‘PanggiIIah dajaI atau apapun.. saya harus teg4s dlm haI ni”- KJ jawab Anwar!

SHAH ALAM – Menteri Kesihatan, Khairy Jamaludin Abu Bakar akan tetap berteg4s kepada goIongan yang enggan divaks1n C0vid-19.

Menurutnya, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan terus sentiasa memberikan kesed4ran dan penerangan tentang keberkes4nan C0vid-19.

“Nak kata kerajaan tidak cvkup bagi penerangan tentang vaks1n tidak betul. Kita dah kemvkakan segala bvkti sa1ntifik tentang keberkesanan vaks1n C0vid-19 dari awal lagi dan kita terus memberi penerangan.

“Saya minta maaf saya terpaksa berteg4s dalam isu ini. Panggilah saya d4jal atau apa sekalipun,” ciapnya di halaman Twitter miliknya pada Isnin.

Anwar Ibrahim denies sexual harassment allegation by male ex-staff member, SE Asia News & Top Stories - The Straits Times

Beliau berkata demikian memb1das kembali kenyataan Ketua Pemb4ngkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Ahad.

Dekati ant1vaks1n, beri penerangan bukan ugvtan: Anwar

Terdahulu, Ketua Pemb4ngkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan kaedah digunakan oleh Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar menggunakan ugvtan dan menghvkum goIongan ant1vaks1n sebagai cara yang s0mbong.

Beliau berkata, goIongan tersebut perlu didekati kerana pihak kerajaan sepatutnya berperanan sebagai badan memvjuk, memberi penerangan dan jawapan berdasarkan dapatan kajian sa1ntifik yang lebih berkualiti untuk mem4tahkan hujah kumpulan terbabit.

Menurutnya, pihak kerajaan sepatutnya menyelesaikan pemberian d0s vaks1n kepada individu yang ingin menerimanya dan memberi f0kus kepada baki selebihnya kepada goIongan yang ingin mengambil d0s berkenaan.

“Saya tidak s0kong goIongan ant1vaks1n ini tapi adakalanya hvjah mereka agak kvat, jadi kita perlu baIas mereka dengan hvjah yang lebih kvkuh.

“Jika mereka kemukakan hvjah menggunakan kertas kaj1an sa1ntifik, kita perlu utarakan kaj1an yang lebih berkred1biliti dan kvat untuk p4tahkan hvjah kumpulan itu.

“Saya tidak setuju kita guna cara ugvtan,” katanya ketika sidang media setelah Majlis Perasmian Wisma SP Care dan Majlis Penghargaan Barisan Hadapan SP Care di Wisma SP Care, Serendah, di sini pada Ahad.

Pada Sabtu, Khairy Jamaluddin menjeIaskan kumpulan ant1vaks1n kemungkinan terpaksa berdepan kehidupan yang svkar kerana tidak akan dibenarkan menikmati kemudahan keIonggaran seperti individu lengkap vaks1nasi secara berterusan.

Beliau juga dengan teg4s berkata, kerajaan akan ‘menyvsahkan’ kumpulan tersebut yang terus engg4n divaks1n tanpa sebab yang dibenarkan.

GoIongan ant1vaks1n sus4hkan diri sendiri – PM

Sementara itu, mengulas lanjut laporan yang mengatakan Kerajaan akan ‘menyus4hkan’ goIongan ant1vaks1, Perdana Menteri menyatakan kerajaan tidak akan ‘menyus4hkan’ kehidupan harian goIongan ant1vaks1n sebaliknya mereka yang berbuat demikian terhadap diri sendiri.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, seperti mana keIonggaran diperoleh individu lengkap divaks1n, goIongan ant1vaks1n tidak memperolehnya seperti kebenaran rent4s negeri.

“Mereka yang tidak ada vaks1n tidak ada kemvdahan berbanding mereka yang sudah ada (lengkap) vaks1n… mereka yang tidak divaks1n ini tidak dibenarkan rent4s negeri sebagai contoh, orang lain yang sudah lengkap vaks1n boleh (rent4s negeri) jumpa ibu bapa di kampung. 

“Begitu juga dengan kemudahan lain seperti menvnaikan umr4h dan tahun depan pula ibadah haji… syarat untuk (menvnaikan) umr4h dan haji ditetapkan kerajaan Arab Saudi perlu lengk4p dua d0s, kalau tidak, mereka tidak boleh ke sana. 

“Itu yang mungkin (kesvsahan) dimaksudkan YB KJ (Khairy Jamaluddin)… bukannya kerajaan yang akan svsahkan mereka atau sengaja nak menyvsahkan mereka (yang belum divaks1n) dan tidak perlulah sampai memaksa semua rakyat menerima vaks1n, sepatutnya ia adalah atas kesed4ran sendiri,” katanya.

Khairy semalam dilaporkan sebagai berkata, Kementerian Kesihatan akan ‘menyus4hkan’ kehidupan harian goIongan ant1vaks1n termasuk kemungkinan mewajibkan mereka menjalani uj1an caIitan C0vid-19 secara mingguan dengan k0s uj1an ditanggvng oleh mereka sendiri.

Menteri Kesihatan itu berkata, walaupun vaks1n tidak diwajibkan secara und4ng-und4ng, namun kerajaan tidak akan memberi muka kepada goIongan yang memilih untuk menjadi m1noriti dengan menoIak vaks1n.

Khairy berkata, mungkin bunyinya sedikit k4sar tetapi pendekatan kerajaan adalah untuk ‘menyus4hkan’ hidup mereka yang memiIih untuk tidak menerima vaks1n.

Ismail Sabri berkata, kerajaan tidak akan berk0.mpromi dengan kumpulan ant1vaks1n kerana apa yang menjadi keutamaan adalah aspek kesihatan awam dan keseIamatan rakyat secara keseluruhannya.

 

Sumber: Sinar Harian, UTUSAN ONLINE, KJ Twitter

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.