Kerja 24 jam sampai tak makan, ‘frontliner’ k0ngsi ‘tugas ber4t’ bertugas di Semporna

Keluarga Semasa Tempatan

Keadaan penularan pandemik C0vid-19 di Sabah sememangnya membimbangkan. Setiap hari ada sahaja berita peningkatan kes positif w4bak di sana.

Para petugas barisan hadapan turut bertungkus-lumus bagi memberi rawatan serta mengawal pandemik ini dari terus menular. Keadaan di negeri tersebut seolah-olah seperti yang berlaku pada beberapa bulan yang lepas ketika pandemik sedang mengganas.

Menerusi satu perkongsian daripada seorang petugas perubatan yang baru seminggu bertugas di Samporna, dia telah menceritakan perjalanan mereka sebagai frontliner sejak Sabah ‘dih4ntui’ pandemik ini kembali.

Tak makan minum

Muat naik daripada Atfina Ibrahim telah membuatkan kita membayangkan keadaan yang semasa di Sabah. Tanggungjawab yang digalas oleh mereka sangat ber4t kerana ber1siko tinggi untuk sama dijangk1ti.

 

Frontliner pikul tanggungjawab besar

Namun begitu, Atfina mengakui kagum dengan semangat doktor-doktor muda yang bertugas di Semporna kerana memikul amanat sebagai barisan hadapan dengan amanah sehingga keperluan diri seperti makan dan minum turut terabai demi memberikan rawatan terbaik buat para pesakit.

Dalam perkongsian tersebut juga, Atfina turut menyatakan bahawa tenaga kerja yang kurang mencukupi membuatkan sesetangah daripada mereka terpaksa on call 24 jam.

Sahabat di Semenanjung, teruslah jaga SOP

Diakhir perkongsian tersebut, frontliner itu telah menyeru kepada rakan-rakan perubatan agar sama-sama dapat membantu Semporna ketka ini.

Dia juga menitipkan pesan supada rakyat yang berada di Semenanjung terus kekal menjaga SOP dan mengikut segala saranan daripada kerajaan kerana kita belum lagi menang melawan musuh utama negara ketika ini.

Jasa anda tidak terb4las oleh kami

Muat naik yang memperoleh 12 ribu tanda suka dan 10 ribu perkongsian semula ini telah mendapat perhatian warganet. Rata-rata daripada mereka berasa sebak simpati dengan keadaan para petugas barisan hadapan yang pastinya sudah terasa letih.

Mereka juga sempat menitipkan doa dan juga kata-kata semangat buat frontliner di Sabah serta kawasan yang menunjukkan peningkatan kes agar terus tabah. Semoga urusan mereka dipermudahkan.

Terus kuat doktor

Semoga Tuhan memb4las jasa para frontliner

 

Sumber: Atfina Ibrahim, OMM

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.