Beberapa hari lepas, saya antara personaliti yang memporpulakan lagu Bahenol. Tapi selepas mendapat maklumat daripada netizen dan membuat beberapa rujukan, saya dapati ia membawa maksud lucah,” katanya.

Animasi Si Nopal menjadi tular di laman sosial khususnya lagu yang dinyanyikan watak dalam kartun itu ketika mengikuti perkhemahan bersama Si Nopal.

Rata-rata terhibur dengan gelagat animasi itu yang disifatkan agak melucukan.

Bagaimanapun menurut PU Azman, dia kesal kerana terkena tempias Si Nopal tanpa mengetahui asal usul atau maksud tersirat disebaliknya.

“Saya dah delete video berkaitan Si Nopal, saya mohon maaf kepada netizen dan ingin menyarankan supaya tidak menyebut perkataan dan mengikuti lagi sebarang perkembangan tentang Si Nopal.

“Bahenol bermaksud bentuk badan perempuan yang ghairah dan montok,” katanya.

Terbaru di IG PU Azman juga menerangkan maksud Bahenol yang lain .. 


“BAHENOL JUGA BOLEH MEMBAWA MAKSUD BAIK DAN POSITIF.
Jadi, ia bergantung kepada penggunaan dalam seseuatu ayat.
Terima kasih kepada yang berkongsi maklumat kepada saya.” 

 

 

 

 

 

 
 
 
View this post on Instagram
 

 

 

 

 

 

 
 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

BAHENOL JUGA BOLEH MEMBAWA MAKSUD BAIK DAN POSITIF. Jadi, ia bergantung kepada penggunaan dalam seseuatu ayat. Terima kasih kepada yang berkongsi maklumat kepada saya.

 

A post shared by pu azman (@pu_azman) on

Sumber : IG PU Azman/ mstar