(Video) Ber4ng Sbb DihaIang Masuk Butik Terkenal Tak Pakai Mask, Sekali Ini Tindakan KJ

Walaupun pasaraya, pusat beli-belah dan kawasan pelancongan sudah boleh dikunjungi dengan individu yang lengkap dua d0s vaks1n, namun pemakaian peIitup muka masih lagi diwajibkan jika berada di tempat awam.

Mereka yang enggan memakai peIitup muka boleh dikenakan k0mpaun sehingga ribuan ringgit dan ia adalah satu kesaIahan andai sengaja dilakukan.

Arahan tersebut telah dinyatakan oleh Pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sejak diawal p4ndemik lagi dan ia harus dipatvhi oleh seluruh penduduk di Malaysia ataupun warga asing yang berada di negara ini.

Bertek4k tak dapat masuk butik

Hari ini tular video seorang wanita mat salih bertengk4r dengan beberapa pekerja di sebuah pusat membeli belah di Kuala Lumpur tular di media sosial.

Seorang pengguna Twitter DFEfiercefun memuatnaik dua video yang setakat ini telah menerima hampir 500,000 dan 200,000 tontonan.

Pengguna media sosial terbabit mend.akwa keja.dian tersebut berlaku di hadapan premis minyak wangi jenama terkemuka.

Katanya, wanita tersebut dikatakan dihaIang untuk masuk ke dalam premis tersebut kerana tidak memakai peIitup muka.

Dia juga did4kwa mengeluarkan kata-kata yang kurang s0pan kepada pekerja yang menghaIangnya daripada masuk ke dalam premis minyak wangi tersebut.

“Wanita ini meIawan dan menyeIar semua orang yang memakai peIitup muka sebagai k0munis Dia menggunakan white entitIement keistimewaan kerana berkulit putih di Malaysia,” katanya.

Dalam satu lagi video, wanita berkulit putih itu kedengaran berkata: “Awak tidak boleh haIang saya, ini negara demokrasi, ini bukan kedai awak!”.

Pengguna tersebut turut meminta pihak Kementerian Kes1hatan Malaysia untuk mencari wanita tersebut serta mengeluarkan s4man terhadapnya.

Akibat tuIarnya video terbabit, Karen dan juga KLCC kini menjadi trending di Twitter.

Ketika dihubungi, pusat membeli belah terbabit memaklumkan bahawa satu kenyataan media dijangka akan dikeluarkan pada Rabu.

S4man je dia ni

Sehvbungan dengan perkongsian tersebut, rata-rata warg4net telah men1nggalkan komen dengan mengec4m t1ndakan wanita itu yang dilihat tidak mengh0rmati peraturan negara Malaysia.

Mereka juga menggesa agar wanita berkenaan dikenakan t1ndakan kerana meIanggar S0P dan boleh memb4hayakan orang lain andai dia merupakan pembawa kepada v1rus C0vid-19.

Masuk mall mungkin pakai m4sk, lepastu bvang..

Patuh la peraturan negara kita..

Masuk Dior mampu, beli mask tak mampu..

Reaksi Khairy Jamaluddin

Lima kaedah daftar penerima vaksin - Khairy

SEMENTARA itu, Menteri Kes1hatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar meminta orang ramai khususnya pelancong asing untuk mengenakan peIitup muka ketika berada di mana-mana lokasi awam di Malaysia.

Menerusi hantaran terbaru di laman Twitter rasmi beliau, Khairy Jamaluddin meminta setiap individu untuk sentiasa mengenakan peIitup muka tanpa mengira perbezaan arahan di tempat lain.

“Bila berada di Rome, ikut cara Roman, bila di Malaysia, tolong pakai peIitup muka tanpa mengira peraturan di tempat lain,” ciapnya tadi.

Ciapan terbaru itu dibuat Khairy Jamaluddin sebagai memberi maklum baIas kepada t1ndakan seorang pelancong asing yang dilihat g4gal mengenakan peIitup muka ketika memasuki saIah sebuah pusat beli-belah terkemuka di ibu kota.

Pada masa sama, Khairy Jamaluddin berkata, pihaknya juga sedang mendapatkan maklumat terkini daripada pihak pusat beli-belah terlibat berhvbung kej4dian itu.

T1ndakan wanita itu turut mengvndang rasa m4rah dalam kalangan pengguna laman media sosial selepas dia dilihat cuba menc4bar pr0sedur 0perasi standard S0P ditetapkan oleh kerajaan.

Malah ramai pengguna media sosial mahu wanita itu dicari dan dikenakan t1ndakan u.ndang-u.ndang selepas cuba mencem4ri arahan ditetapkan pihak berkuasa.

 

Sumber: K! ONLINE, mStar, OM, OMM

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.