Lelaki Terj4h Masuk Ruang Nik4h Pejabat JAWI, Tiba-Tiba Duduk Atas Pelamin, Berzikir Dan Mengaji Kuat2

Tek4nan perasaan akibat pvtus cinta menyebabkan seorang pemuda nek4d bert1ndak masuk ke ruangan majlis ak4d n1kah di Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) pada pagi ini.

Menerusi perk0ngsian di Facebook rasmi JAWI, pemuda itu yang dilaporkan tidak berkasut terus memasuki kawasan berkenaan dan duduk di atas pelamin sambil meng4ji dan berz1kir sebelum ditenteramkan oleh pihak kesel4matan.

Dalam perk0ngsian berkenaan, pihak JAWI turut mend0akan supaya pemuda tersebut diberikan kesembvhan dan jalan keluar dalam menghadapi uj1an berat di dalam hidupnya.

Ini kisah benar bukan rekaan atau imag1nasi novel cinta..

Allahu. Ini kisah benar, bukan rekaan ataupun imaginasi novel cinta. Seorang pemuda tidak semena-mena, tidak berkasut, memasuki ruang majl1s ak4d n1kah di JAWI pagi ini, terus duduk di pelamin, berzikir dan mengaji dengan kuat.

Syukur, pihak kesel4matan dapat tangani dengan hikmah. Difahamkan pemuda ini mengalami tek4nan perasaan akibat pvtus cinta.

Kami d0akan mudah-mudahan Allah berikan kesembvhan, jalan keluar, dan kemudahan kepada pemuda tersebut menghadapi uj1an berat di dalam hidupnya.

Majlis Akad N1kah Di Negeri PKP 2.0, Ini SOP JAWI dan JAIS

SUSULAN pengumuman lanjutan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 2.0 untuk tempoh 14 hari bermula hari ini sehingga 26 Januari 2021 oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, perkara itu sekaligus mempengaruhi bakal pengantin yang bakal bern1kah pada tarikh berkenaan.

SEDIA maklum, enam negeri di negara kita telah diumumkan menjalani Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 2.0 untuk tempoh 14 hari bermula hari ini sehingga 26 Januari 2021.

Sehubungan itu, Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) memutuskan semua pelaksanaan majlis akad n1kah adalah secara virtual ataupun sidang video sahaja sepanjang tempoh PKP.

Majlis akad n1kah hanya dibenarkan kepada pasangan yang telah mendapat kebenaran berkahwin dan tarikh temu janji dari Jais sahaja.

Pelaksanaan majlis akad n1kah juga akan dilakukan oleh Pendaftar yang akan berada di Pejabat Agama Islam Daerah (PAID), manakala pengantin, wali dan dua orang saksi berada di rumah.

Manakala bagi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur pula, pelaksanaan Majlis Akad N1kah dalam tempoh PKP dibenarkan kepada pasangan yang telah mendapat kebenaran berkahwin daripada Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) dan dijalankan di JAWI Kuala Lumpur, Cawangan Putrajaya dan Cawangan Labuan sahaja.

Pihak yang terlibat hendaklah membuat janji temu dengan JAWI Kuala Lumpur, Cawangan Putrajaya dan Cawangan Labuan terlebih dahulu bagi mendapatkan tarikh dan waktu akad n1kah.

Semua Kebenaran Berkahwin yang telah diberikan kepada pengantin yang ingin berkahwin dari luar Wilayah-Wilayah Persekutuan dan semua Permohonan Kebenaran Berkahwin dari luar Wilayah-Wilayah Persekutuan adalah ditangguhkan berkuatkuasa serta-merta.

Untuk maklumat lanjut, sila layari laman web rasmi ataupun Facebook Jawi & Jais.

Sumber: FB Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan – JAWI, Siakap keli

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf