(Video) Atlet Isr4eI Cetvs K0ntroversi, H4ncurkan Katil Kadb0d Yang Disediakan Di Olimpik Tokyo

Sukan

Olimpik Tokyo telah membuka t1rai bermula pada 23 Julai 2021 sehingga 8 Ogos 2021 yang mempertandingkan sebanyak 342 acara dalam 33 sukan melibatkan 206 negara yang akan bertanding bagi merebvt pingat untuk negara masing-masing.

Temasya berprest1j ini juga menjadi saIah satu acara yang mempunyai keun1kan tersendiri apabila kerajaan Jepun memvtuskan untuk menggunakan barang kitar semula bagi menjayakan Olimpik tahun ini. Ia termasuklah pembuatan pingat dan katil yang dik1tar semula.

Perkara yang mendapat perhatian adalah penciptaan kreatif katil yang disediakan apabila ia dibuat 100% daripada kadb0d dan mampu menampung berat hampir 200 kg sehingga mendapat perhatian daripada goIongan pencinta alam sekitar.

Namun, disebalik keun1kan katil itu, muncul pula t1ndakan tidak bertanggvngjawab daripada atlet Isr.4eI apabila mereka bertindak mer0sakkan katil kadb0d itu bagi membvktikan sama ada katil itu kvkuh atau tidak.

Dalam video yang tuIar itu, atlet pasukan besb0l Isr.4eI, Ben Wenger serta lapan lagi rakannya melakukan t1ndakan ekstr1m dengan meIompat di atas katil tersebut menyebabkan ia r0sak. Padahal, katil tersebut akan digunakan kembali oleh atlet ParaIimpik yang bakal turun pada bulan depan.

Katil yang digelar ant1-maks1at itu oleh kerana mahu mengelakkan daripada aktiviti persetvbuhan antara atlet dilihat hampir hancvr selepas mereka mahu menguj1 kekuatan katil kadb0d itu.

Wenger melalui video tersebut berkata bahawa katil tersebut mendapat banyak pertanyaan dari kalangan atlet sama ada ia kvkuh ataupun tidak dan mereka mahu menguji berapa banyak orang diperlukan untuk memec4hkan katil tersebut.

Banyak pertanyaan mengenai tempat tidur di Olympic Village, jadi hari ini kita akan memer1ksa dan melihat berapa ramai orang yang diperlukan untuk memec4hkan saIah satu tempat tidur kadb0d ini.

Menurut Vocket, pada mulanya Wenger sahaja yang memulakan l0mpatan sebelum disertai oleh rakannya yang lain. Aksi mereka terhenti apabila katil tersebut r0sak selepas lapan daripada mereka meIompat secara serentak.

Aksi yang dibuat oleh atlet Isr4.eI itu disememangnya mendapat reaksi yang neg4tif daripada net1zen yang menyifatkan perbuatan mereka seolah-olah tidak menghargai pemberian katil percuma itu.

Netizen juga ber4ng kerana katil itu juga akan digunakan bagi atlet ParaIimpik kelak, namun dihancvrkan oleh mereka.

Bilik Atlet Olimpik Tokyo 2020, Guna Katil Kadb0d ‘Ant1s3ks’. Ini Sebabnya…

RANGKA katil ‘ant1s3ks’ berasaskan material kadb0d yang disediakan di Perkampungan Atlet Sukan Olimpik Tokyo 2020 dikatakan untuk menceg4h hvbungan int1m dalam kalangan atlet.

Tindakan penganjvr mendapat pelbagai reaksi daripada warga maya.

Difahamkan, tempat tidur itu mampu menampung beb4n hingga 200 kilogram (kg) biarpun ia diperbuat daripada kadb0d.

Pun begitu, inisiatif berkenaan dilaksanakan lebih memfokuskan pada pr0ses kitar semula produk kertas selepas temasya sukan berprestij dunia itu melabvhkan tirai.

Sementara itu, tilamnya yang hadir dalam bentuk poIitilena pula akan diguna semula untuk pr0duk plastik.

Pada masa sama, ia saIah satu usaha bagi menjaga penj4rakan fiz1kal dan mengelakkan penuIaran w4bak C0vid-19 di sana.

Dalam satu ciapan di laman sosial Twitter, pemenang pingat perak acara lari 5,000 meter Olimpik Rio, Paul Chelimo bergvrau mengenai rangka katil yang disifatkan peIik untuk mengelakkan hvbungan int1m dalam kalangan atlet.

“Katil ini dikatakan dapat menampvng berat badan seorang sahaja bagi mengeIakkan situasi ‘luar’ acara sukan.

“Namun begitu, rasanya ia tidak menjadi masaIah untuk pelari jarak jauh kerana empat atlet kategori itu boleh berada di atas satu katil, ” tulisnya yang turut berk0ngsi gambar katil tersebut.

Secara ringkas, Perkampungan Sukan Olimpik Tokyo 2020 seluas 44 hektar terletak di Harumi.

Kawasan yang merangkumi pangsapuri dan tempat makan itu mampu menghimpunkan kapasiti seramai 6,700 atlet dan pegawai serta delegasi ParaIimpik Tokyo.

Selain Katil Atlet Diperbuat Daripada Kadb0d, Ini Fakta Yang Korang Kena Tahu Tentang Olimpik Tokyo 2020!

Bersempena dengan temasya Olimpik Tokyo yang sedang berlangsung, ingin dikongsikan 5 fakta menarik mengenai acara sukan berprestij itu. Berikut merupakan 5 fakta yang korang kena tahu mengenai Olimpik Tokyo!

katil atlet diperbuat daripada kadbod? ini fakta yang korang kena tahu tentang olimpik tokyo 2020!

  1. Pingat sukan Olimpik Tokyo diperbuat daripada l0gam komputer dan telefon terpakai

Untuk pengetahuan korang, istimewanya edisi Olimpik kali ini, atlet yang memenangi pingat dalam temasya tersebut akan dikaIungkan dengan pingat yang dibuat dengan menggunakan bahan-bahan terpakai dan 6.2 juta per4nti elektr0nik terbuang termasuk yang terbuang di laut.

  1. Ini merupakan kali kedua Jepun bergelar tuan rumah temasya Olimpik

Setelah hampir 57 tahun berlalu, Jepun kembali bergelar tuan rumah temasya Olimpik buat kali keduanya. Pertama kali negara tersebut menganjurkan acara sukan berprest1j itu adalah pada 10 hingga 24 Oktober 1964 di Tokyo.

  1. Katil atlet Olimpik Tokyo diperbuat dengan menggunakan kadb0d

Rangka katil yang dibuat khusus untuk para atlet Sukan Olimpik dan ParaIimpik Tokyo 2020 diperbuat daripada kadb0d yang dikitar semula.

Sementara itu, tilam untuk katil tersebut pula adalah dalam bentuk poIitilena yang akan digunakan semula untuk pr0duk plastik seusainya temasya tersebut.

  1. Hampir 80% atlet telah menerima vaks1n C0VID-19

Dianggarkan 80% atlet daripada 10,900 atlet yang layak mara ke Olimpik Tokyo 2020 telah menerima vaks1n C0VID-19 jenis Pf1zer-BioNTech. Bagaimanapun, mereka yang disahkan p0sitif C0VID-19, akan diasingkan dan dibenarkan bertanding dalam temasya tersebut.

  1. Sukan Olimpik pertama yang berlangsung tanpa penonton

Susulan p4ndemik C0VID-19 yang masih melanda serata dunia, temasya Olimpik kali ini buat juIung kalinya diadakan tanpa kehadiran penonton.

Bagaimanapun, kakitangan sok0ngan dan para wartawan dibenarkan berada di lokasi untuk membuat l1putan langsung.

 

Sumber: Ohmedia, Youtube Tribun Travel, Syok.my, Sinar Harian

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.