“B0hong!”- Jelaskan ‘Kenduri durian’ video tahun lalu, ntizen ded4h ‘sias4tan’ dan tunjuk ini

Tempatan

Sejak semalam, tuIar sebuah video di media sosial memaparkan Ahli Parlimen Batu Pahat, Datuk Mohd Rashid Hasnon menghadiri ‘kendvri durian’ di sebuah kebun sehingga mengvndang kem4rahan orang ramai.

Memetik laporan BH Online, beliau yang juga Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat menjelaskan, r4kaman video berdurasi 13 saat adalah r4kaman lama sebelum Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP) tahun lalu.

“Itu video lama. Saya ingat itu (video) tahun lepas sebelum PKP,” katanya ringkas.

Bagaimanapun, seorang w4rganet tampil memb1das kenyataan tersebut dengan mengemukan ‘bvkti’ tersendiri sehingga menarik perhatian pengguna laman Twitter.

W4rganet terbabit @thesyafizasyhrn mend4kwa tvdung dipakai saIah seorang wanita dalam video itu adalah koleksi raya yang baru dilancarkan dua bulan lalu.

@thesyafizasyhrn memberikan k0men tersebut pada ciapan sebuah portal yang melaporkan mengenai d4kwaan Mohd Rashid meIanggar pr0sedur 0perasi standard (S0P) k4walan pergerakan.

“B0hong. Dalam video tu ada sorang akak ni pakai tvdung koleksi raya tahun ni punya, baru release dalam 2 bulan lepas.

“Tetiba cakap video ni tahun lepas punya? Nak men1pu tapi tak pandai,” d4kwa @thesyafizasyhrn yang juga agen koleksi tudung berkenaan.

Rata-rata net1zen kagvm dengan ‘sias4tan’ dilakukan oleh w4rganet tersebut dengan memberikan pelbagai reaksi masing-masing.

Jersi saIah seorang brader tu pakai pun versi baru?

Individu sama dalam program dihadiri Menteri KPKT Zuraida

Ada pihak mend4kwa ‘kenduri durian’ itu berlaku pada 27 Jun lalu iaitu ketika lawatan kerja Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT), Zuraida Kamaruddin di Johor.

Menerusi semakan di laman Twitter KPKT, Zuraida pada dua hari lalu sememangnya berada di Batu Pahat atas lawatan kerja rasmi.

Lawatan itu bagi meninjau projek pembangunan naik taraf di bawah Majlis Perbandaran Batu Pahat.

Bagaimanapun, beberapa individu yang berada di dalam video ‘kendvri durian’ dilihat jelas di dalam program yang dihadiri Zuraida Ahad lalu.

Mereka antaranya dilihat berada di hadapan bangunan Majlis Perbandaran Batu Pahat bersama-sama Zuraida.

Bila net1zen sias4t, habis semua svdut…

Akak datang dari masa depan ke?

Perempuan kalau si4sat, memang hebat!

Selain itu, Ketua Polis Daerah Batu Pahat, Asisten Komisioner Ismail Dollah berkata, Mohd Rashid dan pihak terbabit dalam video tersebut akan dipanggil bagi membantu sias4tan.

“Sias4tan dijalankan mengikut Peraturan 18(1) Peraturan-Peraturan Penceg4han dan PengawaIan Penyak1t Berjangk1t 2021,” katanya.

“Orang ramai diminta tidak membuat spekvlasi yang boleh mengg4nggu sias4tan,” katanya dalam kenyataan, di sini.

Sementara itu, memetik laporan media Mohd Rashid ketika dihvbungi menjelaskan, klip video itu adalah r4kaman lama sebelum Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP) tahun lalu.

“Itu video lama. Saya ingat itu (video) tahun lepas sebelum PKP,” katanya ringkas ketika dihvbungi, hari ini.

 

Sumber: BH Online (Essa Abu Yamin) , Twitter @LagaCawan & @thesyafizasyhrn, Dayah Muse (OMM)

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.