” Kesan Tapak Kaki Yang Jelas..Rasa Mungkin 2 Atau 3 Minggu”- Pencarian Acap, Solo Ambush Terkejut Jumpa Kesan Tapak Kaki.

MEMASUKI hari ke-38 kehilangan peserta larian Gopeng Ultra Trail 2019 (GUT19), Mohamad Ashraf Hasan masih tiada sebarang petunjuk ditemui bagi merungkai misteri keberadaan pemuda itu.

Baik sukarelawan, pasukan beruniform, pengamal kerohanian dan orang kampung, pencarian pemuda yang lebih dikenali sebagai Acap itu masih belum menampakkan sebarang hasil.

Pakar survival dan taktikal di hutan dan gunung, Hanizamal Abu Hanifah atau lebih dikenali dengan panggilan Solo Ambush kembali ke lokasi pemuda berusia 29 tahun itu dipercayai hilang atas permintaan ramai pada petang Ahad.

“Saya kembali atas permintaan orang ramai yang mahu saya melengkapkan pemerhatian di lokasi 3, 4 dan 5 di tepi lebuh raya yang saya tak sempat pergi tempoh hari.

“Petang tu saya pergi lokasi 4 (tepi lebuh raya) tapi tiada apa-apa kesan dan tiada kemungkinan orang hilang akan melalui kawasan itu,” katanya ketika dihubungi mStar pada Isnin.

Hanizamal berkata dia memulakan pemerhatian di lokasi 1 iaitu kedudukan rumah lama di mana dia terdengar bisikan “di sini sini” dan lokasi 2 melalui jalan ke arah kampung sebelum ke lokasi 5 di tepi lebuh raya berhampiran terowong pada malam Ahad.

Hanizamal berada di hadapan rumah usang di mana terdengar bisikan “di sini sini”. Foto ihsan Hanizamal Abu Hanifah

“Saya buat live di lokasi 1 di kawasan rumah lama tapi line Internet tak kuat… tak dapat signal. Rumah tu ada lagi tapi aura tak sekuat tempoh hari.

“Nampak gaya tidak ada perubahan selepas kali terakhir pergi ke sana. Besi biru masih ada… keadaan masih sama tak berubah. Tapi bila masuk rumah tu tiba-tiba tak ada signal jadi live terganggu sedikit.

“Tiada lagi bisikan “di sini sini”… feedback tak macam hari tu dan aura jadi slow. Tak ada yang pelik-pelik juga. Cuma kubang babi masa ada lagi,” katanya.

Selepas selesai pemerhatian di situ, Hanizamal terus ke lokasi 5 di tepi lebuh raya berhampiran terowong, iaitu lokasi terakhir isyarat telefon bimbit Acap dikesan.

Kesan tapak kaki yang jelas. Saya rasa kesan tu dah dua atau tiga minggu kemungkinan ada seseorang cuba turun nak ambil air atau turun nak melihat atau mencari sesuatu seperti ikan. HANIZAMAL ABU HANIFAH.

“Kalau kita menuju ke arah utara belah kanan kita adalah timur, belah kiri kita barat. Saya dah checksemalam (Ahad) belah timur kawasan tu memang semak-samun, jadi tak mungkin orang masuk atau binatang masuk cuma ular sahaja yang boleh masuk.

“Di sebelah barat iaitu sebelah kiri, itu yang saya masuk sampai ada kayu dibaling dekat belakang saya. Dalam live tu saya ada cakap ko main kayu? Memang terasa ‘dia’ baling sebab kena badan saya.

“Lepas tu ada netizen komen mungkin itu klu yang menunjukkan kemungkinan adanya Acap di situ. Jadi saya pun berhenti lepas tu baca Al-Fatihah dan saya pusing-pusing tapi tak jumpa apa-apa,” katanya.

Laluan menuju ke lorong atau terowong air kecil di mana kesan tapak kaki ditemui. – Foto ihsan Hanizamal Abu Hanifah

Namun Hanizamal terkejut apabila terjumpa kesan tapak kaki dekat lorong atau terowong air kecil berukuran kira-kira semeter lebar dalam perjalanan menuju ke sebelah kiri tepi lebuh raya.

“Dari atas saya nampak ada lorong macam terowong air kecil. Jadi saya turun mana tahu kalau-kalau jumpa petunjuk di situ. Masa turun tu nampaklah kesan tapak kaki.

“Kesan tapak kaki yang jelas. Saya rasa kesan tu dah dua atau tiga minggu kemungkinan ada seseorang cuba turun nak ambil air atau turun nak melihat atau mencari sesuatu seperti ikan.

“Kawasan tu terlindung daripada hujan dan sekarang musim panas, jadi air dalam lorong tu tak tinggi. Lagipun ia terlindung dibawah rimbunan pohon dan kesan tapak kaki itu masih kekal,” katanya.

Ditanya sama ada kesan tapak kaki itu milik Acap, Hanizamal berpendapat sebaliknya.

“Naluri saya kata memang sah itu tapak kaki manusia tapi saya rasa bukan milik Acap. Tapi ia boleh dijadikan sebagai klu tambahan untuk petunjuk baharu.

Kesan tapak kaki jelas kelihatan dekat lorong atau terowong air kecil. 

“Jika berlakunya jenayah kita boleh jadikan kesan tapak kaki ini sebagai bukti. Kemungkinan dia kena heret ke sebab saya tengok kesan tapak kaki itu menunjukkan seseorang dalam keadaan kelam kabut dan nak cepat.

“Jadi benda ini kita boleh jadikan sebagai maklumat tambahan yang mungkin boleh dikaitkan dengan misteri kehilangan Acap,” katanya.

Hanizamal bagaimanapun tidak meneruskan pemerhatian secara terperinci malam Ahad kerana telefon bimbitnya dan power bank miliknya kehabisan bateri.

“Masa elok-elok saya pijak tu bateri saya habis… power bank pun habis. Saya ingat bawa spare dalam beg rupanya tertinggal dalam kereta. Jadi pemerhatian saya terganggu sedikit.

“Namun saya syorkan kalau boleh ada follow up di situ oleh orang kampung dan pasukan yang mencari Acap. Perluaskan pencarian di sekitar kawasan itu.

“Ikut sahaja laluan sama ada laluan manusia atau binatang dekat kawasan terowong dan ke atas. Mana tau boleh jumpa sesuatu di situ. Wallahu A’lam,” katanya.

sumber : mstar

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf