‘Kesil4pan Aku Adalah Tak Terus Mandi Bila Sampai Di Rumah’ – Wanita P0sitif C0vid-19

Angka p0sitif C0v-19 yang semakin meningkat ternyata mencetvskan keb1mbangan orang ramai. Individu yang perlu keluar di atas urusan tertentu perlu menjaga prosedur operasi standard (SOP) seperti yang disarankan Kementerian Kes1hatan Malaysia (KKM).

Namun, siapa menyangka walaupun sudah patuh kepada SOP, wanita ini masih dijngkiti w4bak. Di Facebook, dia menceritakan pengalamannya.

Menggigil & air mata jatvh

Awalnya tidak terfikir mau share tapi lepas bercerita dengan sahabat-sahabat terdekat, aku rasa pengalaman ini boleh dijadikan ikt1bar dan langkah berjaga-jaga untuk rakan-rakan muka buku semua.

InsyaAllah. Jadi, entry ini bukan satu pengumuman ya. Haha.. Just if you decided to read, do me a favor to read it till the end walau pun panjang dan b0ring.

Disahkan p0sitif C0vid-19 pada 7 Oktober 2020

Panggilan dari nombor yang tidak dikenali terus buat jantung berdegvp kenc4ng.

“Assalammualaikum, cik Misalindah? Saya dari Klinik Kes1hatan Semporna. Cik tahukah yang result swab cik positive?” Aku be like”Minta cik kemas barang-barang keperluan, sebentar lagi pihak kami datang jemput cik dan cik kena masuk pusat kuar4ntin ya”.

Fikiran dan perasaan bercampur baur. Agak menggigil dan air mata jatvh. Bukan apa, fikirkan mak kontak rapat.

Seandainya jadi apa2, dia macam mana? Alhamdulillah, mak sudah swab test dan kuar4ntin di rumah sekarang. Syukur keluarga tidak ramai di rumah dan sejak aku mula rasa tidak s1hat, memang sudah mula jarakkan diri dan kerap di bilik sahaja walaupun belum swab test.

Cuma keluar bila perlu. Mak seorang jak kontak rapat. Memang kuar4ntin diri, tapi kenapa boleh p0sitif?

Sejarah perjalanan & gejala

Gelang kehormat kedua selepas gelang swab test 28hb

SEJARAH PERJALANAN DAN PERGERAKAN
15 September 2020, aku ke Tawau bersama mak atas urusan kerja

17 – 18 September 2020, aku masih aktif ke kedai hardware dan 1 supermarket di Semporna untuk membeli barang keperluan ren0vation rumah dan perbelanjaan.

Tapi, aku memang seorang yang cukup jaga SOP dan sentiasa memakai mask, hand sanitizer dan tidak bersentuhan dengan sesiapa ketika berada di luar. Bila p0sitive mak sendiri terkejut. Haha… TAPI JANGAN TANYA AKU DI MANA DAPAT J4NGKITAN YA. SEBAB AKU PUN TIDAK TAHU.

DEM4M

16 September 2020, bermula episode dem4m yang tidak seperti dem4m biasa. Aku jenis selalu s4kit tapi dem4m kali ini lain rasanya. Rasa dem4m, badan rasa p4nas dan tidak selesa tapi tenaga seperti biasa dan lain-lainnya normal sebab tu masih mampu keluar beli barang-barang pertvkangan dan belanja rumah.

Cuma 1 perkara is aku tidak berpelvh walau keadaan p4nas sekali pun. Walaupun sudah minum ub4t, tetap k0ndisi tiada perubahan. Keep rasa dem4m dan tidak selesa tapi masih keadaan tubuh seperti biasa macam tidak nampak dem4m/s4kit pun. Nampak tak betapa c0vid nie sangat halus kerjanya.

The best part is aku dem4m selama 2 minggu. Bangang ka apa tidak pergi check dem4m begitu lama? Hahaha… Ya, persoalan tu sudah bertubi-tubi aku kena. Bukan tidak check.

Sudah pergi unit kecemasan hospital semporna pada 19 Sept tapi sebab aku tiada kontak rapat dengan orang yang p0sitif c0vid nie jadi, untuk swab test tu belum menjadi satu keperluan.

Faham yang fasiliti unit kes1hatan di Semporna tidak banyak dan canggih, jadi aku ambil keputusan untuk total kuarantin diri bermula 19hb tu. Aku dan mak mula s0cial distancing di rumah. Elak sebarang kemungkinan.

H1LANG DERIA BAU/HIDU 100%
Pada 28 Sept, hari ke 13 aku dem4m bermula detik gunda gulana macam mau gil4 bila aku keh1langan deria bau secara total. Sabun, shampoo, minyak wangi, bedak, balsam, lotion semua aku calit hidu dekat-dekat dengan hidung tapi satu bau pun tiada. Aku terus kunci pintu dan minta mak jangan sekali-kali masuk bilik.

Diri menggigil dan tidak tahu mau buat apa. Dalam fikiran, Ya Allah, andai aku positive, jagakan ibuku ya Allah.. Lindungi dia dariku.

Tapi mak nie seorang yang hebat kan? Mak suruh siap2 dan bawah ke klinik untuk swab test. Mak drive aku duduk di belakang. Bukan tidak drive sendiri tapi keadaan kaki dan tangan memang tidak mengizinkan untuk drive akibat kekejangan urat seminggu sebelum mula dem4m.

Jadi aku ni memang jenis tidak fikir diri juga la.. Hahaha.. Kaki tangan tidak s1hat pun tetap drive selagi mampu. Sudah nyata s4kit mak tidak benarkan la. Huhuhu..

Jadi aku buat swab test pada 28 September 2020 dan hanya tahu p0sitif pada 7 Oktober 2020. 10 hari. Lama kan? Sebab makmal sudah overl0ad dan lebih ramai yang ada simpt0m bergej4la tervk dan berisiko. Jadi, tenang dan cuba faham keadaan.

7 Oktober 2020, aku mula jadi penghuni pusat kuar4ntin. Agak gabra sebab ya la kiri kanan depan belakang orang yang p0sitif c0vid19 dan pegawai-pegawai kes1hatan semua macam angkasawan. Dalam hati, Ya Allah, tidak pernah terfikir aku akan berada di sini. Berikan aku kekuatan ya Allah dan yang paling penting jagakan keluarga dan sahabat-sahabatku yang masih s1hat di luar sana.

Peringatan untuk semua

Pusat Kuarantin PPR Bubul Ria Semporna

SO MORALE OF THE STORY…

– Pantau kes1hatan anda. Kita yang tahu diri macam mana. Bila dem4m batuk atau selsema, cuba kenal pasti jika seperti biasa yang dialami, cepat-cepat jumpa doktor dan dapatkan ub4t.

Jika ub4t mampu melegakan s4kit dengan cepat insyaAllah tiada apa-apa. Jadi, bila demam atau kemungkinan ada simpt0m c0vid19, jangan p4nic ya. Ini penting untuk kes1hatan ment4l kita lebih-lebih lagi musim PKPP/PKPDB yang mana kes makin meningkat. Tentu-tentu cepat rasa seperti terkena jngkitan kan? Sil4p-sil4p jadi anx1ety pulak.

– Kurang ded4hkan diri pada persekitaran luar. Jangan keluar rumah jika tiada keperluan. Jangan anggap diri kebal. Aku cukup jaga diri. Sebelum keluar rumah, hand sanitizer bukan hanya di tangan tapi sudah jadi mcm lotion. Sentiasa pakai mask. Sendiri dalam kereta pun pakai mask. Dalam kereta ada spray dettol. Sebelum masuk kereta lepas dari kedai aku sembur.

Cuma SATU KESIL4PAN AKU ADALAH TIDAK TERUS MANDI APABILA SAMPAI DI RUMAH! Jangan kec4m ya. Aku ada sebab. Sebabnya rumah tengah renovate sudah tentu keadaan tidak seperti biasa. Mesin basuh tidak terpasang dan kawasan toilet dan air yang hanya boleh tampung untuk mandi.

Jadi untuk rendam dan cuci baju tidak semudah itu. Aku juga perlu keluar ke pekan sampai 5-6 kali sehari. Ada saja benda yang kurang. Jadi untuk mandi dan tukar-tukar baju tidak semudah itu. TAPI ANDA! Tidak renovate rumah kan? Rumah selesa untuk buat apa saja kan? Jadi mandi setiap kali balik dari beli barang-barang ya..

– Jika anda ada gejala seperti dem4m atau batuk tapi masih tidak dapat untuk buat swab test sebab kekangan keadaan hospital/klinik yang memang sibuk, mulalah asingkan diri. Jaga jarak dari orang lain.

Dalam masa seminggu jika masih dem4m, mostly akan keh1langan deria bau. Semua geng-geng kuar4ntin saya di sini begitu. Dem4m dan batuk then keh1langan deria bau. Jika ini berlaku, tenang dan pergi ke klinik/hospital dan maklumkan mau ambil swab test c0vid19. Result akan keluar dalam masa 5-10 hari.

H1lang deria bau 99% memang akan p0sitif ya. So, jika anda keh1langan deria bau sebelum swab test jangan tunggu dapat gelang kehormat tu baru kuar4ntin okay. Terus kuarantin diri! Jangan jadi pembawa dan j4ngkit orang lain. Kita mungkin kuat untuk lawan tapi bagi mereka yang lemah mungkin akan keh1langan ny4wa. Nauzubillah. Sil4p-sil4p kita pembvnuh senyap. Tolong Mr. C buat kerja.

Walaupun aku cerita macam tiada apa perlu ditakvtkan tapi jangan anggap c0vid19 nie main-main. Walaupun mungkin pada awalnya seperti tiada apa, kita tidak tahu bila-bila masa antibody kita lemah dan peluang c0vid untuk serang. Dia tetap mer4gut ny4wa.

Begitulah kerisauan kami pes4kit-pes4kit di sini. Nampak macam ok tapi sebenarnya dalam hati dan minda? Terlalu berhati-hati dan cuba bertabah untuk sebarang kemungkinan sebab virvs merbah4ya sudah ada dalam tubuh.

Ingat, segalanya milik Allah. Dia satu-satunya yang akan menyembuhkan kita. Allah duga sebab Allah sayang. Allah jentik dengan s4kit dan wab4k sebab Allah mau bagi peringatan. Scan diri dan iman. InsyaAllah, Allah Maha Mendengar dan Maha Mengetahui.

 

Sumber: Misalindah Abraham, Ohbulan

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf