Pvrata 4 Kanak-kanak HiIang Setiap Hari, Jangan Ded4h Identiti Anak Di Media SosiaI

Keluarga Tauladan Viral

MENJADI ibu pada di era digital hari ini adalah sangat menc4bar jika kita g4gal untuk memanfaatkannya kemudahan dan teknologi sedia ada dengan sebaik mungkin.

Antara cabaran utama adalah apabila ramai pengguna laman sosial seperti Facebook dan juga Instagram gemar berkongsi maklumat diri, p1ivasi, l0kasi mereka dan sebagainya.

Awas! Kita sebenarnya telah melakukan k3salahan dan mampu mendatangkan b4haya kepada anak tanpa kita sed4r!

Sebenarnya data yang kita kongsikan di media sosial itu sangat berbah4ya dan boleh mendatangkan musib4h kepada kita dan juga ahli keluarga.

Seperti contoh, baru-baru ini tular satu video seorang pelajar sekolah yang di sapa seorang jurugambar ketika si anak sedang menunggu ibunya untuk pulang dari sekolah.

Jurugambar tersebut kemudiannya mengambil gambar kanak-kanak comel itu dan kemudiannya dimuat naik di TikTok.

Seperti apa yang dijangka, posting tersebut tular di TikTok dan berjaya meraih ribuan komen yang memuji hasil kerja jurugambar tersebut dan juga kec0melan pelajar sekolah itu bergaya.

@zarulkacak

Reply to @ainasyahirah24 PART 3 : hasil photoshoot @ratudaniabeauty jom follow tt dia #ThanksToHer #zarulkacak #tiktokguru

♬ Dj Lokal Kukira Dia Menyukaiku 2 – NAJIB

Hati hati ya ibu bapa, jangan terlalu teruja untuk berkongsi maklumat anak-anak di media sosial.

Mungkin ada mata mata yang sedang memerhati dan hanya menunggu peluang dan ruang untuk bert1ndak atau melakukan jen4y4h.

Memetik perkongsian di Facebook Public Health Malaysia, dari tahun 2012 sehingga 2017, terdapat 482 k3s kanak-kanak bawah umur 12 tahun dilaporkan hil4ng di Malaysia.

Dengan mengambil statistik pada tahun 2017 pula, boleh dikatakan purata empat orang kanak-kanak hil4ng untuk setiap hari di negara ini.

Jadi, jangan sesekali ded4hkan anak-anak dengan bahaya yang kita sendiri buat tanpa sedar.

Antaranya adalah seperti :

  • Mended4hkan nama dan maklumat peribadi anak di media sosial.
  • Berkongsi foto atau video anak-anak dihukvm, did3nda atau dimalukan kepada umum di media sosial.
  • Lokasi anak tunggu kenderaan untuk pulang.
  • Lokasi sekolah anak.
  • Nama kelas dan maklumat di sekolah.
  • Gambar anak dengan duit, barang kemas atau barang berharga.
  • Gambar anak dalam keadaan tidak berpakaian sempurna.

Oleh demikian, jadilah ibu bapa yang bijak dan prihatin dengan situasi dan keadaan semasa. Jika korang sebelum ini pernah melakukan perkara tersebut mohon hentikan untuk kebaikan bersama.

Selain itu, jangan lupa privatekan akaun media sosial korang! Menceg4h jauh lebih baik daripada mer4wat. Semoga bermanfaat!

Sekadar ingatan untuk semua.. Bergambar, berfoto tidak s4lah cuma ingatan tulus ikhlas sahaja.

 

Sumber: cempedakcheese.com

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.