“L4nggar Etika, Integriti Penjawat Awam”- JKNJ Siasat Staff Isu TuIar Suami Cvrang

Johor Bahru: PergoIakan rumah tangga penjawat awam sebuah klinik kesihatan di negeri ini yang tuIar di media sosial sejak kelmarin, kini dalam sias4tan Jabatan Kesihatan Negeri Johor (JKNJ) kerana meIanggar etika dan integriti kakitangan kerajaan.

JKNJ sahkan dakwaan wanita bersalin sendirian di HSI

Pengarah Kesihatan Negeri Johor, Datuk Dr Aman Rabu berkata, JKNJ mengambil maklum tentang isu yang tuIar itu dan menganggap ia sebagai satu yang ser1us kerana ia meIanggar Etika dan Integriti Penjawat Awam mengikut Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993.

“Sehubungan itu, JKNJ sedang menjalankan si4satan untuk t1ndakan lanjut. JKNJ juga memandang berat t1ndakan yang diambil oleh pihak pengadu dalam menyeb4rkan isu berkenaan di media sosial.

“JKNJ mengingatkan semua kakitangan untuk menggunakan saIuran sedia ada dalam jabatan bagi menyampaikan semua isu atau aduan,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

May be an image of text

Sejak kelmarin isu membabitkan seorang pegawai kesihatan di sebuah klinik kesihatan di sebuah daerah di negeri ini tuIar di media sosial apabila isterinya yang juga seorang pegawai kesihatan mended4hkan kelakuan cvrang suaminya itu secara terbuka di media sosial.

Menerusi video yang tuIar berkenaan, isteri kepada pegawai kesihatan itu berjaya memb0ngkar hvbungan suIit suaminya dengan seorang wanita lain, sebelum dia mend4kwa dicer4ikan di hadapan wanita itu.

Ini Pvnca Ramai Hanafi Di Malaysia Terkena Temp1as Cer4i Isteri Dengan SeIamba

Gara-gara ceraikan isteri depan skandal lepas kantoi curang, nama 'Hanafi' jadi perbualan ramai

Sejak beberapa hari lalu, tuIar mengenai nama Hanafi di media sosial. Ramai tertanya-tanya siapa Hanafi sehingga namanya menjadi bualan ramai net1zen.

Malah, apa sahaja isu diperkatakan pasti ada net1zen men1nggalkan komen nama Hanafi. Tak pasal-pasal ramai Hanafi di Malaysia kena temp1as.

Tidak kurang juga, ada juga perk0ngsian seorang wanita seolah mempert4hankan ‘Hanafi’ dengan memuat naik 5 sebab kenapa ‘Hanafi’ cvrang.

Rupanya, baru-baru ini seorang wanita berjaya men4ngkap suaminya yang berlaku cvrang dengan wanita lain di rumah sewa mereka sebelum dia dicer4ikan.

Memetik laporan Kosmo, wanita itu meIuahkan dia mula cvriga dengan suaminya tiga hari sebelum kejadian berlaku pada 5 November lalu apabila suaminya sering memberi alasan bagi mengeIak berjumpa dengannya.

Wanita itu berkata dia tergerak hati untuk memer1ksa telefon suaminya dan lebih kec3wa ada gambar dengan perempuan lain di dalam bilik tidur rumah sewa suaminya.

Kata wanita itu lagi, bek4s suaminya ada menghubunginya beberapa hari lalu untuk mem0hon maaf namun dia belum dapat menerima perm0honan maaf tersebut.

Kisah tuIar ‘Hanafi’ itu mendapat pelbagai reaksi daripada net1zen yang mend0akan agar wanita itu tabah menempuhi dvgaan.

‘Pakaian PPK, jurur4wat dan doktor berbeza’

Susulan dari kejadian yang berlaku, telah tuIar di media sosial poster perbezaan antara pakaian sebenar seorang seorang Pembantu Per4watan Kesihatan (PPK), jurur4wat dan doktor.

Menerusi perk0ngsian tersebut, rata-rata orang ramai turut memberi k0men sehingga berjaya meraih lebih 1,900 tanda suka di laman Facebook.

“Sebab itu, kalau buat drama doktor tu, buat cerita mengenai tugas-tugas mereka yang sebenar. Asyik drama kisah cinta doktor dengan jurur4wat, kisah cinta pesak1t, mana penonton nak dapat info tambahan kalau bukan dari kisah cvrang yang tular di media sosial, hahaha,” kata Syazwani Ilmin.

“Tak kisah la jawatan dia apa, yang saIahnya dia bukan j4watan dia dan jangan pvkul rata mengh1na jawatan tersebut, kisah cvrang sebab perangai,” kata Nadiatul Shfinas.

“Disebabkan tuIar kisah cvrang oleh seorang PPK, kenapa pula jawatan jadi isu, yang penting semua penyeIamat ny4wa manusia,” kata Nurbaya Samir.

 

Sumber: HMetro, Gulapop, Facebook Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan, K! ONLINE

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf